Gübre fiyatları yine uçtu!

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından gübre fiyatları yeniden yükseldi. Yazar ve Ziraat Mühendisi Faik Toy, "Benden dünyada arttı bizde de arttı dememi bekliyorlar. 2 günde stoklardaki gübrenin hangi maliyetleri arttı acaba" dedi.

Ukrayna – Rusya savaşının başlamasıyla birlikte gübre fiyatlarına ve mazot fiyatlarına zam geldi. Gübre fiyatlarının savaştan bir gün sonra hemen gelmesi tepkilere neden oldu. Fiyatların yeni yeni düştüğü bir dönemde aniden fiyatlara fahiş derecede zam gelmesi gübre alamayan çiftçilerin tepkisine neden oldu. Yazar ve Ziraat Mühendisi Faik Toy, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş ilan etmesinin ardından gübre fiyatlarının artmaya başlamasını eleştirdi. Toy, "2 günde stoklardaki gübrenin hangi maliyetleri arttı acaba” dedi.

2 GÜNDE STOKLARDAKİ GÜBRE MALİYETİ Mİ ARTTI?

Söz konusu artışlara tepki gösteren Toy, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda,
"Savaş başladı dün bir bugün iki 4000 TL'ye inmiş olan CAN gübresi dün 5000 TL'ye bugün 5400 TL'ye çekti 8900 TL'ye inmiş olan ÜRE dün 9400 TL'ye bugün 9900TL'ye çıktı. Benden dünyada arttı bizde de arttı dememi bekliyorlar 2 günde stoklardaki gübrenin hangi maliyetleri arttı acaba?

Doğalgaz artar bu bize yansır bu gazla yapılan yeni gübrelerde zam yapılır amenna derim, yeni ithal edilecek gübrelerin ithalat maliyetleri artar o gübreler ülkeye gelir fiyatlarında artış yapılır yine amenna derim. Stoklarda bulunan gübreye yapılan zammın neyine hak vereyim" ifadelerini kullandı.

FİRMALAR ZAMMI AÇIKLADI

Can gübreyi daha önce 5400 TL/Tondan 3950 TL/Tona düşüren Toros ​​​​Tarım, önceki gün yaptığı zamla yeniden 5000 TL/Tona çıkarmıştı. Toros Tarım, dün ikinci bir zam daha yaparak can gübrenin fiyatını indirim öncesi olduğu gibi 5400 TL/Tona çıkardı.

Öte yandan İGSAŞ, üre gübresine 500 TL zam yaparken, dün ikinci bir zam daha yaparak üre gübresinin fiyatını 9900 TL/Tona çıkardı.

MAZOT FİYATLARI DA YÜKSELDİ

Brent Petrolde yaşanan artışlardan sonra mazotun litre fiyatına ülkede 1 lira 51 kuruş zam geldi. Son gelen zam ile birlikte mazotun listesi 17 lira 50 kuruşa geldi. Girdi maliyeti gittikçe artan çiftçi artık tarlasını süremez hale geldi. Şanlıurfa’da fıstık bahçeleri daha önce yılda 8-9 defa sürülürken mazota gelen son zamlardan sonra çiftçi tarlasını yılda 2-3 sefer ancak sürebiliyor. Bu durumda tarlaların su tutma oranın düşmesine neden olacak.
 

Ukrayna Rusya Gübre