Gübre fiyatları zirvedeki yerini koruyor

TAKİP ET

Gübre fiyatlarının son 5 yılın en yüksek rakamına ulaştığını söyleyen esnaf Erdal Polat, özellikle son bir yıl içerisinde yüzde 78'e ulaşan bir artışın yaşandığını söyledi.

Son 5 yıl içerisinde gübre fiyatlarında artış yaşanmaya devam ediyor. Tarım üretiminin can damarı olan gübre 1 yıl içinde yaklaşık yüzde 45 ile yüzde 78 arasında fiyat artışı yaşandı. Çiftçinin girdi maliyetleri arasında en yüksek konumdaki gübredeki bu artış çiftçileri kara kara düşündürüyor.

Hububat ürünleri, fıstık, meyve ve sebzeciliğin gelişmesinde önemli rol alan gübre girdi maliyetleri arasından sadece biri olarak duruyor. İlaç, tohum, gübre, makine vb. gibi zirai girdilerin etkileri dikkate alındığında; tek başına gübrenin mahsul verimini %50-70’e kadar artırdığı tespit edildi. Dengeli ve düzenli gübreleme çiftçiye büyük kazanç sağlarken bu maliyetlerin artması nedeniyle çiftçiler kaliteden ödün vermeye başladı.

Yüzde 78’e varan artışlar yaşandı
Gübredeki artış nedeniyle çiftçinin alım gücünün düştüğünü söyleyen PLKİM. Gübre LTD.ŞTİ ortaklarından Erdal Polat, “Son günlerde medyada en çok yer alan haberler arasında gübre fiyatların yükselişi ve çiftçinin buna karşı serzenişte bulunmasıdır.  Çiftçi doğal olarak bu fiyat artışlılarını bize soruyorlar neden bu kadar fiyat artışı oluyor. Önümüzdeki günlerde fiyat artışı olur mu gibi sorularla gelmekteler. Bizimde edindiğimiz bilgilerle fiyatlar geçen seneye göre ciddi anlamda yükseldi hatta bazı raporlarda 1 yıldaki fiyat artışları yaklaşık yüzde 45 ile yüzde 78 arasında bir fiyat artışı yaşanmaktadır. ”dedi.

“Daha önce böyle rakamları görmedik”
Daha önce bu denli yüksek rakamları görmediklerini söyleyen gübre bayisi yetkilisi Erdal Polat, “Fiyat yükselmesinin en büyük nedeni yurt dışına endeksli olduğu için yurt dışından yüksek maliyetlerle elde edildiği için fiyat artışı devam etmektedir. Fiyatların nerede nasıl duracağına dair kesin bir bilgi yok ama bu yıl hiç görmediğimiz fiyatları gördük. Umarız böyle bir artış olmaz. Böyle devam ederse hem çiftçinin alım gücü düşer hem de satışlarımız düşer. Bu şekilde devam ederse ürün kalitesi etkilenecek ve haliyle rekoltede düşecektir.Bu fiyat artışına kimse müdahale edemiyor. Devlet de bir şey yapamıyor. Çünkü küresel piyasa olduğu için böyle oluyor. Örneğin bir ürün yurtdışında 10 lirayken, bunu Türkiye’de 1 liraya satamazsınız bu şekilde düşünün. Türkiye’deki gübre fiyatları yurtdışındaki fiyatlarla aynı ama buna rağmen gende bizim ekonomik şartlarımıza göre fiyatlar yüksek” ifadelerini kullandı.

Gübresiz ekimde verim düşük oluyor
Urfa’nın tarım şehirleri arasında ilk sıralarda olduğunu söyleyen Polat, “Bir çiftçi ekin ekebilmesi için gübrenin olması şart, gübre olmadan bunu ekin yapılırsa verim düşük olacaktır. Örnek verecek olursak geçmişte buğday eken bir çiftçi gübresiz 200-150 kilo kaldırırken, gübre ile eken 800-900 kilo kaldırıyor. Bunu sadece yaprak gübreyle değil, kimyasal gübre kullanarak sağlanmakta bu şekilde düşünürsek gübresiz bir ekin ekme durumu söz konusu olamaz.”

Hem pandemi hem döviz etkiledi
Gübre fiyatlarının bu denli yükselmesindeki etkenler pandemi olduğu gibi dövizdeki dalgalanmalarda etkili olduğunu söyleyen Polat, “Küresel piyasalardaki hareketlilikte etkili oldu diyebilirim. Temmuz ayında fiyatlar ciddi anlamda artış gösterdi ve bu artış halada devam etmektedir.”

Gübreleme işlemleri ne zaman yapılıyor?
Polat, “Kısa bir süre önce hububat ürünlerinde üst gübreleme süresi başladı. Ürün rekoltesini ciddi olarak etkileyecek süreçte diyebiliriz ve yaklaşık 15 gün içinde gübreleme işlemleri bitmesi gerekiyor. Daha sonra pamuk ekimi başlayacak. Şu anda ki izlenimlerimize göre bu yıl Urfa’da pamuk ekimi çoğunlukta olacak.  Bizlerinde çiftçilerimize tavsiyemiz eşit miktarda yani arazilerinin bir kısmına pamuk bir kısmına buğday ekmeleri yönünde olacak. Buğdayla ilgili olarak biran önce çifçiler gübrelerini temin etsinler. Pamuk ekecek olanlar ise biran önce hazırlıklarını yapmaları gerekiyor. Çiftçi bu sezonda daha erken davranır ve tedbirlerini erken alır ise rahat bir sezon geçirebilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Mehmet Halhalli /Urfa Değişim