Girdi maliyetleri çiftçinin belini kırıyor!

TAKİP ET

Türkiye'nin tarım faaliyetlerinin en yoğun yapıldığı illerin başında gelen Şanlıurfa'da bu sene pamuk fiyatları çiftçiyi sevindirse de başta gübre olmak üzere diğer girdi maliyetleri pamuk fiyatını gölgede bırakıyor.

Pamuk fiyatlarına gelen zamlar çiftçilerin yüzünü güldürdü ancak gübre ve ilaç fiyatlarının aşırı bir şekilde artması sevinci yarıda bıraktı. Tarımda girdi maliyetlerinin artması nedeniyle tarım ürünlerinin de artmasına neden oluyor.Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “tarımsal üretimin en önemli girdilerinden olan gübrede son dönemlerde yaşanan ve üreticiyi ciddi anlamda olumsuz etkileyen fiyat artışları nedeniyle üretici önünü göremiyor, başta gübre olmak üzere adeta füze gibi yükselen girdi fiyatlarını endişeyle izliyor. Acil tedbirler alınmalı!” dedi.

MALİYET NEDENİYLE ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLMÜYOR
Türkiye’nin hububat ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa, pamuk üretiminde de ilk sırayı alıyor. Tüm bu üretimlere rağmen çiftçinin yüzü gülmüyor çünkü maliyetler git gide artıyor.Pamuğun yanı sıra sebze üretiminde de adından söz ettiren Şanlıurfa’da tarla fiyatı ile market fiyatları arasında uçurum var. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da bu farka dikkat çekerek, gübre fiyatlarının da astronomik bir şekilde arttığını vurguladı.

“ÖNLEM ALINMAZSA ÜRETİMDE DÜŞÜŞ KAÇINILMAZDIR”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eylül ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının 3 buçuk kata ulaştığını bildirdi. Şanlıurfa’nın temel geçim kaynağı olan çiftçilik, üreticileri bu anlamda memnun etmiyor. Hasadını biçmek için işçi maliyetini karşılamakta zorlanan çiftçi, aynı ürünü marketlerden 3 katından fazla bir maliyetle alıyor. Ürünün tarla ile market fiyatı arasında uçurum bulunurken, Bayrak da bu duruma acilen çözüm bulunmasını istedi. Bayraktar, kuru soğanın 3,5 kat, maydanoz ve elmanın 3,4 kat, limonun 3,3 kat, yeşil fasulyenin 3,1 kat, kuru üzüm ve marulun 2,7 kat, sütün 2,6 kat fazlaya tüketiciye satıldığını vurguladı. 

“FİYAT SEVİNDİRİCİ FAKAT GÜBRE…”
Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmetİpar da gübre fiyatlarının yüksek olduğuna vurgu yaparak, bu durumun çiftçileri endişelendirdiğini söyledi. Gübrenin yeterince alınmaması durumunda rekolte düşüklüğünün yaşanacağını belirten İpar, gübre fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

Gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçilerin önümüzdeki ekim için gübre alamayacağını belirten İpar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Pamuk fiyatının 10 TL civarı olması çiftçilerimiz açısından olumlu bir gelişme. Ancak gün itibarı ile gübre fiyatının 7.250 TL ye ulaşmış olması bizleri endişelendiriyor. Bu gidişle ekim yapacak çiftçilerimiz gübre alamayacak ve bu sezon rekolte düşüklüğü yaşanacaktır. Demedi demeyin”
 

Şanlıurfa Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmetİpar