"GES bizim projemiz, CHP'nin değil"

TAKİP ET

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, İstanbul CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın sosyal medya hesabından GES projeleri konusunda yaptığı 'Bizden kopya çekiyorsunuz' eleştirileri üzerine TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri arasında Urfa için GES projesi yeni bir tartışma yarattı.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri’nin Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ile görüşmesinde konuşulan Güneş Enerji Sistemi (GES) projesi yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi.

TANAL: YAPARSA CHP YAPAR

Söz konusu projenin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’ya yapmış olduğu ziyarette sözünü verdiği proje olduğunu öne süren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, sosyal medya hesabından, “Genel Başkanımızın Şanlıurfa’da taşlık arazinin “Güneş Tarlaları”na dönüştürülerek çiftçiye bedava elektrik verilmesi projesi, Bakan Nureddin Nebati’nin, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili M. Ali Cevheri’nin ilgisini çekmiş olacak ki böyle bir arayışa girişmişler. Yaparsa CHP yapar!” ifadelerini kullandı.

CEVHERİ: 3 YILDIR TARAFIMIZDAN TAKİP EDİLMEKTEDİR

Söz konusu projenin kendisi tarafından 3 yıldır takip edildiğini belirten AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ise Tanal’ın paylaşımını alıntılayarak, “Sayın Tanal! Bu proje 3 yıldır tarafımızdan takip edilmektedir. Bakanlıklardaki görüşmelerimiz, Tv konuşmalarımız ve elimizdeki belgeler kanıt niteliğindedir” ifadelerine yer verdi.

Milletvekili olduğu günden bu yana bakanlıklara hep projelerle gittiklerini vurgulayan Cevheri, özetle şu yorumu yaptı:

”Gerçekler doğru anlatılmazsa algılar konuşur, hakikatler silinir. 1 Kasım 2015 tarihinde Milletvekili olduğum günden bu yana bir Akademisyen olarak hep projeler üzerinde çalıştım.  Hangi Bakanlığa gittiyse projelerimizle gittik. Hiç bir zaman bireysel bir iş için Bakanlarımızı ve Genel Müdürlerimizi rahatsız etmedik.

GES PROJESİ CHP’NİN DEĞİL, BİZİM PROJEMİZDİR

Gazi Meclis’te görev yaptığım süre boyunca, hiçbir partiyi itham etmeden Şanlıurfa’nın haklarını korumak ve geliştirmek çalışmalarına devam ettim. Bu GES projesi CHP’nin değil, bizim projemizdir. GES, bizim 2017 yılından bu yana takibimizde olan önce Alman firması ile başlayan ve ardından Çin-Alman konsorsiyumuyla devam ederek hayata geçirmek istediğimiz bir projedir. Bu konuda ilgili bakanlıklara ve hatta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ a projeyi anlatmış, ilgili dosyalarımızı teslim etmişizdir.

ÇİN-ALMAN KONSORSİYUMU OLARAK PROJEYİ YÜRÜTMEYE ÇALIŞTIK
GES projesi konusunda bir yanlış anlamayı düzeltmem gerekiyor. Aynı zamanda hemşerim olan Mahmut Tanal, bizim 2017 yılından bu güne kadar takip ettiğimiz GES projesini Kılıçdaroğlu’nun bir süre önce gündeme getirdiği projeyi sanki biz kopyalamışız gibi bir algı oluşturmaya çalışıyor. Oysa bizim 2017 yılından itibaren gündeme aldığımız, takibimizde olan Urfa’daki enerji sorununu çözmeye yönelik projelerdir. Onu Atatürk Baraj gölü üzerinde yap-devret yöntemiyle bin megavatlık bir enerji sistemi kurmaktır. Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) kurulu gücü 2.405 MWe’dir. Hem enerji sorununun çözümüne katkıda bulunma hem su yüzeyinde kurulacağı için buharlaşmayı önlemek hem de çiftçimize enerji desteği sağlamak amaçlanmıştır. Yap-İşlet Devret modeliyle olacağı için öncelikle finansmanı sağlamaya çalıştık. Zaman içerisinde yaşamış olduğumuz bir takım krizlerden dolayı Çin sermayesini de bu işe dahil ederek Çin-Alman konsorsiyumu olarak projeyi yürütmeye çalıştık.

CHP zihniyeti bu zamana kadar ülkede hayırlı bir işe (Keban Barajı, Boğaz Köprüsü veya Vatan Caddesinin inşasında olduğu gibi) destek olmamışlardır. Esas gayeleri olan algı oluşturmada ise çok başarılı olmuşlardır.

Buradan Sayın Kılıçdaroğlu’na çağrı yapıyor ve danışmanlarını özenli seçmesini tavsiye ediyorum.  Kendisine verilen bilgiler ‘Nasıl ki fıstığın merkezi Urfa’ya, fındık yetiştiriliyor diye sizi yanıltmışlarsa, bu projede de sizi yanıltmışlardır.’

Şanlıurfa GES projeleri bizim projemiz olup, yakın zamanda Sulama Birliklerinin GES kurması ve işletmesinin önündeki yasal engelleri kaldırarak milletimizin hizmetine sunacağız.”
 

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal GES projesi