Germuş Kilisesi definecilerin meskeni oldu

TAKİP ET

Şanlıurfa merkezine 10 km uzaklıkta olan ve Göbeklitepe'ye de yakın olan tarihi yapılardan Germuş Kilisesi, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle harabeye dönmüş vaziyette. Özellikle son yıllarda definecilerin meskeni haline gelen tarihi kilisede önlemler alınmadığı için yapının temellerine kadar kaçak kazılar nedeniyle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış durumda.

Şanlıurfa´da definecilerin kaçak kazıları ile harabeye çevirdiği Germuş Kilisesi, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Haliliye ilçesinin Dağyanı Mahallesinde bulunan ve 19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Germuş Kilisesi, bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı harabeye dönmüş durumda.

 Göbeklitepe’ye 5-6 kilometre mesafede ve aynı güzergâhta bulunan Germuş Kilisesi defineciler tarafından kaçak kazılarla delik deşik edilerek adeta bir harabeyi dönüştürüldü.

 Geçmiş yıllarda yurtiçinden ve dışından ziyaretçilerinin olduğu Germuş kilisesinin bulunduğu Dağyanı mahallesindeki eski yapılarda kaderine terk edilmiş durumda.

 

“Definecilerin tacizine uğramış”

Van’dan gelerek Germuş kilisesini ziyaret eden Mehmet Gülmez,” İki yıl öncede geldiğimde de sahipsizdi, bakımsızdı ve atıl durumdaydı içinde hayvanlar vardı. Korkunç bir tahribat var. Daha önce sosyal medyada gündeme getirdik fakat ses getirmedi. Yeni yeni insanlar duyarlılık göstermeye başladı hassasiyet oluştu fakat bu hassasiyet sonuç getirir mi bilemiyorum. Her nedense bilemiyoruz yöneticiler duyarlılık gösterip buraya atmadılar. Çok tarihi eski bir kilise buna rağmen hiçbir somut adım atılmadı. Yolu yok hiçbir çalışma yapılmamış. İçerisi ciddi manada definecilerin tacizine uğramış. İçerisinde korkunç çukurlar kazılmış define bulma umuduyla şuan bu kazılardan dolayı yıkılmak tehlikesi arz ediyor. Aslın çok insani bir tablo görmek isterdik hangi dine mensup olursa olsun her dini yapının her tarihi yapının hangi medeniyete hani dine hangi millete ait olduğunu bakılmaksızın sahip çıkılması lazım. İnsanlık adına evren değerler adına sahip çıkılması gerekiyor. Ciddi bir restorasyon çalışması görmek isterdim” dedi.

 

“Restore edilip ağaçlandırılması gerekiyor”

Tarihi yapıyı ziyaret eden Şanlıurfalı Yaşar Kakız:” Böyle bir yapının bu durumda olması bize gereğinden fazla üzüyor. Geçen sene Göbeklitepe yılı olduğuna göre bu tür yapıların daha bakımlı olması ve restore edilmesi ve çevresinin ağaçlandırılması gerekir ama görüyorum ki definecilerin akınına uğramış her taraf yağmalanmış özellikle duvar diplerinde çukurlar kazılmış. Yetkililerin sahip çıkması lazım turizm açısından Şanlıurfa açısından büyük bir kayıp.” diye konuştu

 

“İnsanlar, burada kilise olduğunu bilmiyor”

Dağyanı Mahallesi sakini, Bu kilise 15 senedir bu durumda her geçen senede daha kötüye gidiyor. Her sende defineciler burada var diye yanlarına birkaç kişiyi alıp gelip kazı yapıyorlar. İnsanlar burada bir kilisenin olduğunu bir turizm alanının olduğunu bilmiyorlar. Bilmeleri lazımki gelsinler buraya gelecek yol yok levhalar yeni yeni konulmaya başladı. ”dedi

 

“Ermenilerin tescilli yeri”

Dağyanı mahallesi sakini: “Burası Germuş Köyü şehre yaklaşık 8-10 kilometre, burası Ermenilerin tescilli yeri olması hesabıyla önemli bir yer, ancak bir değerlerimize sahip çıkmadığımız gibi bu değerimize de sahip çıkmıyoruz. Buraya defineciler dadandı, hafta birkaç kez gelip kazı yaparlar. Biz köylüleri yapacağı bir şey yok. Buraya devletin bir şekilde el atması gerekir. Burası düzeltilirse Göbeklitepe’ye 5-6 kilometre mesafede düzeltilir korunursa hem Göbeklitepe için hem burası açısından çok güzel olur” diye konuştu.

 

 

urfa gerçüş define kazı ermeni göbekitepe