Gelişmelerin nedeni atama mı; yatırım mı?

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın en önemli sorunlarından biri olan sağlıkta son günlerde yaşanan gelişmeler, adeta şaşırttı. Daha önce ilçelerde yapılamayan birçok ameliyat ilk kez yapıldı. Şanlıurfa'nın bazı hastaneleri 10 gün içinde adeta ilk'leri yaşadı.

Yıllardır kangrenleşen Şanlıurfa'nın sağlık sorunlarında son günlerde yaşanan gelişmeler şaşırtıyor. Özellikle İl Sağlık Müdürü'nün değişmesiyle adeta ilkleri yaşayan Şanlıurfa'da bu gelişmelerin hangi sebepten kaynaklandığı ise merak ediliyor. Şanlıurfa'nın halen sağlık sorunları çözülmese de son günlerde yaşanan gelişmelerin altında yatan nedenin yeni sağlık müdürünün atanması mı olduğu, yoksa Şanlıurfa sağlığına yapılan yatırımın mı olduğu sorusunun cevabı merak ediliyor.

 

Birçok hastanede Başhekim koltuğu boştu

Daha önce hastanelerde yaşanan eksiklikler, hastaları zor durumda bırakırken, ilçelerde birçok ameliyatın yapılmaması hastaları merkeze mahkum ediyordu. Bu sorunlar üzerine birçok hastanenin başhekimlik koltuğunun boş kalmasına rağmen hiçbir atamanın yapılmaması ise en çok tepki çeken konulardan biri oldu.



Gelişmelerin yaşanması için yeni Müdür mü beklendi?

Daha önce Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Himmet Durgut iken sağlıkta hızlı bir gelişme yaşanmıyordu. Bunun yanı sıra birçok hastanede Başhekim eksikliği de tepki çekiyordu. Ancak eski Sağlık Müdürü Himmet Durgut'un yerine İl Sağlık Müdürlüğüne Emre Erkuş'un atanmasıyla sağlıkta hızlı bir gelişme hissedildi. 1 Mart'ta yeni Müdür Erkuş'un görevi devralmasıyla hız kazanan gelişmelerin neyden kaynaklandığı ise merak edilen konular arasında.







Yeni İl Sağlık Müdürü Emre Erkuş, görevi devraldıktan sonra sağlık alanıyla ilgili ardı ardına toplantılar gerçekleştirerek hastanelerin durumunu inceledi. Hastaneleri tek tek gezerek durum değerlendirmesi yapan Erkuş, 20 Mart tarihinde 3 ilçe hastanesine Başhekim atamasını gerçekleştirdi. Bu durumda Suruç Devlet Hastanesi Başhekimliğine Dr. Necmi Eşiyok, Siverek Devlet Hastanesi Başhekimliğine Uzm.Dr. Muhammed Tosun ve  Ceylanpınar Devlet Hastanesi Başhekimliğine Uzm. Dr. Aydın Balcı atandı.



10 günde sağlıkta ilkler gerçekleştirildi

Başhekim atamalarının ardından Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Anjiografi Ünitesi hizmete açıldı. İlk kalp anjiografi işlemini ise Sağlık Müdürü Emre Erkuş gerçekleştirdi.







Hilvan Devlet Hastanesinde ilk kez sezaryen ameliyatı yapıldı ve sezaryen ameliyatıyla bir erkek çocuğu dünyaya geldi. Yine aynı hastanede 4 yataklı yoğun bakım ünitesi açılarak hizmet vermeye başladı.







Şanlıurfa'da ilk kez Böbrek Biyopsisi yapıldı. Böbrek Biyopsisi işlemi ise Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirildi. Böbrek hastalıklarının ileri tetkik ve tedavisinde böbrek biyopsisinin çok önemli bir yeri olduğunu belirten Doç. Dr. Tuncay Şahutoğlu, “Bugüne kadar bu işlemin ilimizde yapılamaması nedeniyle hastalarımız başka merkezlere sevk edilmekteydi. Şehir dışı sevklerinden kaynaklanan hasta mağduriyeti ve ekonomik kayıpların önlenmesi açısından bu işlemin hastanemizde yapılabilir hale gelinmesi önemli bir kazanımdır.” dedi.



'Kronik Hastalıklar ve Obezite' konulu toplantı gerçekleştirildi ve toplantıda bu hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için tavsiyelerde bulunuldu. Toplumda görülme sıklığı giderek artan kronik hastalıklar ve obezite gibi sağlık sorunları ile mücadele etmek amacıyla kurul üyelerinin görüş ve önerileri ile 1-Yeşil alanların arttırılması, 2-Hava kirliliğini önleyici tedbirler alınması, 3-Beslenme ve fiziksel aktivite konularında farkındalık oluşturulması ve 4-Yıl içerisinde yapılacak etkinliklerde iş birliği içerisinde olunması yönünde kararlar alındı.



Siverek Devlet Hastanesinde ilk kez Prostat Kanseri Ameliyatı yapıldı. Siverek’te bu tür tanısı konan vatandaşlar, artık il merkezindeki veya başka illerdeki hastanelere gitmesine gerek kalmadan tedavilerini olabilecek.







Viranşehir Devlet Hastanesinde ilk kez Çocuk Yoğun Bakım (2.seviye) ve Dijital Mamografi Cihazı hizmet vermeye başladı.







Eski hastane binalarının kazandırılması görüşüldü

Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Rahmi Kılıç'ın da katılımıyla bölge toplantısı Şanlıurfa'da yapıldı. Bu toplantıda Şanlıurfa'daki atıl durumda olan eski hastane binalarının kazandırılması konusunda değerlendirmede bulunuldu.







30+15 yataklı olarak inşaatı devam eden AMATEM ve ÇEMATEM binalarına ek olarak 50+50 yataklı binaların da yapılması kararlaştırıldı.



Kanser Haftasında Göbeklitepe'ye de dikkat çekildi

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası farkındalık etkinlikleri kapsamında 2019 Göbeklitepe Yılında Kanser farkındalığı oluşturmak için Göbeklitepe’de kanser ile ilgili etkinlik düzenlendi.







Her fırsatta aşı yapıldı

Karaköprü polis kontrol noktasında, mevsimsel tarım işçilerinin Aşı ile önlenebilir hastalıklar için araç kontrolü ile eksik aşısı olan 15 yaş altı çocukların aşısı yapıldı.

Yaşanan gelişmeler Şanlıurfa'nın sağlıktaki eksiklikleri henüz bitirmezken, vatandaşlar ise bu gelişmelerin hız kesmeyerek devam etmesini istiyor.



Haber: Murat Doğan / Urfa Değişim

gelişmelerin nedeni atama mı; yatırım mı? sağlıkta son günlerde yaşanan gelişmeler Şanlıurfa İl sağlık müdürü müdür erkuşun görevi devralmasıyla hız kazanan gelişmelerin neyden kaynaklandığı ise merak edilen konular arasında siverek devlet hastanesi başhe