Göze, buruna ve hastalığa hitap eden bitkiler

TAKİP ET

Kurak bir iklim yapısında sahip Şanlıurfa'da çiçek yetiştirmenin zor olduğunu söyleyen seracı Ahmet Yavuz, bölgemizde hangi bitkilerin yetiştiğini ve bunların bakımı hakkında bilgiler verdi. Yavuz süs çiçekleri ve şifa kaynağı bitkiler hakkında bilgi verdi.

Ankara’da 1996 yılında sera fidancılığı ile mesleğe başlayan Cennet Fidancılık ve Seracılığın sahibi Ahmet Yavuz, dışarıda kazandığı deneyimlerini Şanlıurfa’da devam ettiriyor. Yavuz, Ankara’da özel ve kamu kurumlarından peyzaj işleri yaptıktan bir süre sonra Urfa’ya geldi. Ankara’dan getirdiği nitelikli fidanları Urfa’da yetiştirmek için 10 dönümlük alanda sera kurdu. Yavuz, bu serada 5 yıl içerisinde akasya, çınar, dişbudak, sakura, katalpa gibi bitkiler yetiştirdi.

 

“Urfa’nın iklimine ve toprağına uygun bitkiler ektik”

Çalı guruplarından ateş dikeni, zambak, nergis ve gül gibi bitkilerin Urfa iklimi ile uyumunun iyi olduğunu söyleyen seracı Ahmet Yavuz, “Çalı dikenlerinden yetiştirdiğimiz leylendi, mavi selvi, Arizona ve gül gibi bitkiler için 7-8 kişiyi istihdam ediyorum. Bu kişiler bitkilerin sulama, ot alma, saksılama, budama, işlerini yapıyor. Otomatik sulama sistem ile sulanıyor. DSİ, sulama kanalından Paşabağı Sulama Birliğinde su alarak, fidanlığımızın su ihtiyacını gideriyoruz. Yıllık bin lira gibi bir ücretle sulama karşılığı DSİ, ödeme yapıyoruz. Bunlar dışında palmiye ağaçlarını yetiştiriyoruz. Bine yakın ağacımız var şuanda elimizde ve yaklaşık bir metre gövdeli palmiye ağaçları, Arizona Serverımız var.” dedi.

 

“En çok bölgede talep gören bitkiler”

Arizona, siyah sütun servi, sarı çam, kızıl çam, İran çamı, gül gibi çiçeklerin rağbet gördüğünü söyleyen Yavuz, aynı zamanda mevsimlik bitkilerden ise sebze fideleri yetiştirdiklerini kaydederek, “Biber, patlıcan ve  domates yetiştiriyoruz. Biberi yerli tohumdan üretiyoruz. Patlıcan ve domates ise hazır paketler halinde alıp yetiştiriyoruz. Hibrit pahalı olduğu için vatandaş alamıyor. Talep olursa Hibrit de üretiyoruz sipariş özerine.” İfadelerini kullandı.

 

“Süs bitki seracılığı pek yoktu”

Urfa’da süs bitki seracılığının yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Yavuz, “Birecik’te çalı gurubu yetiştiriliyordu fakat Urfa’da mevsimlik çiçek, bile dahi yetiştiren yoktu. Şu anda kısmen de yetiştiriliyor. İç mekân bitkileri Karaali de yetiştiriliyor. Bizim buradaki seralarımız iç mekâna elverişli olmadığından dolayı iç mekân çiçeklerini yetiştiremiyoruz.”

 

“Urfa iklimi sıcak olduğu için buradaki iklime uygun olana bitkiler yetiştiriyoruz.”

Urfa’nın iklimine uygun bitkileri sıralayarak sözlerini sürdüren Yavuz, “Mazı türleri, dut, çınar, tesbih ağaçları, Arizona selvi, palmiye, şamarot palmiyesi -15 dereceye kadar dayanıklı bir bitkidir.” Şeklinde konuştu.

 

“Sıcak iklimde en önemli kural sulama şeklidir”

Kurak iklimlerde bitkilerin sulama şeklinin önemli olduğunu söyleyen seracı Ahmet Yavuz, konu hakkında örnek vererek sözlerini şöyle sürdürdü, “Örneğin iğneli yapraklılarda üsten su verilmemesi gerekiyor. Tabandan su verildiğinde salmada olsa dahi herhangi bir zarar vermiyor. Daha çok damlama sulama yöntemini tercih ediyoruz. Güdül bitkilere daha çok saat 6’dan sonra yağmurlama yöntemiyle sulanıyoruz.  Büyük 14, 16, 18 çaplarında ağaçlara da tabandan sulama yöntemiyle suluyoruz ki yapraklara su değmemesi lazım.” Sözlerine ekledi.

 

“Yetkililerin bize destek olması lazım”

Bugün Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştirilen bitkiler Kuzey Irak, Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelere gönderiliyor. Ancak ilimizde üretim az olduğu için gönderilmiyor. İlimizin kamu kurumları bile ürünleri dışardan temin ettiğini söyleyen Yavuz, yetkililerin bu konuda kendilerine destek olmasını istedi.

 

Urfan’nın ikliminde yetişmeyeler bitkiler

Ihlamur, At kestanesi, ladin, smargırat mazı, ortanca gibi  görüntüsü güzel bitkilerin Urfa’da yetişmediğini söyleyen Yavuz, “ Çiftçilerimiz serada sebze yetiştirmeleri konusunda yoğunluk göstermelerini tavsiye ediyorum. Bahçe bitkilerinde potansiyel olmadığı için pazarlamada sıkıntı yaşanıyor buna artı Yalova da ödemişte 1 yılda yetişen bir bitki burada 2 yılda anca yetişiyor ve bizim toprağımız nahoş bir toprak, suyu görünce kendini bırakıyor bitki tamamen gevşeme yapıyor, kuru kalınca toprak kemikleşiyor, kendini bırakıyor” dedi.

 

“Şifa veren bitkiler var ve kozmetik tıp alanında kullanılan bitkiler”

Cennet Fidancılık ve Seracılığın sahibi Ahmet Yavuz, sözlerine son verirken şifalı bitkilerden çam ağacının astıma iyi geldiğini ve Aloe vera bitkisinin sivilce, yanık izleri, ameliyat izleri, kırışıklar gibi birçok faydası olduğunu söyledi. Ayrıca Kaktüs bitkisi radyasyona iyi geldiğini kaydetti.



Gülbahar Balta / Urfa Değişim