Göbeklitepe'de renklilik devam ediyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da 'Tarihin Sıfır noktasında İlk tarım, İlk yemek şöleni sloganıyla Uluslararası Göbeklitepe minik şeflerle gastronomi festivali düzenlendi. Festivale Türkiye'nin yanı sıra yurtdışından katılan öğrenciler ünlü şeflerin öncülüğünde yöresel yemek yaptı.

Abdulkadir Çelikcan / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılının turizm alanında Göbeklitepe yılı ilan edilmesinin ardından tarihin sıfır noktası olarak tabir edilen Göbeklitepe'de yapılan etkinliklere her geçen gün bir yenisi ekleniyor.  

12 bin yıllık geçmişi ile tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe'nin hem tanıtımına katkıda bulunmak hem de yerli ve yabancı turistlerin dikkatini buraya çekmek amacıyla, spordan müziğe, kültür ve sanattan gastronomiye kadar çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Göbeklitepe bu kez de ünlü şeflerle minik aşçıların şovuna ev sahipliği yaptı. 



“Tarihin sıfır noktasında ilk tarım, ilk yemek, ilk şölen” uluslararası Göbeklitepe minik şeflerle Gastronomi Festivali düzenlendi. 



Festivale Şanlıurfa'nındı aralarında bulunduğu farklı illerden 30, Azerbaycan,Tataristan,Kırgızistan,Filistin,Mısır, Kanada, Brezilya ve Moğolistan'dan 20 öğrenci katıldı. 

Aşçı kıyafeti giyen minik aşçılar ünlü şeflerin öncülüğünde hamur yoğurup pasta ve kurabiye yaptı. Bir grup öğrenci şölene müzik yaparak destek verdi. 



 Şanlıurfalı aşçı ustalar tarafından tarım ilk yapıldığı ve Buğdayın bulunduğu Göbeklitepe'de Halil İbrahim Sofrasının vazgeçilmezi ve ilk yemek olarak kabul edilen buğday ve etin karışımından çiğköfte ile Keşkek yemeği yapıldı.



Festivalde öğrenciler tarafından yapılan Göbeklitepe temalı fotoğraf sergisi ile el işi hamurdan yapılan Göbeklitepe stelleri sergilendi. Şölenin sonunda öğrenciler ile katılımcılar müzik eşliğinde halay çekerek doyasıya eğlendiler. 

Göbeklitepe'de minik şefler etkinliğine öncülük eden Şanlıurfa gastronomi derneği başkanı Abdurrahman Acar, hedefimiz yemeklerimiz Türkiye ve Dünya'ya tanıtmaktır” dedi  



Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği başkanı Gülşen Coşanöz, Uluslararası Gastronomi etkinliği hem Göbeklitepe'yi tanıtmak hem de geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızla yemeklerimizi dünyaya tanıtmak olduğunu ifade etti.

Göbeklitepe Yılı ile Şanlıurfa'nın turist akınına uğradığını vurgulayan Kültür ve Turizm İl Müdürü Aydın Aslan, şunları kaydetti:

"12 bin yıllık bir merkezinden bahşediyoruz. İnsanlar burada tarımı başlattılar. Bugün gastronomi kültürü bu kadar zengin diyorsak dünya üzerinde gelişmiş diyorsak herhalde bunun en önemli mihenk taşını koyan Göbeklitepe diyebiliriz. Çünkü insanlar burada tarımı başlattılar. Bugün yediğimiz dünya üzerindeki farklı bölgelerdeki bütün buğdayların aslında gen atası bu topraklardan çıkma. Bu anlamda gözümüzün nuru çocukları Göbeklitepe'de görmek kültürel ve arkeolojik etkilerinin dışında da gastronomi anlamında sizi burada etkinlik yaparken görmek bizim için mutluluk verici.”



Çiğköfte yoğuran Halil Şeker, 12 bin yıllık Göbeklitepe'ye yaraşır bir şekilde 12 bin kişilik çiğköfte yoğurarak rekora imza atmaya hedeflediklerini ifade etti.

Keşkek yemeği yapan Gastronomi şefi Hatice İnan, bu yemek bölgemize has ve tarımın ilk yapıldığı, buğdayın ilk yeşerdiği yerde buğday ve etten yapılan bir yemek olduğunu söyledi.

Ünlü şef Mehmet Yalçınkaya, “İlk tarımın yapıldığı insanlık tarihine ışık tutan Göbeklitepe'de olmaktan dolayı heyecanlıyım, buranın mutfağı çok harika ve Göbeklitepe'nin tanıtılması emek veren Doğuş grubuna teşekkür ediyoruz. Böyle bir değere hepimiz sahip çıkmalıyız” dedi.



Çiğköfte ve Keşkek'in tadına bakan ziyaretçiler, harika bir lezzet olduğunu ve bugüne kadar bu lezzeti tatmadıklarını ifade ettiler.

Yurt dışından gelerek “Tarihin Sıfır noktasında İlk tarım, İlk yemek şöleni ”ne katılan öğrenciler ise Göbeklitepe'yi gezdiklerini ve yarışmaya katılmaktan mutlu olduklarını söylediler 



Çiğköfte yoğuran halil Şeker 12 bin yıllık göbeklitepe tarihin sıfır noktası İlk tarım İlk yemek şöleni sloganı Şanlıurfa