Günübirlik 2 milyon; konaklama 650 bin

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın günübirlik turist sayısının 2 milyonu aştığını belirten Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, otellerde konaklanan turist sayısının ise 650 bini bulduğunu vurguladı. Çoban, turizm sezonunun bu yıl Kasım ayına da sarkabileceğini söyledi

İlkbaharın başlamasıyla turizmin canlılık gösterdiği Şanlıurfa'da, yaz sıcaklıkları nedeniyle yoğunluk azalmıştı. Ancak turizm mevsimi olan Sonbaharın başlamasıyla turizm, Şanlıurfa'da tekrar canlandı. Şanlıurfa'nın turizm durumu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, "Şanlıurfa’mızın iki turizm sezonu vardır. İlk etapta Mart ayında başlayarak Mayıs ayı sonlarına kadar sürer. İkinci sezon ise Eylül ayında başlayarak Ekim ayının sonuna kadar sürer. Ancak bu sezon Göbeklitepe Yılı sayesinde turizm hareketliliği Kasım ayına da sarkıyor." dedi. 

 

'Konaklama sayısı 650 iken; günlük ziyaretler 2 milyonu aştı'

Şanlıurfa'da ilk 6 ayda turizmin verimli ve bereketli geçtiğini vurgulayan Müslüm Çoban, "Bu verimin oluşmasında özellikle 2019 Göbeklitepe'nin etkisi vardır. Bu bakımdan ilk 6 aylık durumumuz resmi verilere göre otel gece konaklama sayısı 650 bini aştı. Bazı kurumlar konaklama sayısının 2 milyon olacağını hedeflemişti ama biz daha gerçekçi olması bakımından 1 buçuk milyon olarak hedeflemiştik. Zaten ilk 6 ayda 650 bini geçti. Bu da Şanlıurfa için çok iyi bir rakam. Yani Ramazan ayının Mayıs ayına denk gelmesine rağmen bu kadar konaklamanın olması gerçekten güzel biri durumdur. Zaten günübirlik Şanlıurfa'yı gezen turist sayısı da 2 milyonu aştı. Turistlerin en fazla gezdiği alanlar ise en fazla Göbeklitepe oldu. Bunun yanı sıra Balıklıgöl civarında Eyyüp Peygamber Makamı, Harran, Halfeti gibi yerler oldu." ifadelerini kullandı.

 

'Yaz mevsiminde bile turist sayısı yüzde 30'dan yüzde 65'e çıktı'

Daha önce yaz mevsimlerinin Şanlıurfa'da hareketsiz olduğuna dikkat çeken Çoban, "Özellikle yaz döneminde Şanlıurfa turizmi düşüş gösterirdi. Fakat bu yıl yaz dönemi de oldukça verimli geçti. Yani bu yıl, yaz mevsiminde geçtiğimiz yıllara göre yüzde 100 bir artışımız oldu. Öyle ki daha önce yaz mevsiminde turist sayısı yüzde 30 iken Göbeklitepe Yılının başlamasıyla yüzde 65'e çıktı. Şu anda Eylül ayı turizm sezonumuz başlamış durumda. Ancak bu sezonda her yer doldu. Bu nedenle rezervasyonlar Kasım ayına da sarktı. Suriye konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşanmazsa 1 buçuk milyonluk hedefimizi rahatlıkla yakalayacağız.  Şu anda esnaflarımız, lokantalarımız, sıra gecelerimiz, konukevlerimizin hepsi memnun. Otellerimiz ve rehberlerimizin hemen hemen hepsi dolu. Hatta şu anda bizler rehber açığını karşılamak için İstanbul, İzmir ve çevre illerden taleplerde bulunuyoruz." şeklinde konuştu.  

Karahantepe kazılarının da birkaç yıl sonra turizm programına katılacağını söyleyen Çoban, "Batman, Mardin ve Van’ın yanı sıra Şanlıurfa’da da turist rehberlik bölümü açıldı. Şu anda Şanlıurfa’da çalışmakta olan öğrencilerimiz bulunmakta. Kısmet olursa 3 yıl sonra mezunlarını verecektir. Bizler gelen misafirleri en iyi bir şekilde ağırlamak için çalışıyoruz.  Bu trendin kış mevsiminde de devam edeceğini gözlemliyoruz. Hatta Aralık, Ocak ve Şubat aylarının da Göbeklitepe’ye olan ilgiden dolayı çok güzel geçeceğini umut ediyoruz. Yakın zamanda Karahantepe'de kazı çalışmalarımız başladı. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde artık Karahantepe de turların programında yerini alacak." sözlerine yer verdi.



'Yatak eksikliği giderilirse 4 milyonu bile bulabiliriz'

"Şu anda yatak kapasitemiz yetersizdir." diyen Müslüm Çoban, "Yatak kapasitemiz çok olduğu takdirde biz 2 milyonu da çok rahatlıkla yakalarız. 2 milyon da çok yüksek bir rakam değil. Fakat ne yazık ki Şanlıurfa’daki yatak kapasitemiz çok sınırlı olduğu için 1 buçuk milyon daha gerçekçi olacaktır. Ama günübirliklerle birlikte de muhtemeldir ki günübirlik gelip ilimizden ayrılan turist sayılarıyla birlikte 4 milyonu bulacaktır. Hatta bu rakamın üzerine çıkacaktır." şeklinde ifade etti.

Bülent Karaca / Urfa Değişim

yatak eksikliği Şanlıurfa turist rehberleri odası başkanı müslüm Çoban günübirlik turist sayısı günübirlik 2 milyon; konaklama 650 bin