Gü­neş­ten Yıp­ra­nan Saç­la­rı Onar­mak İçin Bu Adım­ları İzle­yin!

TAKİP ET

Uzun ve güzel bir yazı ge­ri­de bı­ra­kır­ken; deniz, güneş, kum ve havuz suyu gibi bir­çok et­ken­den saç­la­rı­mız ta­til­de yıp­ran­mak­ta­dır ve ku­ru­mak­ta­dır. Bu se­bep­ten do­la­yı tatil dö­nü­şü saç ba­kı­mı­na büyük bir önem ve­ril­me­si ge­rek­mek­te­dir. İstan­bul Okan Üni­ver­si­te­si Has­ta­ne­si'nden Saç Ekimi Uz­ma­nı Dr. Ahmet Ayık yıp­ra­nan saç­lar için öne­ri­ler­de bu­lun­du.

De­niz­den çık­tık­tan sonra göl­ge­de din­le­nin!
De­niz­den veya ha­vuz­dan çıkar çık­maz duş al­ma­nız ge­rek­mek­te­dir. Çünkü deniz suyu veya klor­lu su saç­la­rın yıp­ran­ma­sı­na sebep ol­mak­ta­dır. Şam­pu­an ile saç­la­rı­nız­da bi­ri­ken klor ve tuz­dan arın­ma­nız ge­rek­mek­te­dir. Ay­rı­ca, güneş saçın pro­te­in ya­pı­sı­nı boz­mak­ta­dır. Bu se­bep­ten do­la­yı de­niz­den çık­tık­tan sonra gölge bir yerde din­le­ne­bi­lir­si­niz. Eğer gü­ne­şe uzun bir süre maruz ka­la­cak­sı­nız, ko­ru­yu­cu sp­rey­ler kul­lan­ma­nız ge­rek­mek­te­dir. Tuz ve klor gibi diğer kim­ya­sal mad­de­ler saç­la­rın mat­laş­ma­sı­na ve can­lı­lı­ğı­nı yi­tir­me­si­ne sebep ol­mak­ta­dır. Saç de­ri­si ku­rur­ken uç kı­sım­la­rın­da bu­lu­nan kı­rık­lar da art­mak­ta­dır. Saçın kay­bet­miş ol­du­ğu mi­ne­ral­le­ri tek­rar­dan ka­za­na­bil­mek için saçın ih­ti­ya­cı­na uygun mas­ke­le­rin kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Bes­len­me de bu ko­nu­da et­ki­li bir un­sur­dur. Fın­dık, somon, zey­tin­ya­ğı ve tavuk gibi B12 Vi­ta­mi­ni, A vi­ta­mi­ni ve sağ­lık­lı yağ asit­le­ri içe­ren be­sin­le­rin tü­ke­til­me­si saç de­ri­si­nin bes­len­me­si­ni sağ­la­ya­cak­tır. Bun­la­ra ek ola­rak ye­ter­li su tü­ke­ti­mi de önem­li­dir.

Uzun süre gü­ne­şe maruz kal­ma­yın!
Sa­at­ler­ce gü­ne­şin al­tın­da kal­mak saç­la­ra büyük bir zarar ver­mek­te­dir. Güneş saç ren­gi­nin sol­ma­sı­na ve ku­ru­ma­sı­na sebep ol­mak­ta­dır. Bunun so­nu­cun­da saç eski den­ge­si­ni kay­bet­mek­te­dir. Bu du­rum­la­rın ya­şan­ma­ma­sı için­de bazı ön­lem­le­rin alın­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Bu ön­lem­ler­den biri gü­ne­şe çı­kıl­dı­ğı zaman şapka ya da eşarp kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­dir.

