'Geniş kapsamlı kampanya başlatılmalı'

TAKİP ET

Silahların yaygın olarak kullanılmasının bölgemiz için büyük bir sorun oluşturduğunu söyleyen Kızılay Şanlıurfa Şube Başkanı Ahmet İnan, tüm kurumların ve Şanlıurfalıların silahsızlanma konusunda geniş kapsamlı kampanya başlatması gerektiğini belirtti.

Son zamanlarda bireysel olarak silah kullanma oranı artarken, bu durum ise başta Şanlıurfa olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesinde büyük bir sorun teşkil ediyor. Her yıl 3 bin kişinin silahla hayatını kaybettiği belirtilen verilere göre son 10 yılda silahlanma oranı 10 kat arttı. Şanlıurfa'da da son zamanlarda meydana gelen kavgalarda silahların kullanılması büyük sorunlara neden olurken, silahlanma sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı da son yıllarda artış gösterdi.

Daha çok arazi kavgaları nedeniyle kırsal mahallelerde meydana gelen kavgalarda silahlar kullanılırken, bireysel silahlanma sonucunda da öldürülme olayları bir hayli fazla görülüyor. Geçtiğimiz günlerde de Siverek ilçesinde meydana gelen silahlı kavgada 6 kişi hayatını kaybederken, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve ardından STK'lar silahsızlanma çağrısı yapmıştı. Ancak silahsızlanma çağrısının ardından bir hafta geçmemişken, yine Bozova ilçesinde meydana gelen kavgada silahlar kullanılmış, 1 kişi hayatını kaybederken, 6 kişi de yaralanmıştı.

'Birçok sorun akıl yoluyla çözülmesi yerine silah kullanılıyor'

Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kızılay Şanlıurfa Şubesi Başkanı Ahmet İnan, "Silahsızlanma konusunda Valimizin başlatmış olduğu bu kampanyaya Kızılay olarak canı gönülden iştirak ediyoruz. Sadece bizler değil, bütün sivil toplum kuruluşlarının, basının, vatandaşlarımızın, Milli Eğitim Bakanlığının, Diyanet İşleri Başkanlığının silahsızlanma ile ilgili topyekün seferber olması gerekir. Silah sadece güvenlik amaçlı bir araçtır. Şahısların kendilerini korumak için bir araç olarak kullanılmamalı. Modern toplumlarda birçok konu uzlaşarak akıl yoluyla çözülmekteyken, maalesef ülkemizde, özellikle bölgemizde bu çözümlemeyi göremiyoruz." dedi.







'Ciddi bir araştırmanın yapılması gerekir'

"Özellikle son zamanlarda arazi kavgalarında silahların kullanılması çok üzücü sonuçların oluşmasına neden oldu." diyen Ahmet İnan, "Bunların önüne geçebilmek için özellikle silah dağıtımında çok ciddi bir araştırma yapılması gereklidir. Bazı bölgelerimizde uzun namlulu silahların da ruhsatlı olması bu kötü amaçlara bu katliamlara sebep olmaktadır. Aileler arasındaki bu husumetin giderilmesi için aile büyüklerinin bir araya gelerek uzlaştırıcı bir tavır içerisinde olması gereklidir. Bunun için de gerek din görevlileri, gerek eğitimciler, gerekse devletin birçok sektörleri topyekün olarak bir seferberlik ilan etmelidir. Yani bir kurumun tek başına kampanya başlatmış olması elbette önemlidir ama halkımızın, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitenin, basının, devlet kurumlarının hep birlikte bu sorunun üzerine gitmek bir Urfalı olarak hepimizin görevidir." diye konuştu.

'Kanaat önderleri, eğitimde öncülük etmeli'

Kızılay Şube Başkanı İnan, "Kızılay olarak bizim bu olaya bakış açımız, bundan önce sevindirici birtakım hadiseleri vardı. Özellikle kan davası ve bu gibi ihtilafların çözümü noktasında barış yapıldığı noktada bizler de Kızılay olarak bir kan bağışı yani kanı kanla karşılamak noktasında hayat kurtarma noktasında, iyilik noktasında bir seferberlik başlattık. Bireysel silahlanma nedeniyle camilere, hastanelere, eğitim kurumlarına insanların silahlarıyla birlikte girmemeleri gerekir. Fakat bugün hastanelere, camilere, eğitim kurumlarına da silahla girdiklerini görüyoruz. Bunlar tabi ki hem ahlaken doğru bir tavır değil, hem de bu ortamlarda bulunan insanlar için de itici karşılanmaktadır. Bu konuda da ciddi eğitim ve bir seferberlikle bir kampanyayla bu gibi olayların önüne geçilebilir. Bu aileler arasında devam eden husumetleri de mutlaka aile büyüklerinin ve toplumda sözü geçen kanaat önderi dediğimiz gerçekten eşit, adil ve dürüst davranan insanların İster tek başına, isterse birlikte hareket ederek bu husumetleri ortadan kaldırması gerektiğine inanıyorum. Tabi ki bölgemiz aşiret sistemine bağlı olan bir bölge. Özellikle aşiretin sadece ve sadece bu kan davalarında değil, eğitim noktasında da büyük önemi olmalı ve yönlerini o şekilde çevirmeleri gereklidir." şeklinde konuştu.



 

geniş kapsamlı kampanya başlatılmalı silahların yaygın olarak kullanılması irçok sorun akıl yoluyla çözülmesi yerine silah kullanılıyor güneydoğu anadolu bölgesi kızılay Şanlıurfa Şube başkanı ahmet İnan