'Genç nüfus barındırmak çözüm olmuyor'

TAKİP ET

Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, Şanlıurfa'nın büyük bir genç nüfusu barındırdığını ancak genç nüfusu barındırmanın çözüm olmadığını belirtti. Coşkun, Şanlıurfa'da 100 binden fazla çocuğun eğitimlerinin aksadığının altını çizdi.

Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa'da yaşam koşulları giderek zorlaşıyor. Özellikle işsizlik, Şanlıurfa'da Suriyeli sığınmacıların da gelmesiyle her geçen gün artıyor. Yoksulluk oranı giderek artarken, binlerce çocuk da bu zor şartlardan olumsuz etkileniyor. Çocuk işçiliğinin de yoğun olduğu Şanlıurfa'da yüz binden fazla çocuk ya tarım işçisi olarak ailesiyle başka bölgelere göç etmek zorunda kalıyor ya da ağır iş koşullarında çalışıyor. Bu durumun en önemli nedeni ise ailelerin maddi durumunun iyi seviyede olmadığı olarak belirtiliyor.



'Genç nüfus barındırmak çözüm değil'

Şanlıurfa'da yaşayan çocukların yaşam koşullarındaki sıkıntılara değinen Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun gazetemize yaptığı açıklamada, "Şanlıurfa en yoğun genç nüfusuna sahip kenttir. Şanlıurfa’mızda her yıl yaklaşık 60 bin tane çocuk dünyaya gelmektedir. Yaş ortalamamız 19,2 olup büyük bir genç nüfus barındırıyor. Ancak genç nüfus barındırmak çözüm üretmiyor. Mutlaka bunların eğitimi ile ilgili sağlıkla ilgili toplumsal gelişmeleri ile ilgili de çalışmalar yapılması gerekir." dedi.



'Ağır koşullar, psikolojik gelişmelerine de zarar verir'

Ağır çalışma koşullarının çocukların psikolojik gelişmelerini de olumsuz etkilediğini öne süren Coşkun, "Şanlıurfa'nın en önemli sorunlarından biri de çocuk işçiliğidir. Bilindiği üzere çocuk işçiliği, 18 yaşından küçük çocukların çalıştırılması ile ilgili oluşan bir durumdur. Özellikle Şanlıurfa’mızda bu çocuk işçiliği ile ilgili konuşacak olursak, mevsimlik tarım işçisi çocuklarımızın diğer bölgelere aileleri ile beraber gidip çalışması da bu çocuk işçiliğinin bir çeşididir. Şanlıurfa'da 800 bine yakın öğrencimiz var. Bu sayıya Suriyeli öğrencileri eklersek, öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 10 ile 15'i işçi olarak çalışıyor. Dolayısıyla bu tür durumlarda çocukların çalışırken yaşadıkları fiziksel, ruhsal, toplumsal ve ahlaki açıdan ister istemez bu tür çalışmalar çocuklarda olumsuz etkiler bırakıyor. Özellikle ağır fiziksel güç ile yapılan bedensel çalışmalar, çocuğun biyolojik gelişimini etkileyerek kalıcı hasarlar bırakabilme durumu oluşabiliyor. Çocuklarımızın olumsuz koşullar altında çalışması onların psikolojik gelişmelerine de zarar verir." diye konuştu.



'Yüz binden fazla çocuğun eğitimi aksıyor'

Binlerce çocuğun eğitiminin aksadığını vurgulayan İbrahim Coşkun, "Çocuklarımızı daha iyi şartlarda yetiştirmenin, çocukların oyunlarla uğraşıp psikolojik ve fizyolojik toplumsal gelişmelerin etki edecek ortamlarında bulunması gerekir. Ama maalesef bu gerçekliğimizi de görmemezlikten gelemeyiz. Yaklaşık 100 binden fazla çocuk, özellikle okul eğitim-öğretim döneminde hem eğitimini aksatıyor hem de bu tür ağır işlerin altına girerek yaşamlarını idame ettiriyorlar." şeklinde konuştu.



'Çocuk işçiliğinin en önemli nedeni yoksulluktur'

Yoksulluğun çocuk işçiliğini artırdığının altını çizen Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı Coşkun, "Bu çocuk işçiliğine esas başlıca sebebi, bilindiği üzere yoksulluktur. O nedenle tüm ülkelerin bizim ülkemizin de bu tür yoksullukla ilgili mücadelesi devam ediyor. Dolayısıyla kendi halkının daha müreffeh, daha rahat, daha huzurlu bir ortamda çalışması için gayret sarf etmektedir. Çocuk işçiliği ya da  mevsimlik tarım işçiliğinin ortadan kalkması için mutlaka yoksulluk probleminin ortadan kalkması gerekir. Özellikle çocuklarımıza daha iyi bir eğitim ortamı, daha iyi bir gelecek sağlamak adına Şanlıurfa’mızda da istihdam alanlarını artırmak gerekir. Bu tür tarım işçisi ailelerin il dışına gitmelerini engellemek, çocukları yaşadıkları zor koşullardan korumak, çocukları çocuk işçiliğinden koruma adına mutlaka bizim bölgemizde, kentimizde istihdam alanları oluşturacak iş imkanlarını artıracak mekanizmalar geliştirmemiz gerekir. Tabi ki bunun da büyük yükü hükümet kanadına düşmektedir. Bu nedenle mutlaka bu sorunun giderilebilmesi için bu tür alanların artırılması gerekir." ifadelerini kullandı.  

 

"Özellikle dünya genelinde yaklaşık 5 İle 17 yaş arasında 218 milyon çocuk işçiliği mevcuttur." diyen İbrahim Coşkun, "Bunların büyük çoğunluğu, genelde geri kalmış üçüncü sınıf Devletleri dediğimiz yaşama İmkânlarının az olduğu özellikle Afrika, Asya Pasifik, Amerika, Arap ve en son Avrupa'da, mutlaka her yerde çocuk işçiliği var ama daha çok boyutun kesin olduğu yer genelde yoksulluğun olduğu alanlarda dolaşır. Afrika'da bu sayı 75 milyon civarında bulunmaktadır. Bizim de temennimiz genç nüfusumuzla tabi ki övüneceğiz. Ama bu gençliğin daha iyi bir gelecek içinde yaşam sürdürmesi için altyapı imkânlarını oluşturmalıyız. Bu konuda biyolojik, fiziksel, ruhsal ve toplumsal açıdan en ideal şekilde mutlaka yetiştirmemiz gerekir ki gelecek ülkemizin gelecek dünyanın gençlerini yetiştirerek bu tür sorun ve sıkıntıları hep beraber bertaraf edebilme imkanına İnşallah sahip oluruz diye umut ediyorum." sözlerine yer verdi.

Murat Doğan / Urfa Değişim 



eğitim bir sen Şanlıurfa Şubesi başkanı coşkun afrika asya pasifik amerika arap Şanlıurfa