 Kul­la­nı­la­cak bu ak­se­su­ar­la­rın açık renk­li ol­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Ay­rı­ca saç­lar için özel UV ko­ru­ma­lı saç bakım ürün­le­ri­ni temin et­me­niz ol­duk­ça önem­li­dir. Gü­ne­şe çık­ma­dan önce saç­la­rı­nı­za ko­ru­yu­cu ürün­le­ri uy­gu­la­ma­nız ge­rek­mek­te­dir. Bu sa­ye­de saç ren­gi­nin açıl­ma­sı en­gel­len­miş ola­cak­tır. Bun­la­ra ek ola­rak yıp­ran­mış saç­la­rı onar­mak için ilk ola­rak yıp­ran­mış saç­la­ra uygun olan şam­pu­an ve saç krem­le­rin­den ya­rar­la­na­bi­lir­si­niz. Özel­lik­le ke­ra­tin içe­ren şam­pu­an­lar ve krem­le­rin kul­la­nıl­ma­sı saç­la­ra yarar sağ­la­ya­cak­tır. Saç­lar nemli hal­dey­ken de bit­ki­sel se­rum­lar­dan fay­da­la­na­rak saç­la­rın bes­len­me­si­ni ger­çek­leş­ti­re­bi­lir­si­niz.
Güç­süz kalan saç­la­ra PRP ile can­la­nı­yor!
PRP (Pla­te­let Rich Plas­ma), trom­bo­sit ba­kı­mın­dan zen­gin plaz­ma te­da­vi­si ola­rak bi­lin­mek­te­dir. Ki­şi­den alı­nan kanın bir­ta­kım iş­lem­ler­den ge­çi­ril­me­si­nin ar­dın­dan ge­rek­li vücut do­ku­la­rı­na en­jek­si­yo­nu şek­lin­de uy­gu­la­nan bir te­da­vi yön­te­mi­dir. PRP te­da­vi­si saç dö­kül­me­si gibi es­te­tik so­run­la­rı­na bir çözüm yön­te­mi ola­rak uy­gu­lan­mak­ta­dır. PRP saç te­da­vi­si genel ola­rak ince telli ve güç­süz olan saç­la­rı can­lan­dır­mak ama­cıy­la uy­gu­lan­mak­ta­dır. Fakat hiç saçı ol­ma­yan ki­şi­ler için PRP te­da­vi­si her­han­gi bir saç çı­kar­ma­mak­ta­dır. PRP saç te­da­vi­sin­de ki­şi­den alı­na­cak kana ih­ti­yaç bu­lun­mak­ta­dır ve bu se­bep­ten ki­şi­den venöz ka­nın­dan 10 cc kan alın­mak­ta­dır. Kanda yer alan kır­mı­zı hüc­re­ler, mik­to­filt­ras­yon ve sant­ri­füj yön­tem­le­ri ile ay­rış­tı­rıl­mak­ta­dır. Bu iş­lem­le­rin so­nu­cun­da da pla­te­let ve trom­bo­sit hüc­re­le­rin­den zen­gin bir plaz­ma ma­ter­ya­li elde edil­mek­te­dir. Or­ta­ya çıkan bu ma­ter­ya­li saç kök­le­ri­ne uy­gu­lan­mak­ta­dır. Bu uy­gu­la­ma yak­la­şık ola­rak 30 da­ki­ka sür­mek­te­dir ve her­han­gi bir acı hissi ol­ma­mak­ta­dır. Bu iş­lem­den sonra saç kök­le­ri ken­di­ni onar­ma­ya baş­la­mak­ta­dır.

Cil­din orta ta­ba­ka­sı me­zo­derm ola­rak isim­len­di­ril­mek­te­dir. Me­zo­te­ra­pi, cil­din orta kat­ma­nı­na sağ­lık­lı saç­lar için vü­cu­dun ih­ti­ya­cı olan vi­ta­min, mi­ne­ral, pro­te­in ve en­zim­ler gibi mad­de­le­rin en­jek­te edil­me­si ile bir­lik­te ger­çek­le­şen uy­gu­la­ma­lar­dan bi­ri­dir. Saç de­ri­si­nin is­te­ni­len böl­ge­si­ne ya da tüm böl­ge­ye uy­gu­la­nan bir yön­tem­dir. Saç de­ri­si­ne uy­gu­la­nan me­zo­te­ra­pi saç dö­kül­me­si so­ru­nun­da ol­duk­ça et­ki­li bir yön­tem­dir. Saç de­ri­si­ne ya­pı­lan en­jek­si­yon kıl kök­le­ri­ni bes­le­mek­te­dir ve bu sa­ye­de saç­la­rın güç­len­me­si­ne ve daha canlı, sağ­lık­lı bir gö­rü­nü­me sahip ol­ma­sı­nı sağ­la­mak­ta­dır. Saç dö­kül­me­si­ni azal­tır­ken yeni saç­la­rın çık­ma­sı­nı da sağ­lam­ka­ta­dır. 
(Haber Mer­ke­zi)

orta ta­ba­ka Saç Ekimi Uz­ma­nı Dr. Ahmet Ayık