Gelişigüzel toplanan bitkiler yok oluyor

TAKİP ET

Doğu ve Güneydoğu'da doğal yollarla yetişen bitkiler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına rağmen halen toplanıyor. Uzmanlar bu bitkilerin gelişigüzel toplanmaması konusunda uyardı.

Önceki yıllara oranla bu yıl daha fazla yağışın düşmesi, doğal yollarla yetişen bitkilerin oranını da artırdı. Daha önce yağışın az olması nedeniyle fazla bitki çeşidi görülmezken, bu yıl yağışın fazla olması Şanlıurfa'daki pazarları da renklendirdi. Doğal yollarla yetişen bitkiler, vatandaşlar tarafından toplatılarak pazarda satılıyor.



Düzensiz toplama, bitkileri yok ediyor

Köylüler tarafından yüksek kesimlerde toplanan siyabo, tirşik, sping, sirmo, pung, revas, sebisk ve kereng gibi çok sayıda bitki çeşidi getirildikleri çarşı pazara renk kattı. Bu bitkiler bölge halkının birçoğunun geçim kaynağı haline gelmiş durumda. Ancak sürekli aynı yerden ve gelişigüzel toplanması bu bitkilerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor.



Uzmanlar da vatandaşları uyarıyor

Doğu ve Güneydoğu bölgesinden başka illere tonlarca bitki gönderilirken, uzmanlar da bu bitkilerin giderek yok olmaya doğru gittiğini belirtti. Bu nedenle vatandaşların bu bitkileri toplarken, gelişigüzel toplamamaları, kökünden koparmamaları ve farklı yerlerde toplamaları konusunda uyarılarda bulundu. Aksi taktirde bu bitkilerin önümüzdeki yıllarda varlığını yitirecekleri söylendi.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim Gazetesi

 

doğal yollarla yetişen bitkiler siyabo tirşik sping sirmo pung revas sebisk Şanlıurfa