Genel af için vatandaş neler söyledi!

TAKİP ET

2022 yılının bitmesine sayılı günler kala cezaevlerinde doluluk oranında artış görülüyor. Bu yıl içerisinde hükümlü ve tutuklu sayısı Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre 314 bin 502 kişiye ulaştı. Vatandaşa göre genel af çocuk istismarına, tecavüzcülere ve terör örgütleri hakkında çalışma yürütenler hariç diğer kişilere çıkması gerektiği ifade edildi.

Genel affın çıkıp çıkmaması hakkında konuşan Şanlıurfalı vatandaşlar, çocuk istismarına, tecavüzcülere ve terör örgütleri hakkında çalışma yürütenler hariç tüm suçlulara genel affın çıkması gerektiğini söyledi.

Mahkumlar dört gözle af yasasının çıkmasını bekliyor. Ailesine ve sevdiklerine kavuşmak isteyen kişiler gün sayarken normal hayatlarına dönmeyi de iple çekiyor. Mahkumlar genel af çıkmasını beklerken ne zaman çıkacağını da merak ediyor.

Bazı iddialara göre seçimden önce kısmi olarak genel affın çıkması ileri sürülüyor. Kanun hükmünde kararlarda değişiklik yapılarak genel af çıkarılabilmektedir. Mahkumlarda dört gözle gelecek olan sevindirici haberleri bekliyor.

Denetimli serbestlik ile mahkumların normal yaşantılarına dönmeleri ve ailelerine kavuşmaları sağlanıyor. Bununla birlikte açık cezaevlerine geçişlerde kolay bir hale geldi. Mahkumlara af çıkacağı tartışmaları devam ederken konu hakkında net bir açıklama daha yetkililerden gelmedi.

Konuyla ilgili Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, terör olayları, kadına şiddet, tecavüzcülere, çocuk istismarcılarına yönelik genel affın çıkmaması gerektiğini geri kalan ufak suçlar ve siyasi suçlara genel affın çıkması gerektiği vurgusunu yaptı.

“GENEL AF ÇIKMALI AMA…”

Genel affın tüm suçluları kapsamayacak şekilde çıkması gerektiğini söyleyen Onur Fırat, özellikle çocuk istismarcıları tecavüzcülere ve terör örgütü mensupları hariç herkese kanunlar çerçevesinde çıkması gerektiğini belirtti.

Fırat sözlerine şöyle devam etti: “Genel af çıkmalı ama şartları olmalı, öyle herkese çıkmamalı. Örneğin terör partizanlıklarına, çocuk istismarlarına çıkmamalı. Diğer geri kalan ufak tefe suçlar için çıkmalı. Özellik siyasi suçlardan içerde olanlara çıkmalı, çünkü düşüncelerini dile getirerek içeriye girdiler. Yani genel af hukuk ve kanunlar çerçevesinde çıkmalı. Öyle bütün suçlulara genel af istemek yanlış olur. Onun için kanunda belirli şartlar konularak genel af çıkmalı diye düşünüyorum” dedi.

HERKESE GENEL AF OLMAZ!

Siyasi suçlular ve ufak suç işleyenlere genel affın çıkması gerektiğini aktaran Hikmet İzzet, çocuk istismarı, toplum huzurunu bozan suçlulara genel affın çıkmaması gerektiğini ifade etti.

İzzet, “Genel affın çıkması için önce genel aftan yararlanacak kişilerin dışarda aynı suçu tekrar işleme ihtimaline bakılarak çıkmalı. Yani bugün adam genel aftan yararlanıp dışarıya çıksa aynı suçu işlese genel affın bir önemi kalmıyor. Onun için genel affın kısmi olarak çıkmasını istiyorum. Küçük suçlara bulaşmış insanlara çıkmalı. Ama teröre çocuk istismarına çıkmamalı, çünkü onlar toplumun kimyasına aykırı bir şekilde davranış sergiliyorlar. Yani demem o ki genel affın çıkmasında mağdur olanlar göz önüne alınarak çıkmalı. Diğer geri kalanlar için çıkmamalı” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK İSTİSMARI HARİÇ HERKESE ÇIKSIN!

Çocuk istismarı hariç diğer suçlulara af çıkması gerektiğini söyleyen Halil Aktaşoğlu, “Bana göre çocuk istismarlarına hariç herkese genel af çıkmalı, siyasi suçlular ondan sonra işledikleri suçtan dolayı pişmanlık duyanlar bana göre çıkmalı. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Türkiye Devleti büyük ve affedici bir devlettir. Onun için bana göre kısmı bir affın olması şarttır artık.” şeklinde konuştu.“MAĞDUR OLANLAR ÇIKSIN!”

Cezaevlerinde birçok kişinin ufak tefek suçlardan dolayı yattığını söyleyen Mehmet Ali Demir, istismar, kadına şiddete yönelik suçlular hariç diğer tüm suçlulara af çıkmasını istiyorum” dedi.

Demir, “Bana göre gerçekten mağdur olanlara genel affın çıkması uyuşturucu satıcısına, istismarcıya, tecavüzcüye çıkmaması lazım. Diğer geri kalan herkese genel affın çıkmasını isteriz yani.

Siyasi suçlulara da bana göre genel af çıkmalı, onlar da mağdur oldu bana göre. Çünkü insan sarf ettiği sözlerden ve fikirlerinden dolayı hapiste kalmamalı bana göre.” İfadelerini kullandı.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Adalet Bakanlığı Şanlıurfa haberler Genel af