Göbeklitepe'nin kaymağını da mı Antep yiyecek?

TAKİP ET

Göbeklitepe'nin Şanlıurfa'da olmasına rağmen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Göbeklitepe'nin merkezinin Gaziantep olduğunu açıkladı. Şahin'in söz konusu açıklaması Şanlıurfalı vatandaşların tepkisine neden oldu.

12 bin yıllık geçmişiyle dünya tarihine yön veren Göbeklitepe'nin kazılar sonucu gün yüzüne çıkması Şanlıurfa için büyük bir avantaj sağladı. Göbeklitepe sayesinde Şanlıurfa'nın dünyada tanınması ön görülürken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılının Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmesi bu avantajı daha da artırdı.

2019 yılının Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmesi Şanlıurfa'nın büyük bir fırsatı elde etmesi sağlanırken, bu yıl Şanlıurfa'ya gelecek turist sayısı ise 2 milyon olarak hedeflendi. Ancak Şanlıurfa'nın elde gerek konaklama gerekse ulaşım sorunu kapıya gelen bu avantajı yeterince değerlendirilmeyecek gibi.

Gaziantep göz dikti

Göbeklitepe ile ilgili yeterince tanıtımın yapılmamasının yanı sıra konaklama için de yatırımın yapılmaması kamuoyunda tepkilere neden oldu. Özellikle turizm işletmecilerinin Göbeklitepe ile ilgili siyasileri eleştiren konulardan biri de ulaşım sorunu oldu. Öyle ki bazı uçak firmaları daha önce bazı illere olan seferlerinin bir kısmını iptal etmiş, yurt dışına ve bazı illere uçuş sefer taleplerini ise reddetmişti. Şanlıurfa'nın 2 milyon turist hedefine rağmen siyasiler ve STK'lar tarafından yeterince çaba gösterilmemesi meydanı Gaziantep'e bıraktı. Daha önce de önemli değerlerin Şanlıurfa'da olduğu ve buna rağmen turistlerin çevre illerde olduğu konusu da sık sık eleştiriliyordu.

Geçtiğimiz günlerde Televizyon programında Gaziantep ile ilgili turizm projelerini anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çalışmalarına Göbeklitepe'yi de alarak, Göbeklitepe'nin Gaziantep'in merkezi haline geleceğini vurguladı. Şanlıurfa'nın elde ettiği avantajın Gaziantep'e çevrilmesine yetkililer sessiz kalınca bu kez vatandaşlar sosyal medyadan duruma tepki gösterdi. Durum ile ilgili tepki gösteren vatandaşlar, STK'ların ve yetkili siyasilerin hiçbir çalışma yapmadıklarını belirttiler.  

Aziz Aydınlık sert dille tepki gösterdi

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e Göbeklitepe söylemleri üzerinden sert tepki gösterdi.

Aziz Aydınlık sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Göbeklitepe ile ilgili talihsiz bir açıklama yapmıştır. Göbeklitepe'nin merkezi Şanlıurfa'dır. Sayın Şahin ben iktidar milletvekillerinden bekliyordum ki Fatma Şahin'e cevabını verselerdi. Ancak ne milletvekillerinden ne de belediye başkanlarından hiçbir ses çıkmadı. Göbeklitepe bizim için çok önemlidir. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin eğer Göbeklitepe'nin Şanlıurfa'nın merkezi olduğunu görmüyorsa doktora gitmesi gerekir. Umuyorum ki milletimiz iktidar milletvekillerini ve belediye başkanlarını 31 Mart sabahı sandığa gömecektir. Ben bu konuda Şanlıurfalıların haklarını savunacağıma söz veriyorum." dedi.

Haber: Murat Doğaan / Urfa Değişim