Fiyatların artması vatandaşı yöresel kıyafete yönlendirdi

TAKİP ET

Şanlıurfa'da yöresel kumaş elbiseler vatandaşlar tarafından tekrardan kullanılmaya başlandı. Özellikle hazır giyim sektörünün pahalı olması en çok Şanlıurfalı manifaturacıların işine yaradı.

Unutulmaya yüz tutmuş yöresel kıyafet geleneği bugünlerde tekrar moda olmakla birlikte hazır giyim sektörünün pahalı olmasıyla insanların uğrak noktası haline geldi.

Halk tarafından tekrar rağbet gören yöresel kumaşlar en çok manifaturacıların işine geldi. Şanlıurfa Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı ile Şanlıurfa Haşimiye Meydanı Manifaturacılar esnafı hazır giyimde artan fiyatların vatandaşları yöresel kumaş giyimine yönlendirdiğini söylediler.

Yöresel kumaşların şu anda revaçta olduğunu söyleyen Şanlıurfa Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ramazan elma, “Vatandaşlarımız hazır giyimden daha çok her kesime hitap eden yöresel kumaşları almaya özen gösteriyor. Bundan sonraki süreçte vatandaşlarımızın hazır giyimi artık hayatlarından çıkaracaklarını da söyleyebilirim” dedi.

“YÖRESEL KUMAŞLARIN HAZIR GİYİME ORANLA FİYATI DAHA DÜŞÜK OLUYOR”

Yöresel kumaşta seçeneklerin daha fazla olduğunun altını çizen Şanlıurfa Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ramazan Elma, "Hazır giyim sektörüne baktığımızda hep tek tip ürünler vardır fakat kumaş elbiseye baktığımızda bin bir çeşit kumaş elbise ile karşılaşıyoruz. Hem ücret konusunda hem de desen ve model konusunda her bütçeye hitap edecek kumaşlar var. En basitinden bir gömleğin fiyatı 300-400 iken boydan boya kumaş elbise diktirmek 200 liradan başlıyor. İnsanlarımız bu süreçte daha çok manifaturaya yöneldi. Tabii kumaşlar arası fiyat farklılığı oluyor fakat hazır giyime oranla fiyatı daha düşük oluyor.” şeklinde konuştu.

“HER BÜTÇEYE UYGUN KUMAŞ SATIYORUZ”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Başkan Elma, “Bizlerde mevsimsel olarak kumaşlar tercih ediliyor, düğünlerimizde veya özel günlerimizde daha çok taşlı şatafatlı kumaşlar tercih ediliyor. Yaz mevsiminde şifon dediğimiz kumaşlar tercih ediliyor, kış aylarında ise daha çok kadife modeli kumaşlarımız tercih ediliyor. Sadece taşlı kumaşlarımızda biraz fiyat farkı var, fakat diğer ürünlerimizde fiyatlar çok düşük. 2 metre kullanılmış bir gömleğin fiyatına bakıyorsunuz en uygun dört yüz beş yüz liradan başlıyor, fakat biz 2 metre kumaş kullanan gömleği 200 liraya gelmeyecek şekilde dikiyoruz. Kumaş alıp diktirmek daha uygun oluyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“PARAMIZIN DEĞERİ KAYBOLDUĞU İÇİN BİZLER DE ZORLANIYORUZ”

Kapalı çarşıda uzun zamandır esnaflık yapan kumaş satıcısı İbrahim Halil Coşkun bu mesleğin babasından miras kaldığını söyleyerek, “Biz Urfalı esnaflar olarak hazır giyme daha çok önem veriyoruz ve görüyoruz ki insanlarımız da tekrardan hazır giyime dönüyor. Kumaşlarımız bölgelere göre ayrılıyor. Boncuklu kadife sade Araplar daha çok taşlı kumaşlara önem verirken Kürt kesimi çok kadife ve şifona önem veriyor. Şu anda iş sektörü olarak biraz gerideyiz biliyorsunuz bizim işlerimiz dolar bazlı olduğu için sıkıntılar çekiyoruz. İnsanlarımız şu anda kumaş elbiseye döndü. Bu bizim için biraz iyi oldu fakat maalesef bu da bizi kurtarmıyor. Dolar bazlı çalıştığımız için fiyatlarımız yüksek oluyor ve insanlar kumaş alırken zorlanıyorlar. Özellikle kültürümüz gereği ile en basitinden mağazadan aldığımız bir kotun fiyatı 300 lira civarında fakat bu kot her yerde giyilmiyor.  Örnek veriyorum köye gideceksiniz o kotla köye gidemezsiniz ya da köye gitseniz bile diğer insanlar arasında farklı olarak duracaksınız ve ister istemez rahatsız olacaksınız. Bir kumaş elbise giyildiğinde her ortama gidilebilir. Kumaş elbise sadece kaftan ve fistandan ibaret değildir, insanlar o kumaşlardan bir sürü elbise modeli çıkarabilir. Paramızın değeri kaybolduğu için maalesef bizler de zorlanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“İNSANLAR YÖRESEL GİYİME GERİ DÖNDÜ”

Kumaş elbise kullanımının hazır giyim sektörüne göre daha uygun olduğunu vurgulayan bir diğer manifaturacı esnaf Mehmet Özbay, "Tabii fiyatlar her bütçeye uygun şekilde var. Herkes kendi bütçesine uygun kumaşı seçer. Şu anda işlerimiz biraz durgun olsa da insanların kumaş elbiseye olan bir dönüşü var, insanlar artık kumaş elbise diktirmeye başlıyor. Hazır giyime göre bizim elbiseler daha uygun oluyor. Kotlar, gömlekler, kazaklar 400- 500 liradan başlıyor fakat kumaş elbiselerde takım olarak 200 liradan başlıyor 1000 liraya kadar da çıkabiliyor. Biliyorsunuz yaz mevsimine girdik şifon elbiseler daha çok tercih ediliyor ve fiyatları 200 liradan başlıyor. 2 takım elbise 400 liraya diktirilebilir fakat hazır giyimde 400 liraya sadece ya bir kot ya da bir gömlek geliyor” dedi.

Şanlıurfa yöresel kumaş elbiseler hazır giyim sektörü