'GAP biterse Türkiye'yi doyurmaya adayız!'

TAKİP ET

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, düzenlenen hububat sektörel değerlendirme panelinde çiftçinin buğday ekimine yönelmesine dikkat çekti. Eyyüpoğlu, GAP'ın bitmesi durumunda Şanlıurfa'nın Türkiye'yi doyurmaya aday olduğunu vurguladı.

Hububatın anavatanı olan Şanlıurfa’da, GAP’ın hayata geçirilmesiyle birlikte son zamanlarda çiftçiler pamuk, mısır, soya gibi değeri yüksek ürünlere yöneldi. Ancak bu ürünlerin de girdi maliyetlerinin yüzde 100 artması çiftçilerin sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Öyle ki azalan buğday ekiminin yeniden artması için çiftçilere yönelik eğitim paneli düzenlendi.

 

Şanlıurfa Ticaret Borsası ev sahipliğinde Ulusal Hububat Konseyi tarafından hububat sektörel değerlendirme paneli düzenlendi. Buğday ekim alanlarının azaldığına dikkat çekilen panele Haliliye Kaymakamı Metin Esen, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, TOBB Konsey Başkanı Hüseyin Çevik, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Tarım Orman Bakan Yardımcısı M.Hadi Tunç, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, borsa başkanları, akademisyenler, UHK yönetim kurulu üyeleri, üreticiler, sanayiciler ve çok sayıda tarım paydaşı katıldı.

 

Eyyüpoğlu: GAP biterse Türkiye’yi doyurmaya adayız

GAP projesinin bitmesi durumunda üretimin daha fazla artacağına dikkat çeken Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, “Çiftçilerimizin tekrar hububata dönmeleri için Bakanlığımız tarafından özellikle girdilerin düşürülmesi gerekir. Mazot, gübre, ilaç maliyetleri yüzde 100 artmış durumda. Bu girdiler yükselince çiftçiyi kurtaramıyor. Çiftçi, kendisini kurtarmayan bir ürünü zaten ekmez. Çiftçilerimiz, özellikle 2019 yılında aşırı bir şekilde zarar etti. Şanlıurfa’da güzel toprağımız, güzel güneşimiz ve güzel suyumuz var. GAP da biterse hububat alanında Türkiye’yi doyurmaya adayız. Yıllardan beri pamuk ekimimiz bu bölgede yükseliyordu. Şu anda pamuk ekiminin girdisi fazla olduğundan dolayı çiftçilerimiz buğday ekimine yöneldi. Türkiye’de en fazla buğday ve mısır ekiliyor. Bu da çok iyi bir durumdur. Bu girdilerin düşmesi için de Bakanlığımızın çözüm üretmesi gerekir.” şeklinde konuştu.  

 



Kaya: Çiftçilerimizin girdi maliyetleri çok yüksek

Panelde çiftçilerin sorunları ile ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, “Hem çiftçilerimizin sorunlarını, hem ekim alanlarındaki sorunları hem de sanayici ve tüccarlarımızın sorunlarını bu toplantıda görüştük. Hem ilimiz hem de Türkiye açısından bu konuları ortak bir şekilde ele aldık. Hem Enerji, hem de sulama açısından sıkıntılar yaşanıyor. Bunların aşılması ilgili bakanlıklarımızın destek vermeleri gerekiyor. Bilindiği gibi çiftçilerin girdileri oldukça yüksek. Bu nedenle tarımı daha iyi bir seviyeye getirmek için konuların toplantılarda görüşülmesi gerekiyor.” dedi.  

 



Taşpınar: Hububatın özellikle Şanlıurfa’da ekilmesine inanıyoruz

Buğdayın anavatanı olan Şanlıurfa’da, hububat ekiminin artması gerektiğini belirten Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, “Tarımın ilk kez yapıldığı Şanlıurfa’da bulunmamız itibariyle burada öncelikle üretilen ürünlerin buğday olduğunu bildiğimiz için bu bölgede buğdayın daha yoğun olarak ekilebilmesi için, soya, mısır gibi diğer ürünlerle yarışabilmesi için desteğin önemli derecede artışının sağlanması gerekir. Bu bölgenin daha çok hububata yönelmesi için desteklenmesiyle birlikte, hububat veriminin de artışının sağlanması gerekir. Hububat çiftçilerinin diğer çiftçilerle rekabete girememesi, çiftçilerin hububatı ekmekten vazgeçmesine neden oluyor. Çiftçilerimiz genellikle değeri yüksek olan ürünleri tercih ederek gelirini artırmak için başka ürünleri ekiyor. Bu durumda özellikle hububatın desteklenerek, ülke genelinde üretiminin artırılması gerekiyor.” diye konuştu.  

 

‘Tarım arazilerimizde önemli derecede daralma yaşanıyor’

Taşpınar, “Tarım arazilerimizde önemli derecede bir daralma meydana geliyor. Bu, sadece inşaat yapmakla daralmıyor, sel felaketleri ve arazinin ekilemez duruma gelmesi gibi problemlerin de yaşanması arazilerin daralmasına neden oluyor. Nüfus oranı sürekli artış gösterirken, tarım arazileri de buna karşı azalıyor. İlerideki süreçte milletin karnını doyurabilmesi için kesinlikle betonlaşmanın karşısında durmalıyız. Bu konu ile ilgili Bakanlığımız birinci sınıf tarım arazilerinde inşaatların yapılmaması için önlem alıyor.” ifadelerini kullandı.  

 



Urfa Değişim



 

‘gap biterse türkiye’yi doyurmaya adayız!’ Şanlıurfa ziraat odası başkanı ahmet eyyüpoğlu gap’ın hayata geçirilmesiyle birlikte eyyüpoğlu: gap biterse türkiye’yi doyurmaya adayız kaya: Çiftçilerimizin girdi maliyetleri çok yüksek taşpınar: hububatın özell