Gazelhan "Pir" Kazancı Bedih

TAKİP ET

Gazel geleneğinin önemli isimlerinden pir lakaplı Kazancı Bedih, ölümünün 18. yılında mezarı başında anıldı. Anma etkinliğinde konuşan Başkan Beyazgül, Kazancı Bedih'in sesi gibi hayatının da tertemiz ve düzgün olduğunu, kendi emeği ile çalışıp kazandığını söyledi.

Asıl adı Bedih Yoluk olan Kazancı Bedih, çocukluğundan itibaren cümbüş, ud ve tambur çalmayı öğrenerek geliştirdiği gazel geleneğinde 2000’nin üzerinde kaset yaptı.

Sesinin ve yorumunun taklit edilememesiyle yörede "Pir" lakabıyla da anılan Kazancı Bedih 1993 yılında İbrahim Tatlıses'in sunduğu İbo Show isimli televizyon programında Fuzuli'nin "Öyle sermez tem ki idrak etmezsem dünya nedir" diye başlayan sözleri ustaya yeni kapılar açtı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı ile Kazancı Bedih Müzik ve Güzel Sanatlar Lisesi işbirliğiyle Üstat için bir klip hazırlandı. Senaryosu Konservatuar Müdürü Ahmet Dağlar'ın kaleme aldığı klipte öğrenciler rol aldı. 3 dakikalık klipte Üstadın doğumundan ölümüne kadar yaşamı ve şöhret olma hikayesine yer verildi.


Kendine has üslubuyla gazelleri okumasından dolayı kendisine "Pir" lakabı verilen Kazancı Bedih'in yer aldığı filmlerdeki görüntüleri de klipte yer aldı.

Ölümünün ardından Üstadın ismi tarihi Urfa evlerinin bulunduğu bir sokağa verilirken Kazancı Bedih adına Karaköprü ilçesinde bir park yapıldı.

Gazel geleneğinin gelecek nesillere aktarılması için Kazancı Bedih Güzel Sanalar Lisesi ve Büyükşehir belediyesi konservatuarında açılan Gazelhan Kazancı Bedih dersliğinde öğrencilere gazel geleneği ve makam eğitimi veriliyor. Öğrenciler, ölümünün 18. Yılında kazancı Bedih anısına üstadın eserlerini seslendiriyor.

Kazancı Bedih lisesi 12. sınıf öğrencisi Furkan Yetim: Kazancı Bedih lisesinde okuyorum hedefim onun açtığı Gazelhanlık yolunda gitmek.ve onun gibi okumak var. Konservatuarındaki kurs odasına gelip ağıtım alıyoruz." dedi

Kazancı Bedih lisesi 12. sınıf öğrencisi Muhammed Acıkaya:" Pirimizin okuduğu eserleri, Gazelleri ve okumaya çalışıyoruz. Onun gibi okumak onun gibi olmak bir ayrıcalıktır. Herkes onun gibi okumak ister." ifadelerini kullandı.

Kazancı Bedihin oğlu Naci Yoluk, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi konservatuar bölümünde babasının eserini seslendirdi.

Başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel'in paylaştığı Eşkıya filminde sıra gecesi geleneğini yaşatan Kazancı Bedih, 2003 yılında bakırcılar çarşısındaki mesleğine geri dönme kararı alarak kazancılık mesleğini sürdürdü.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından ölümünü 18. ölüm yıldönümünde mezarı başında anma etkinliği düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Naci Yoluk, adını taşıyan Lise’nin öğrencileri ile sevenleri katıldı.

“Sesi gibi hayatı da tertemiz ve düzgündü”
Mezarı başında Konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül," ”Fatiha’mızı okuduk Kuran-ı Kerim okuduk. Kendisini ölüm yıldönümünde rahmetle anıyoruz. Kazancı Bedih bütün Şanlıurfa’daki gazelhanların, üstat olarak kabul ettiği, Pir olarak kabul ettiği hiç kimsenin üzerinde tartışma yapmadığı bir isimdir. Kazancı Bedih, gönülden söyledi ve gönüllere dokundu. Bazı zamanlar insanlar şu ifadede bulunurlardı. Gazellerini dinledikleri zaman hüzünlendiklerini ve etkilendiklerini anlatırlardı. Urfa dışına çıktığımda benden Kazancı Bedih’in kasetlerini isterlerdi. Sesi gibi hayatı da tertemiz ve düzgündü. Kendi emeği ile çalışır kazanırdı. Bu nedenle hem Şanlıurfa’nın hem de tüm Türkiye’nin gönlünde taht kurmuştu. Bugün mezarı başında kendisini rahmetle anıyor, mekânı Cennet olsun diyoruz. Biz hepimiz burada sevenleri adına mezarı başındayız. Merhum Kazancı Bedih’e bir kez daha rahmet diliyorum” diye konuştu." ifadelerini kullandı

Kazancı Bedih Müzesi için çalışmalar yapılıyor
Kazancı Bedihin oğlu Naci Yoluk," Her sene bu şekilde anılmaktan büyük onur duyuyoruz ve bütün gazelhanlara Allah rahmet eylesin. Bugünde babamın Kazancı Bedih’in 18. yıl dönümü bu vesileyle Kazancı Bedih müzik lisesinin açılması ve onlara talebe yetiştirilmesi okulda ki hocalarına, talebelerine, çalışanlarına çok teşekkür ediyorum ve bunların devamını her zaman diliyoruz. Kültür müdürlüğünde açılmış olan gazelhan kursları devam ediyor. Gazelhanı kimler öğrenmek isterlerse gidip oradan öğrenebilirler, ders alabilirler. Bu tür faaliyetlerden çok büyük bir memnunluk duyuyoruz ve aynı şekilde bu faaliyetlerin devamını temenni ediyoruz. Şu anda burada bulunan siz basın mensuplarına ve tüm belediye çalışanlarına burada bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan daha sevindirici bir şey olamaz gerçi ölüm yıl dönümü ama ben şahsen ailem adına seviniyorum bu şekilde anılmaktan ötürü. Bütün gazelhanlar için faaliyetler yapmak lazım, bu gazelhanları dinlemek, öğretmek lazım, böyle bir müzenin açılması lazım. Henüz bir müzemiz yok ama inşallah olacak onunda görüşmeler neticesinde bir Kazancı Bedih müzesi oluşacak ve onunla ilgili gerekli çalışmaları sürdüreceğiz.” dedi

Birçok televizyon programına katılan ve taklit edilemeyen yorumuyla Gazel geleneğinin son üstadı olan Kazancı Bedih eşi Fatma Yoluk ile birlikte 20 Ocak 2004 yılında Şanlıurfa'daki evinde uyudukları esnada, katalitik sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatlarını kaybettiler.