Halılar modern makineler ile yıkanıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa, endüstriyel makineler konusunda çağ atlıyor. Halı yıkama sektörü geçtiğimiz yıllara oranla daha modern ve yeni makineler ile çağ atlayarak el dokuma halılarını bile rahatlıkla yıkayabiliyor.

Şanlıurfa, endüstriyel makineler konusunda üst seviyelere çıkmaya başladı. Özellikle temizlik sektöründe Şanlıurfa’daki gelişmeler vatandaşların yüzünü güldürüyor.

Halı yıkama servisi sorumlusu Yunus Emre İzol, Şanlıurfalı vatandaşların modern tesislere daha fazla ilgi gösterdiklerini söyledi. Nüfus yoğunluğunun gittikçe arttığı Şanlıurfa‘da modern tesislerin artan bu nüfus yoğunluğuna göre kendilerini yenilediğini de kaydeden İzol, modernizasyon akımına adım uydurmak konusunda sektörlerin ellerini taşın altına koyduklarını belirtti.

 Modern makineler ile halı yıkamanın çok daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yapıldığını söyleyen Emre İzol, “Bir zamanlar annelerimiz almış oldukları halıları binbir zahmet ile yıkarlardı. Bu yıkamalar genellikle de evin damında veya dar alanlarda yüksek tüketimli su ile fazla sonuç vermeyen deterjanlardan oluşan bir zahmet ile yıkanır ve bu işlem bazen günler sürerdi. Bunun yanı sıra başta bel fıtığı gibi ciddi sağlık sorunları olmak üzere birçok sağlık sorunu da bu yıkamalar ile kendisini gösterirdi. Fakat ilerleyen yıllar ve yıkama sektöründeki ciddi gelişmeler bu gibi durumları ortadan kaldırdı. Daha önceleri elde saatlerce zahmetli bir yıkanma sürecini bekleyen halılar, artık çok daha kısa sürede daha zahmetsiz ve daha temiz bir şekilde modern makineler aracılığıyla yıkanarak sahiplerine teslim ediliyor.” dedi.

'El dokuma halılar, renk vermeden yıkanıyor'

Halı Yıkama Servisi Sorumlusu Yunus Emre İzol, bir zamanlar Isparta halıları olarak bilinen ve tamamı el dokuma halıları olan halıların da bu makineler aracılığıyla renkleri bozulmadan yıkanabildiğine dikkat çekti.

İzol, “Özellikle kök boya olarak nitelendirdiğimiz boyalar ile elde üretimi gerçekleştirilen halılar da bu modern makineler aracılığıyla daha rahat bir şekilde yıkanıyor. İnsanlar artık daha güvenli bir şekilde paha biçilmez halılarını bu modern tesislerde yıkatabilme olanağına sahipler.” diye konuştu.

'Yıkama mevsimi artık sorun değil'

Halı yıkama mevsiminin Şanlıurfa'da genellikle yaz dönemi olduğuna dikkat çeken İzol, “ Daha önceleri yaz mevsiminde yıkanan halıları artık her mevsim yıkama imkanına sahibiz. Özellikle kurutma makineleri halıları yüzde 95 oranında kurutuyor ve geri kalan yüzde beşlik nem oranı ise hemen kendiliğinden yok oluyor. Bu nedenle Şanlıurfalı hanımlar artık halılarını güvenle halı yıkama tesislerine göndererek kirlenen veya tozlanan halılarını hızlı ve güvenilir şekilde yıkatıp tekrar evlerinde daha temiz ve sağlıklı bir şekilde kullanıyorlar.” şeklinde konuştu.    

Urfa Değişim Gazetesi