Geç başlayan ilaçlama onlara yaradı

TAKİP ET

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle çalışmalarını salgınla mücadeleye kaydıran yerel yönetimler, haşere ile mücadeleye geç kalınca sivrisinek şikayetleri arttı. Artan haşereye karşı önlem almaya çalışan vatandaşlar ise sineklik üreticilerinin yolunu tuttu. Sinekliğe talep artınca üreticiler talebi yetiştirmekte zorlandıklarını kaydetti.

Bütün Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de salgınla mücadele tam gaz devam ediyor. Bu mücadele kapsamında yerel yönetimler de çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların başında ise dezenfekte çalışmaları geliyor. Yerel yönetimler bu dezenfekte çalışmalarının yanında bir de maske dağıtımı yaparak vatandaşa destek olmaya çalışıyor. Çalışmalarını dezenfekte ve temizliğe kaydıran yerel yönetimler haşere ile mücadele de geç kalınca haşere ve sivrisinek şikayetleri kentte armaya başladı.

 

Virüse odaklanırken haşere unutuldu

Ancak yerel yönetimleri bu çalışmaları yaparken kullanılan araç gereçlerin yetersiz kalması diğer işlerin aksamasına neden oldu. Özellikle bahar aylarının gelmesiyle haşere ve sinekler ile mücadele yapılması gerekirken korona virüse odaklanan belediyeler bu işi tamamen unutuverdi. Geç de olsa birkaç gündür ilaçlamaya başlayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

 

Haşereler artmaya devam ediyor

Merkez ilçelerde ilaçlama çalışmalarının bütünüyle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine geçmesiyle birlikte bu yük daha da arttı. Büyükşehir ekipleri püskürtme usulü ilaçlama yaparken özellikle sivrisinek ve haşere türleri de gittikçe artmaya devam ediyor. Vatandaşlar bu haşere ve sivrisineklere karşı ciddi bir mücadeleye girişti. Bu mücadele en fazla sineklik üreten işyerlerine yaradı.

 

Sineklik satışları arttı

Haşerelerden kurtulmak isteyen vatandaşlar, pencerelerine sineklik taktırmaya başladı. Vatandaş ilaçlamanın geç başlamasına tepki gösterdi. Sineklik üreticileri ise bu durumdan oldukça memnun. İşlerinin arttığını belirten sineklik üreticileri bu sene ve geçen sene sineklik satışlarının iyi olduğunu belirtti.

 

“Kışın yağmurlu geçmesi haşereyi arttırdı”

Hem Ramazan ayı hem havaların ısınması hem de korona virüs nedeniyle işlerine talebin arttığını kaydeden Sineklik üreticisi Mehmet Çiftçi, “Şu anda işlerimizde bir yoğunluk var. Kışın yağmurlu geçmesi nedeniyle haşereler arttı. Haşere artınca talepte arttı. Bizde vatandaşı mağdur etmemek için çalışıyoruz. Bugün belediyelerimiz haşere ile mücadele noktasında biraz yetersiz kaldı. Bize gelen vatandaşlar sivrisineğin çok olduğunu kapı ve pencereleri açamadıklarını söylüyorlar. Bu nedenlerden sinekliğe yoğun bir talep var.

 

Sineklik malzemelerini avro ve dolar üzerinden aldığımız için fiyatları da yükseldi. Doları bahane eden fabrikalar malzeme fiyatlarını da yükseltti. Malzeme fiyatları artmasına rağmen vatandaşın mağdur olmaması için uygun bir fiyata ürettiklerimizi satıyoruz.

 

Sineklik alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Piyasada bulunan sineklikler aşağı yukarı malzeme kalitesi olarak aynı diyebilirim. Sineklikler tul önemlidir. Malzemenin güneş dayanaklığına dikkat etmek gerekiyor. Malzemenin ölçü ve montajlarının yapılırken en iyi şekilde yapılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.” dedi.

 

İlaçlama zamanında yapılmadı

Geçen seneye göre fiyatların da arttığını belirten üreticiler, geçen sene sineklik fiyatları 60 lira iken bu sene ortalama 80 liraya yükseldi. Vatandaşların talepleri gittikçe artıyor. Bu bizim için iyi ama vatandaş için bu krizde sıkıntıdır. İlaçlamanın zamanında yapılmaması bizim satışlarımızın artmasına neden oldu” dedi.

 

“Talebi yetiştirmekte zorlanıyoruz”

2000 yılından bu yanan sinekli üretiminde hizmet verdiğini kaydeden Sineklik üreticisi Mahmut Çankaya ise, “Haşerelerin artması nedeniyle sineklik üretimi arttı. Talebin fazla olmasından dolayı yetiştirmekte zorlanıyoruz. Fiyatları geçen yıl ile aynı diyebilirim. Malzemeye zam geldi ancak vatandaş mağdur olmaması için zam yapmadık.  Ekonomik sorunlar nedeniyle zam yapamadık. Ürünler dolar üzerinden geldiği için fiyatlar da artıyor. Havaların ısınması ile beraber haşere ve sinekler arttı. Bu durum bizim işlerimizi açtı. Yoğun bir talep var. Kış sezonunda iş yapamıyoruz, ilkbahar ve yaz sezonunda yoğun bir şekilde hizmet veriyoruz.

 

Covid-19 işlerinizi etkiledi mi?

Bu yıl ülkemize ve dünyanın başına bela olan koronavirüs nedeniyle işlerimiz geçmiş yıllara göre azaldı. Sokağa çıkma yasakları nedeniyle bir süre işlerimiz aksadı. Virüs nedeniyle sosyal mesafeye dikkat ediyoruz. Virüsten önce 6-7 kişi çalışırken şu anda sadece ben ve oğlum çalışıyoruz. Çalışan sayısı azalınca talepleri yetiştiremiyoruz. Bu yıl ortalama sineklik fiyatları sisteme göre değişiyor. Kapılı sistemler montajı ile beraber 200 TL civarında satılıyor.  Pencerelere takılan sistemler ise 80 ile 100 TL arasında değişiyor.” ifadelerini kullandı.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim



sineklik haşere ile mücadele Şanlıurfa haberler kapı sinekliği pencere sinekliği son dakika