Geleceğin aşçıları ve şefleri yetişiyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da Aşçılık bölümü öğrencileri, uygulamalı olarak mutfak ortamında uzaktan eğitimle verilen derslerle geleceğe hazırlanıyorlar.

Harran Üniversitesi Şanlıurfa Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölümü öğrencilerine uzaktan eğitimle mutfak ortamından ders veriliyor.

Pandemi nedeniyle ara verilen eğitimlere giremeyen öğrenciler için mutfak ortamına çevrilen derslikten uygulamalı eğitim veriliyor.

Öğretim görevlisi Hafize Özbudun'un ders anlatımı ile geleceğin diplomalı yemek ve tatlı ustaları yetiştiriliyor.

Dünya, Türk ve yöresel yemeklerin uygulamalı olarak uzaktan eğitimle verildiği derslerde öğrenciler sorularla iştirak ederek akıllarına takılan soru işaretlerini gideriyorlar.

Zengin mutfağı ve tescilli yemekleri ile Gastronomi Kenti Şanlıurfa'da mutfak ortamında verilen derslerde yapılan yemeklerin malzemesinden hazırlanışına, pişirilmesine ve servis edilmesine kadar tüm aşamaları öğrencilerle paylaşılıyor.


Enginar tatlısından Urfa fıstığı, Balığa ise fıstık ve bal katarak farklı tat vermeye çalışan Şefler yemekle beraber tatlı çeşitlerini de hazırlayarak hünerlerini sergilerken renkli görüntüler ortaya çıkıyor.

Gastronomi yarışmalarında öğrencilerinin aldığı madalyalarla ve yetiştirdiği aşçılarla sektörde varlığını kabul ettiren Aşçılık Programı, pandemi döneminde (tüm dünyada olduğu gibi) eğitim-öğretim çalışmalarına çevrim içi (online) olarak devam ediyor.

Bölüm mutfağında uygulamalı eğitim veriliyor
Öğretim elemanları, çevrim içi (online) mutfak derslerini, ekran başındaki öğrencileri için bölüm mutfağında uygulamalı olarak yapıyor. Öğretim çalışmalarının zenginleşmesi, sektörde kabul görmüş aşçıların deneyimlerinin öğrencilerle paylaşılması ve sektör üniversite iş birliğinin gelişmesi için aktif görevi olan mutfak şefleri, derslere konuk olarak çağrılıyor.


“Tutum ve davranışları öğretmek için uygulamalı anlatıyoruz”
Hafize Özbudun:" Öğrencilerin beceri olarak da yetişebileceği için koşulların elverdiği ölçüde dedim ki ne yapabilirsem öğrencilerde çünkü uygulama mutfağını çok sevmişler ve sadece beceri olarak değil uygulamalı olarak değil bu aynı zamanda edinilmesi gerekilen tavır tutum ve davranışlara var onları da öğretebilmek ve onları da gösterebilmek için dedim ki bir tanede bile olsa uygulamalı ders okulumuzun uygulama mutfağında yapıyoruz. Dersimin gereği olarak şuanda benim girdiğim 2 tane dersim var ama özellikle mutfak ürünlerin dersinde çok ödev veremiyorum çünkü pahalı ürünler kullanıyorum. Biz çünkü eğitimiz sırasında Türk mutfağından olsun bölge mutfağından olsun dünya mutfağından olsun ürünler hazırlıyoruz. En azından benden göreceklerini en azından şeflerinden de görecekler bu şekilde eğitimi gerçekleştirmeye çalışıyorum.

Bizim her ders için 14 haftalık izleneceğimiz var ve biz ona göre ürünlerimizi seçiyoruz biraz önce de dediğim gibi 14 haftadaki konum su ürünleri, 4 haftalık etler konusu vardı kırmızı et, beyaz et işledim. Su ürünlerindeyim ama bu arada bunu seçerken bölge mutfağına geçmeden gelecek dönemde bölge mutfaklarından dünya mutfaklarından diye dersleri var. Geçmeden aynı yörenin yemeği de olmuş olsa örneğin bir yöreden kazan kebabımı veya içli köftemi dünya mutfağından cordon blu, piliç rostoo hatta ürününün satın alınmasından  mizanplas dediğimiz ön hazırlıktan tutun mümkün olduğu kadar o ürünlerde hem pişirme yöntemi hem de örnekler hazırlayarak vermeye çalışıyorum. Normal eğitim zamanında bunu yapıyorduk zaten. Hepimiz bu eğitimi vermeye çalışıyoruz. Şu anda öğrenciler burada olmuş olsaydı bir derste 10 tane ürün hazırlanacaktı ama ben kendim olunca 4 tane ürün hazırlayabiliyorum ama ilk başından sonuna kadar o aşamaları sonuna kadar gösteriyorum.” dedi.

“Dersleri uygulamalı anlatıyoruz”
Şef Mehmet Emin Yitik:" Pandemi den dolayı yüz yüze eğittim yok, bizde ne kadar yararlı olabilmek adına arkadaşlarımızla beraber bu gün burada yaptığımız ürünlerden canlı uygulama gösterimi yapıyoruz. Onlarda eksik gördükleri yada anlamadıkları konularda bizlere soru soruyorlar. Bugün kelle paça yaptık, bölgemizin yöresel tatlısı şıllık yaptım. Yemek olarak dalyan köftesi yaptım. Özel sektör Üniversite işbirliği ile değerli hocalarımızla birlikte öğrencilere faydalı olmaya çalışıyoruz. “şeklinde konuştu  


“Sektöre nitelikli eleman yetiştirmeye çalışıyoruz”
Şanlıurfa Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdür yardımcısı Elvan Gökçe, Ara eleman yetiştirme konusunda nitelikli meslek yüksekokul gelmektedir. öğrenciler burada 2 yılık öğretimden sonra 2 yılık ön lisansa eğitimlerinden sonra direk mesleğe atanmaktadırlar. Bu açıdan öğrencilerin gelişimi burada ki eğitime bağlıdır. Eğitimin kalitesine bağlıdır nitelikli bir eğitim verirsek nitelikli öğrenci elde etmiş oluruz. Burada tamamen uluslararası yarışmalarda görev alıyorlar. Yöresel yarışmalarda görev alıyorlar, yöresel yemekler eğitimi de verilmekte ve bunun yanında üniversitede ve sektörde iş birliği yapmaktadır. Nedeni ara elmen yetiştiriyoruz. Sektör nitelikli elemana ihtiyaç duymakta ve biz burada sektörle iş yaptığımızda daha sonra öğrencilerin iş bulması için bir fırsat doğmuş oluyor ve sektörden yararlanabiliyorlar öğrenciler.”