Gübre fiyatları çiftçinin kabusu oldu!

TAKİP ET

Son zamlarla gübrenin TL olarak tonu 8 bin lira olurken, bir çuval gübre fiyatı ise 400 liraya çıktı. Bu durum da çiftçileri kara kara düşündürüyor.

Ziraat Mühendisi Faik Toy, gübre fiyatlarına gelen son zammı takipçilerine böyle duyurdu: ”Uyumaya devam edin beyler bayanlar! ÜRE gübresi fiyatı 8000 TL/ton oldu 50 kg’lık bir gübre çuvalı 400 TL Ama Allah var, çiftçinin buğday arpa, meyve, sebze, et ve süt fiyatını düşük tutmayı çok iyi beceriyoruz. Bakanlığın başarılı olduğu tek nokta çiftçiyi ezmek daha da ezmek’
GÜBREYE GELEN ZAM RAFLARA YANSIYACAK
Yüksek girdi maliyetleri altında çiftçinin ezildiğini vurgulayan Toy, bunun raflara yansıyacağına dikkat çekti. Toy, “Yıllardır gıda enflasyonu çiftçinin sırtından dizginlenmeye çalışıldı. Ancak çiftçinin artık buna dayanacak gücü kalmadı. Yüksek girdi ile üretilen bir ürünün rafta ucuz olması mümkün değil. Birçok hammadde birçok gübre çeşidi ithal getiriliyor. Eğer gübre iştiraklerinin burada suçu yoksa fahiş fiyat söz konusu değilse müdahale edilmez. Ya çiftçi ürününü değerinde satılacak ya da devlet tarafından desteklenecek. Buğdayda gübre desteği bir dekarda 8 TL’den 16 TL’ye çıkarıldı geçen yıl ancak çiftçi bu yıl 350 TL sadece zam için ödeyecek. 8 TL’lik destek 350 TL’yi nasıl karşılar?” diye sordu.
"ENFLASYONU AÇILAN YENİ MARKETLER DÜŞÜRMEZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fahiş fiyatların önüne geçebilmek amacıyla Tarım Kredi marketlerinin sayılarının artırılması talimatı vermesini değerlendiren Toy, “Bin değil on bin market açsa da gıda fiyatlarındaki yükselişi durduramaz. Öncelikle girdi maliyetleri indirilmeli” ifadelerini kullandı.
14 AYDA YÜZDE 300 REKOR YÜKSELİŞ
Son olarak da gübre fiyatlarına 14 ay içerisinde yapılan yüzde 300’lük zamlara ilişkin açıklamalar yapan Toy sözlerini şöyle noktaladı: “14 ay önce yüzde 26 azotlu can gübrenin fiyatı bin liraydı, 4 bin 50 oldu. Yüzde 305 zam. Üre gübresi 14 ay önce bin 800 TL’ydi şu an 6 bin 850 TL.
DAP gübresi 2 bin 250 liradan 7 bin 150’ye çıktı. Girdi maliyetlerini aşağı çekecek hiçbir adım atılmıyor. Kuraklık olmasa bile çiftçi gübresiz üretime gidecek bu da direkt verimleri düşürür ve içerde ürünsüz kalmış oluruz.”