Göç politikalarına gençler yön verecek!

TAKİP ET

En fazla Suriyelinin eğitim gördüğü Harran Üniversitesi ev sahipliğinde başlatılan Mülteci ve Göçmen Adaptasyonunu Kolaylaştırmak, Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı Hakkında Farkındalığı Artırma projesi ile kültür uyuşmazlığı ortadan kaldırılacak. 250 öğrencinin katıldığı projede ortaya çıkacak olan öneriler, karar alıcılara ulaştırılacak. Bu durumda üniversiteli gençler, göç politikalarına yön vermiş olacak.

En fazla Suriyeli barındıran ikinci kent konumunda olan Şanlıurfa’da bulunan Harran Üniversitesi de en fazla Suriyeli öğrenciye eğitim veren üniversite olarak ön plana çıkıyor. Suriyelilerin yanı sıra Afganistan ve Iraklı öğrencilerin de bulunduğu Harran Üniversitesi, göç ile ortaya çıkan kültür uyuşmazlığını ortadan kaldırmak için önemli bir projeye ev sahipliği yapıyor.

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus Programı ile desteklenen, Stratejik Kalkınma Derneği (SKADER) ve Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜGÖÇ) koordinasyonunda ‘Farklıyız Aynıyız’ mottosuyla gençlik projesi uygulanacak. ‘Mülteci ve Göçmen Adaptasyonunu Kolaylaştırmak, Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı Hakkında Farkındalığı Artırma’ projesiyle Türkiye’deki göç ve sığınmacı sorunlarının çözümü ve politika reformları gelişimine gençler tarafından katkı sunulması amaçlanıyor.

 

Farklıyız Aynıyız Projesi’nin sonunda özellikle gençler olmak üzere toplumda göç, sığınmacılık, birlikte yaşama kültürü ve yabancı düşmanlığı gibi konularda anket uygulanması, farkındalık artıracak aktiviteler ile yaygın öğrenme modelli eğitim içerikleri hazırlanıp uygulanması ve nihayetinde karar alıcılara sunulmak üzere politika öneri belgesi hazırlanması hedefleniyor. Böylelikle sığınmacı ve yerli gençlerin proje kapsamındaki ortak çalışmalarının ülkemizin göç konusundaki politika reformlarına katkıda bulunması amaçlanıyor.  

 

Projenin paydaşları arasında Şanlıurfa İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Gençlik Spor Müdürlüğü, Mardin Artuklu Üniversitesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Göç Araştırma Merkezi, Adıyaman Üniversitesi ve Mutluluğu İnşa Edenler Derneği de bulunuyor.

 

Gülerce: Göç konusunda gençlerin sesini politikada karar alıcılarla buluşturmaya çalışıyoruz

Proje ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Hakan Gülerce, “Bilindiği gibi Harran Üniversitesi en fazla Suriyeli barındıran üniversitedir. Bununla birlikte Afganistan’dan, Irak’tan ve diğer ülkelerden de öğrenciler bulunuyor. Yaklaşık 450 sığınmacı Şanlıurfa’da yaşıyor. Nüfusa oranla her 4 kişiden 1’i sığınmacıdır. ‘Farklıyız, aynıyız her şeyden önce insanız’ mottosuyla yola çıktık. Projenin asıl amacı, gençler arasında uyumu güçlendirmek, önyargıları engellemek ve birlikte yaşama kültürünü güçlendirmek. Bununla ilgili yaklaşık 250 gencimiz, üniversitemizde bir arada çalıştaylar, seminerler, toplantılar yaparak bir politika belgesi oluşturacaklar. Bu politika belgesini karar alıcılarına ulaştıracaklar. Birlikte yaşama kültürünü nasıl güçlendirebiliriz sorusuna cevap bulan bir projedir. Yani gençlerin sesini politikada karar alıcılarla buluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

 



‘Kültürde bazen farklı olduğumuz noktalar oluyor’

Harran Üniversitesi öğrencisi Sevda Ede, “Bu proje, çoğu gençlerin bir arada olacağı farklı bir projedir. Böyle bir projede yer almak ayrıca keyif vericidir. Zaman zaman ortak kültürümüz oluyor ama bazen farklı düştüğümüz noktalar oluyor. Bu proje ile herkesin bir arada olmamız gerektiğini vurgulamaya çalışacağız.” diye konuştu.

 



‘Kültürlerimiz birbirine daha fazla yakın olacak’

Kültürlerin birbirine daha yakın olacağını belirten Harran Üniversitesi öğrencisi Felek Olgar, “Özellikle mülteci olarak gelen Suriyeli kardeşlerimize yapılan bir destek, tanışma, kaynaşma amacıyla bu proje başlatıldı. Bu proje ile eğitim çatışması kaldırılacak, kültürlerimiz birbirine daha çok yakın hale gelecek. Arkadaşlarımız yabancılık hissetmesinler diye bu projede yer aldık.” diye konuştu.  

 

Adıyaman Üniversitesi öğrencisi Mihriban Vural, “Çalıştay sonunda bize duygu ve düşüncelerimizi yazmamızı söylediler. Buraya gelen insanlar her ne kadar farklı kültürlerden de olsa hepimiz aynı duygu ve düşüncelerle buradayız. Bu da bizi oldukça mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

 

Harran Üniversitesi öğrencisi Mehmet Ertuğrul Keskin ise “Biz onları farklı mülteci olarak görmüyoruz. Biz Suriyeli kardeşlerimizi benimsemiş, onları vatandaşımız olarak görüyoruz. Markete gidince, caddede yürürken zaten onlarla iç içeyiz. Bu, farklı kültürlerin aynı ortamda uyum ve barış içinde birbirlerini benimsemesi, birbirleriyle hoşnut olmasıdır.” şeklinde konuştu.  





Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim    

 

 

göç politikalarına gençler yön verecek! en fazla suriyeli barındıran ikinci kent harran Üniversitesi türkiye ulusal ajansı erasmus programı hÜgÖÇ farklıyız aynıyız projesi’nin sonunda mülteci ve göçmen adaptasyonunu kolaylaştırmak