Gümrük hanında vazgeçilmeyen lezzet

TAKİP ET

7'den 70'e herkesin uğrak noktası olan tarihi Gümrük Hanında kahve içmenin tadı başka oluyor. Özellikle yumuşak içimi ve fıstık karışımı ile farklı bir lezzet alan menengiç kahvesinin o eşsiz aroması ve tadı yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Yaklaşık 500 yıllık tarihi Gümrük Hanına gelen yerli ve yabancı turistlere farklı bir lezzet sunumu yapılıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin dağlık alanlarında yetişen menengiç, kahve hali ile diğer kahvelere oranla daha yumuşak içimi nedeniyle her geçen gün daha fazla rağbet görüyor.

YORGUNLUK KAHVESİNİN ADRESİ: GÜMRÜK HAN
Peygamberler Şehri Şanlıurfa başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinde talebin arttığı menengiç kahvesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Gümrük Hanı’na gelenlerin en çok merak ettiği ve içmeyi istediği lezzet olan menengiç kahvesi, fıstıkla birleşmesinin ardından daha da özel hale gelirken, uzun zamandır tarihi mekandaki misafirlere bu tadı ikram eden Kahveci ustası Yusuf Yıldız, “Gümrük Hana gelen insanların ilk tercihi menengiç kahvesi oluyor. Yapımında hazırlanmış menengiçe süt katıyoruz, ardından kaynatılmış su ile karıştırıp tüpte kaynatıyoruz. Menengiç kahvesinin tüm malzemesini kendi ellerimle yapıyorum. Gelen yerli ve yabancı misafirler tadını çok beğeniyor. Çünkü bir içen gittiği yerde Urfa'ya gelecek kişilere gittiğinizde gidin Gümrük Handa menengiç kahvesi için diye tavsiyede bulunuyor. Çünkü malzemesini ne eksik ne fazla koyuyoruz kıvamında yapıyoruz ve üzerine döktüğümüz fıstık en kalitelisidir o yüzden kahvemiz tercih ediliyor. Kahveye ustanın eli tat ve lezzet veriyor."

“MENENGİÇTE LEZZET USTANINI ELİNDE SAKLI”
Yıldız, “Buradan Urfa’ya gelecek olan turistlere kesinlikle Gümrük Hanına uğrayıp burada bir menengiç kahvesi içmelerini tesviyesinde bulunuyorum ve bu eşsiz tarihi mekânda kendilerini ağırlamak istiyoruz. Yediden yetmişe kahvemizde kullandığımız malzemeler doğal, üstünde kullanılan fıstık tamamen Urfa da yetişen taze fıstıklardır. Bizim önceliğimiz müşteri memnuniyeti, kullanmış olduğumuz malzemelerin maliyeti fazla bile olsa müşteri memnuniyeti için zarar etsek bile asla malzemeden kısmıyoruz. Menengiçin asıl marifeti el lezzetinde gelen bir lezzet. Yani marifet ustanın el lezzetinde gizli.”dedi.

“MENENGİCİN KENDİNE HAS BİR KOKUSU VE LEZZETİ VAR”
 Mardin'den Şanlıurfa gelen Mahmut Karadağ ise, “Tavsiye üzerine burada bulunuyorum. Arkadaşlarımız daha önce Şanlıurfa gelip Gümrük Hanında bu kahveyi içip beğendiler. Kendine has bir kokusu ve lezzeti var, bence buraya gelen herkes bu kahvenin tadına bakmalıdır. Bende gittiğim yerde bu kahveyi ve Gümrük Hanını tavsiye edeceğim.”

MENENGİÇ KAHVESİ 
Menengiç kahvesi aslında kahve çekirdeklerinden değil, Menengiç ağacından üretilen ve Türkiye'de Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal bölgelerinde ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişmektedir. Türkiye'nin doğal bitki örtüsünün parçalarından biri olan menengiç; yörelere göre farklı isimler alabilir. (Örnek: Çitlembik, çedene, çitemik, çıtlık gibi.)

Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması, ardından tıpkı Türk Kahvesi gibi pişirilmesi ile elde edilmektedir. Oldukça faydalı olan Menengiç birçok sağlık sorunu için kullanılabilmektedir.

Abduselam Yavuz / Urfa Değişim