'Göbeklitepe ile ilgili etkinlikler sürekli tazelenmelidir'

TAKİP ET

Türkiye'nin ilk ve tek, dünyanın ise en büyük ve zorlu Rally Raid yarışı, 7. gününde insanlık tarihinin başlangıç noktası olan Göbeklitepe'de sona erdi. Buraya gelen spor severler, Göbeklitepe ile ilgili duygularını gazetemize aktardılar.

Türkiye'de ilk kez düzenlenen Rally Raid organizasyonu olan TransAnatolia 2019, Bolu Abant'tan 48 motosiklet, 4 SSV, 3 ATV, 27 otomobil ve 3 kamyon ile başlayıp 2 bin 300 kilometrelik kültür ve tarih dolu bir rota üzerinden Türkiye’nin en büyük kültürel şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’da son buldu. 7 ülkeden 30'u yabancı 54 yerli olmak üzere 84 yarışmacının toplam 500 kişilik kadro ile katıldığı TransAnatolia 2019’un zorlu parkurları 7 günde tamamlandı. Zorlu etapların ardından Şanlıurfa'da kapanış programına katılan spor severler daha sonra 12 bin yıllık Göbeklitepe'yi ziyaret etti.



 



'Yarış, çok büyük ve çok önemli bir noktada finiş gördü'

Dev yarış ile ilgili açıklamalarda bulunan TransAnatolia Organizasyon Sorumlusu Murat Öztürk, "Bu yıl 9. düzenlenen TrasnanAtolia, çok büyük ve çok önemli bir noktada finiş gördü. Bolu Abant'ta başladık, 2 bin 300 kilometrelik yolda önce Tuz Gölü'nü birçok tarihi ve güzelliği bünyesinde barındıran Anadolu’nun güzel topraklarını geçtik. 2 bin 300 kilometrelik bir parkurda 7 farklı ülkeden 84 araç mücadele etti. Yaklaşık 150 katılımcı anlamına geliyor. Ve bu yarışta 22 kadın sporcu vardı. Belki de en önemli noktalardan bir tanesi de buydu. Hem yurt dışından bu kadar çok yüksek katılımcının olması, hem de kadın sporcuların olması ülkemizin kültürünün coğrafyasının ve güzelliklerinin tanıtımı açısından da büyük önem arz ediyordu." dedi.



 



'Yarışmaya, ülkemizi Dakar’da temsil eden sporcularımız da katıldı'

Geçen senelerde olduğu gibi başarıyla başlayıp bitti. Katılan herkes çok memnun. Yabancı yarışmacılar, gelecek yıl arkadaşlarımızı da getireceğiz dediler. Bu da bizim için oldukça önemli. Türk sporcular ise çok memnun. 9'da 9 yapan sporcularımız var. Ülkemizi Dakar’da temsil eden sporcularımız var bu yarışmada. Aynı şekilde yine Dakar’da yarışan sporcularımız bu yarışa da geldiler. Bu da bizim için çok önemliydi. Bu yıl belki de yapılan en iyi TrasnAnatolia gerçekleşti. En zorlu en farklı coğrafyada en keyiflisi diyebileceğimiz bir yarış gerçekleşti. Toplam 500 kişilik bir kafile Bolu Abant’tan buraya kadar geldi.



 



'Göbeklitepe ile birçok ezber değişti'

Tarihin sıfır noktası Göbeklitepe ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan spor severler duygularını şöyle ifade ettiler:

"Göbeklitepe ile birçok ezber değişti. Bildiğimiz pek çok şeyin daha eskiye dayandığını öğrendik. Yine sistemlerin farklılığını gördük. Suyun tarımı nasıl etkilediğini gördük. İnşallah daha çok eser kazılarla ortaya çıkacak. Daha çok bilgi edinmeyi buradan umuyoruz. Tarihi yapı olarak çok güzel. Anlam ve önemi de çok büyük. Hem buradaki tarihi görmemiz hem de yarışımızı burada noktalamamız çok güzel oldu. Kısacası insanlık tarihinin başlangıcında bitirmek çok güzel oldu."



 



"Biz de tarihin başlangıç noktası olan Göbeklitepe’ye geldik. Daha çok yaygınlaşmasını arzu ederiz. Çünkü çok önemli bir yer. Gerçekten insanlık tarihi için bunu birazcık daha ülke sınırları dışına taşımamız lazım. Sadece Türkiye’de değil, bunun tüm dünyaya yaygınlaştırılması için önem verilmesi gerekiyor. Bizler de bu konuda destek oluyoruz tabi ki."



 



"Biz Antalya Off Road motor sporları kulübü olarak geldik. Biz Trasnatolya’nın 2013 yılından beri destekçisi ve takımıyız. Arama kurtarması hepsi bizde. Bugün de burayı ziyaret etmek gerekiyordu. Son nokta finiş noktası burasıydı. İşimizi yaptık kazasız belasız. 7 gün boyunca güzel bir yarış çıkarttık. Yarışmacılarımız memnun, bizler memnunuz. Biraz yorgunuz ama tatlı bir yorgunluk bu. 2019 yılının Göbeklitepe yılı olması sebebiyle buranın çok önemli ve ayrı bir yeri vardı bu yarış için. Biz zaten bu coğrafyayı rotayı görmek için ekip arkadaşlarımız ile birlikte organize olduk. Gerçekten hiç hayatımızda göremeyeceğimiz yerler gördük yol boyunca."



 



"Bütün Anadolu’yu sanırım batıdan doğuya doğru geçmiş olduk. Bugün de finişi tek parça olarak gördük. Burayı kelimeler ile anlatmak çok zor. Gerçekten insan heyecanlanıyor tarihin sıfır noktasını görünce. Evet buradan başlamış her şey. Kelimeler ile anlatmak çok zor. Herkese gelmeleri için tavsiye ediyorum. Her şeye sıfırdan başlamak için buraya geldik ve her şey sıfırdan tekrar başlıyor. Eşim ve kızımla birlikte geldim. Hepimiz için büyük bir mutluluk burada bulunmak. Artık önemini görevlilerden bilgiler alarak öğreneceğiz."



Murat Doğan / Urfa Değişim