Halfeti'ye özgü Karagül'den Yeşilgül'e

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen karagülden sonra aynı bölgede yeşil gül de yetiştirilmeye başlandı. Tamamen doğal olarak yetişen yeşil gül, rengi dışında aynı bölgede yetişen karagül ile birçok yönden benzerlik gösteriyor.

Dünyada sadece Şanlıurfa´nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, yeşil gül ile birlikte açmaya başladı.

 

Birecik Barajı´nın suları altında kalan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi´nin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dâhil ettiği Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle bölgenin "saklı cenneti" olarak nitelendiriliyor.

 

Yeşilgül, Karagül ile benzer özelliklere sahip

Dünyada sadece Şanlıurfa´nın Halfeti ilçesinde doğal olarak yetişen karagülle aynı bölgede yetiştirilmeye başlanan yeşilgül’de ilgi odağında. Tamamen doğal olarak yetişen yeşilgül, rengi dışında aynı bölgede yetişen karagül ile birçok yönden benzerlik gösteriyor.





 

Yeşilgül için seralar kurulacak

Karagül ile aynı dönemde tomurcuk açan ve büyüyen yeşil gül için seralar kurulması planlanıyor. Seralarda yetiştirilecek yeşil gülün ilçe ekonomisine katkı sunarak yeni bir pazar sahası oluşturulacak.

Kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan Karagül, Nisan-Mayıs ve Kasım-Aralık aylarında açıyor. Karagül ile yeşil gül güzelliğini yeni tip koronavirüs önlemleri nedeniyle sadece bölge halkına gösteriyor.

 

“Yeşilgül’de Halfeti’ye hastır”

Halfeti belediyesi kültür ve sosyal işler müdürü Eşref Arkan, saklı cennet Halfeti’nin sembolü karagüldür, Karagül’ün iklim itibarıyla toprağından havasından kaynaklana bir özelliği var. Fidanlarını alıyorsunuz başkan bir memlekete götürüyorsunuz siyah açmıyor yani karagül benim siyah açacağım yer Halfeti’dir diyor. Yeşilgül eskiden beri vardı ama Halfeti siyah gülle ön plana çıktığı için yeşil gül unutuldu. Fakat Halfeti’de birçok evde yöreye özgün yeşil gül mevcut. Karagül ile Yeşilgül zamanlama aynı ama bodur yapılı bitkidir. Yeşilgül’de buraya mahsustur” ifadelerini kullandı.





 

Karagül, Halfeti dışına giderse siyah açmaz

Halfeti belediyesi Karagül teşhir serasında Karagül ile birlikte yeşil gülü de yetiştiren Belediye personeli Hüseyin Akşen, karagül buranın havasında toprağından suyundan ve ikliminden dolayı siyah olur. Fidesini buradan dışarı götürdüğün zaman siyah açmaz. Karagül ile yeşilgül aynı ortamda yetişir, tomurcuk iken çok güzel görünür ama yeşil karagül gibi koku vermez. Karagül kokusu çok güzel, millet şuan yeşilgülü de tercih ediliyor. Başkanımız karagül serası gibi yeşilgül içinde sera kurmayı planlıyor. Her yıl burası tıklım tıklım doluyordu. Bu hastalık nedeniyle çok sakin inşallah bu hastalıkta biter eski günlerimize kavuşuruz. Sabahları saat 8 gibi gelir siyahgülü toplarım onları tek tek asarım. Kuruduğu zaman reçeli, lokumu, çikolatası, kokusu yapılır. Bölgede halkı gelip alıp şerbetini yapıyor.” dedi

 

Halfeti’de karagülden sonra yeşilgül’de yetiştirilmeye başlandı. Tamamen doğal ortamda yetişen Yeşilgül rengi dışında karagülle ortak özellikler gösteriyor.

 

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim



Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri halfeti ilçesi karagül yeşil gül rengi dışı birecik barajı cittaslow uluslararası saklı cenneti halfeti tarihi taş evleri eşref arkan halfeti belediyesi kuruduğu zaman reçeli lokumu çikolatası kokusu yapılır