Hafta sonunda sıkı denetim yapılacak

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine gönderilen genelgede hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasında tedbirlerin sıkı tutulması istendi.

İçişleri bakanlığı hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasında sıkı denetim getiriyor. Kısıtlamadan muaf tutulanların kuralları ihlal etmesinin yanı sıra sahil bantları ile parklarda insan yoğunluğunun oluşması bakanlığı harekete geçirdi. İçişleri bakanlığı yayınladığı genelge ile hafta sonu Türkiye genelinde sıkı denetim yapılmasını istedi.

İşte Bakan Soylu’nun imzasıyla 81 ilin valiliğine gönderilen genelge:
“Koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir. Bu çerçevede ilgi (a), (b), (c) ve (d) Genelgeler ile koronavirüs salgınıyla mücadelede alınması gereken yeni tedbirlerin belirlenerek İl/İlçe Hifzıssıhha Kurulları kararıyla uygulamaya konulması sonrasında vaka ve hasta sayılarında ciddi bir azalma yaşandığı kamuoyunun malumudur.

Öte yandan salgınla mücadelede kalıcı başarının sağlanması için temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanını kapsayacak şekilde belirlenen kurallara/tedbirlere toplumun tüm kesimlerince azami düzeyde uyulması büyük önem taşımaktadır.

Bu kapsamda gelinen aşamada;
1. Denetimlerin planlanmasının, uygulamanın ve sonuçlarının Vali/Kaymakamlarca bizzat takip edilerek, İl/ilçe Salgın Denetim Merkezlerince yürütülen denetim faaliyetlerinde herhangi bir kesinti ya da azalma olmaksızın işyeri ve mahalle denetim ekiplerince sahadaki denetimlerin 7/24 esasına göre
sürdürülmesi sağlanmalıdır.

2. Sokağa çıkma kısıtlamalarından ötürü üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması ve sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinde sürekliliğinin sağlanması amacıyla ilgi (b) Genelgemizle sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulması gereken kişi ve yerler belirlenmiş., ilgi (c) Genelgemiz ile de sokağa çıkma kısıtlaması muafiyetinin genel bir muafiyet şeklinde uygulanmasının mümkün olmadığı, muafiyete konu duruma dair zaman ve güzergahla sınırlı olduğu belirtilmiştir. Son günlerde kamuoyuna yansıyan bazı görüntülerde: sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı süre ve günlerde özellikle sahil bantları ile şehirlerle özdeşleşmiş cadde ve meydanlarda kalabalıkların oluştuğu ve fiziki mesafe kuralının ihlal edildiği görülmektedir.

Bu çerçevede sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süre ve günlerde başta sahil bantları ile şehirlerle özdeşleşmiş cadde ve meydanlarda olmak üzere yapılacak denetimlerde, kişilerin kontrolü sırasında muafiyet kapsamında olup olmadıklarının yanı sıra durumlarının muafiyet sebebine dair zaman ve güzergahla uyumluluk gösterip göstermediği de muhakkak kontrol edilmelidir.

3. Salgınla mücadele alanında alınan tedbirlere uyumun en üst düzeyde tesisi amacıyla;
a) Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan 13-14 Şubat 2021 tarihlerinde tüm il ve ilçelerimizde Vali ve Kaymakamların koordinasyonunda, "SAĞLIK İÇİN HEPİMİZ İÇİN mottosu ile yaşamın tüm alanlarını kapsayacak şekilde genel denetimlerin gerçekleştirilmesi,
b) Bu denetimlerde, sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulan kişilerin muafiyet gereklerine uygun hareket edip etmedikleri, sokağa çıkma kısıtlaması süresince kapalı olması gereken işyerlerinin bu zorunluluğa riayet edip etmedikleri, sokağa çıkma kısıtlaması süresince belirli saatler içerisinde faaliyette bulunması gereken işyerlerinde çalışma sürelerine riayet edilip edilmediği, bu işyerlerinde salgınla mücadele tedbirlerine uyulup uyulmadığı ve kayak otellerinde belirlenen tedbirlere uyulup uyulmadığı hususları üzerine yoğunlaşılması,
c) Denetim faaliyetlerinin sokağa çıkma kısıtlaması süresince vatandaşların yoğun olarak bulunabileceği şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları, otogarlar, ana caddeler, park ve bahçeler, sahil bantları gibi alanlar ile kış turizmi dolayısıyla yoğunluk yaşayan kayak otellerini/tesislerini kapsayacak şekilde planlanması,
ç) Gün boyunca gerçekleştirilecek denetimlerde görünürlüğün en üst seviyede tutulması,
d) Denetimlere ilişkin raporlamaların il Salgın Denetim Merkezi (İSDEM)yazılımı üzerinden
yapılması,
e) Denetimlerde Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi Çalışma Rehberi ile Bakanlığımızca yayımlanan genelgelerden yararlanılması gerekmektedir.

Bu bağlamda Vali ve Kaymakamlar tarafından başta kolluk birimleri olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyonun sağlanarak planlamaların yapılması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususlarında: Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.”