Göktepe sitem etti: Şanlı mücadelenin isimleri onurlandırılmadı!

TAKİP ET

Urfa'nın kurtuluşu dolayısıyla mikrofonlarımıza konuşan Urfa'nın öz evlatlarından olan ve tarihi birikimiyle herkesin ilk adresi olan Araştırmacı Yazar Fethi Göktepe kurtuluş hikâyesini, destanlaşan kahramanların hikâyesini ve bu kahramanlık destanı hakkında merak edilenleri anlattı.

Urfa için mücadele veren kahramanların isimlerinin Urfa’da yaşatılmadığının altını çizen Göktepe şunları kaydetti: “Urfa’ya büyük emekleri olan Urfa’nın kazanılmasında büyük öncülük edenlerin adını şuan kimse bilmiyor. Yerel yönetimlerimizin Urfa’mızın değerleri olan bu insanların adlarını yaşatmaları gerekiyor. Bakanların yâda vekillerin adlarını değil” diyerek gönderme yaptı.

Cumhuriyetin ilanından sonra il konumuna getirilen Şanlıurfa, 1984’e kadar Urfa adını taşırken, Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlık nedeniyle TBMM tarafından çıkarılan bir yasayla Şanlı sıfatıyla onurlandırıldı.

“103 YILDIR DESTANSI MÜCADELENİN GURURU YAŞANIYOR”

Kurtuluş Savaşı döneminde işgalcilere karşı halkının vermiş olduğu “Şanlı” mücadeleyle 11 Nisan 1920'de düşman işgalinden kurtarılan Urfa'da, 103 yıldır destansı mücadelenin gururu yaşanıyor.

“12 KAHRAMANDAN HİÇBİRİNİN İSMİ ANILMIYOR VE YAŞATILMIYOR”

Urfa’nın kurtuluşunda büyük emekleri olan 12’ler hakkında konuşan Göktepe yerel yönetimler tarafından bu isimlerin yaşatılması gerektiğini aktararak “Şanlıurfa'da bu 12 kahramandan hiçbirinin ismi anılmıyor ve yaşatılmıyor. Ne bir parka ne bir heykele ne bir meydana hiçbirine bu isim verilmemiş. Bu isimlerin neden verilmediği bu dönemin ve geçmiş dönemin yerel yönetimlerine sormak lazım. Bazı insanlar Urfa’nın kurtuluş tarihini bile bilmiyor. Bu insanlardan kaynaklanmıyor bu yerel yönetimlerin bu kıymetli isimleri yaşatmamasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Peki kimdir bu on ikiler:

Halk tarafından benimsenin kişilerden oluşan 12 kişilik grup Şanlıurfa’nın kurtulması için mücadele verdi.

1. Mecli-i İdâre eski azalarından Belediye Reisi Hacı Kâmilzâde Hacı Mustafa Efendi

2. Barutçuzâde Hacı İmam Efendi

3. Eşraftan Tüccâr Hacı Kâmilzâde Hacı Mustafa Reşid Efendi

4. Mollazâde Mahmud Efendi

5. Polis Komiserliğinden Mustafi Arabikâtibizâde Şakir Efendi

6. Güllüzâde Osman Efendi

7. Esnaftan Şellizâde Ali Ağa

8. Tüccârdan Nebozâde Hacı İmam Efendi

9. Eşraftan Hacı Bedirağazâde Halil Ağa

10. Jandarma Tabur mülhakı İzmirli Adil Hulusi Efendi

11. Takım kumandanlarından Mülazım-ı Evvel Hüseyin Pertev Efendi

12. Jandarma Çavuşu Sofi oğlu Hacı Mustafa Çavuş

“DÖNEMİN KOMUTANI, URFALILARIN TOPRAĞI ELDEN GİDİYOR ONLAR ÇALGI ÇENGİ PEŞİNDE DEMİŞTİ”

Kurtuluş mücadelesi için zaman harcayan on ikiler ile dönemin komutanı arasında olan ilişkiye de yer veren Göktepe, “Urfa'nın kurtuluşundan önce de sıra geceleri düzenleniyordu. O dönemin Urfa komutanı bir gün diyor ki ‘Urfa işgal altına girmiş Fransızlar İngilizler topraklarını alıyor. Urfalılar ise hala çalgı çengi peşinde demiş,  bu sözün üzerine dönemin belediye başkanı akşam Hasanpaşa Camisi'ne git namaz bitiminde bir kişi sana bir yer işaret edecek oraya doğru gel demiş. Dönemin komutanı ise camide namazını kılan son kişinin peşine takılarak tarif edilen yere gitmiş ve bakmış ki 12 kişi bir odanın içerisinde oturuyor. Tabii ilk önce tedirgin oluyor. Fakat belediye başkanını da görünce içi ferahlıyor.  Orada komutan gördüğü manzaraya anlam veremiyor belediye Başkanı ise komutana dönerek biz buraya sadece eğlence için gelmiyoruz, aynı zamanda Urfa'nın kurtuluşu için toplanıyoruz demiş. Olay üzerine de Urfa cezaevinde bulunan tüm mahkûmlar silahlanarak Urfa sokaklarında görevlendirilmeye başlamışlar. Yani 12'ler dediğimiz kişiler gerçekten çok büyük fedakârlıklar yapmıştır.” şeklinde konuştu.

“BİZ ARTIK KADİR KIYMET BİLMEYEN BİR TOPLUM OLDUK”

Kurtuluş bayramının artık eskisi gibi kutlanılmadığını dile getiren yazar Göktepe duyduğu mutsuzluğu dile getirerek “Kurtuluş Bayramı eskiden coşkulu bir şekilde ve çevre illerden birçok çete katılarak kutlanırdı. Köylerden ilçelerden vatandaşlar katılarak haftalarca bu bayram devam ederdi. O geleneklerden hiçbiri şu an yok. Biz ne kahramanlarımızı onure ettik, ne de kurtuluşumuz olan günü kutlayabildik. Biz artık kadir kıymet bilmeyen bir toplum olduk.” diyerek sitem etti.

Urfa’nın kurtuluşu Araştırmacı Yazar Fethi Göktepe