Gübre fiyatlarına tepkiler sürüyor

TAKİP ET

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, girdi maliyetleri arasında ilk sırada yer alan gübre fiyatlarına tepki göstermesinden sonra Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik'te hızla artan gübre fiyatlarına tepki gösterdi. Melik, 'mazot, gübre gibi fiyatların hızla artması çiftçinin zarar etmesine ve ekim yapamamasına neden oluyor' dedi.

Çiftçilerin en büyük girdi maliyetlerinden olan gübre, mazot ve ilaca gelen zamlar nedeniyle gün geçtikçe zor günler yaşıyor. Kuraklığın hakim olduğu 2021 yılında verimin düşük olduğu da hesaplandığında birçok çiftçi yılı zararla kapattı. Yeni yıl öncesi tarlasını ekecek çiftçiler gübre ve mazot fiyatlarında yaşanan zamları kara kara düşünüyor. Tarımsal sulama yapan çiftçilerin durumu susuz tarım yapan çiftçilere nazaran daha iyi görünüyor. Ancak enerji tüketimi de ayrı bir girdi olarak duruyor.

GÜBREDE YÜZDE 146’YI AŞAN ZAMLAR OLDU
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretimin en önemli girdilerinden olan gübrede son dönemlerde yaşanan ve üreticiyi ciddi anlamda olumsuz etkileyen fiyat artışları nedeniyle üreticinin önünü göremediği kaydeden Bayraktar, “24 Eylül’de yapılan zamlarla azotlu gübre fiyatlarında önemli artışlar yaşandı.  Amonyum sülfat gübresinde yüzde 21 artış olurken, amonyum nitrat gübresi yüzde 16 ve üre gübresi yüzde 14 arttı. Aynı tarihte DAP gübresi yüzde 3 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 2 oranında arttı. Böylece son bir yıllık artış DAP gübresinde yüzde 146 ve üre gübresinde yüzde 145 olurken, amonyum sülfat gübresinde yüzde 157’lik, amonyum nitrat gübresinde yüzde 135’lik ve 20.20.0 gübresinde yüzde 117’lik bir artış yaşandı.”

KURAKLIK NEDENİYLE ÜRETİCİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR
Yeni üretim sezonuna hazırlanan ve kuraklık endişesi taşıyan üreticilerin önünü göremediğini belirten Bayraktar, “Bu artışların devam etmesi halinde üretici önünü göremiyor. Kuraklıktan dolayı rekolte kayıpları yaşayan, geliri azalan ve borcunu borçla kapatıp yeni kredi alamayan çiftçi bu fiyatlarla gübre alamaz ve gübre kullanamazsa verimde ve kalitede kayıplar meydana gelecek, bitkisel üretim düşecek, bu üretimi hammadde olarak kullanan hayvancılık sektörü de bundan darbe yiyecektir” dedi.

“YÜZDE 50 SÜSPANSİYON UYGULANMALI”
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik artan gübre fiyatlarına tepki gösterdi. Tarımsal alanda artan girdiler her geçen gün daha artıyor. Mazot, gübre gibi fiyatların hızla artması çiftçinin zarar etmesine ve ekim yapamamasına neden oluyor. Artan fiyatların denetlenmesini isteyen Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, hükümeti eleştirdi.

Gübre fiyatlarına tepki gösteren Abdullah Melik, “Gübre fiyatları artışta hız kesmiyor, hükümette önlem almak için kılını kıpırdatmıyor çiftçinin üretim yapabilmesi için gübreye % 50 süspansiyon uygulanmalı” dedi.

GÜBRE ÜRETİCİLERİ FİYATLARDA DÜŞÜŞ İÇİN DESTEK İSTEDİ
Türkiye'nin gübre konusunda dışa bağımlı olduğunu belirten Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş, ham maddelerinin yüzde 90'ının ithal edildiğini, dolayısıyla yurt dışındaki fiyat artışlarından sektörünün de etkilendiğini söyledi.

Dünya amonyak üretimindeki sıkıntıların gübre fiyatlarına yansıdığını belirten Güneş, "Yaz aylarında ton başına 440 dolar olan üre fiyatı, 830 dolara çıktı. Dünyadaki fiyat artışları nedeniyle artış yaşanıyor. İç pazarda da fiyatları düşürmek için çalışmalar yapılıyor. Biz de dernek olarak bunlara destek veriyoruz. Gübre sektörü için finansal maliyetler azaltılabilir. Yurt dışından gelecek ham maddeler desteklenebilir. Bu ham maddelerin daha ucuz getirilmesi sübvanse edilebilir. Bunları bakanlıklarla görüşüyoruz. Bir dizi önlemlerin alınmasına devam edilecek. Çiftçimizin mağdur olmaması için el birliğiyle çalışmalar yapıyoruz” dedi.
 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik