Ham karpuz timi tarlada nöbet tutacak!

TAKİP ET

Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan "ham karpuz timleri", hasat sürecini tarlada kontrol ederek hem tescilli Adana karpuzunun marka değerini koruyacak hem de tüketiciye olgunlaşmamış meyve ulaşmasını engelleyecek.

Türkiye'de karpuz üretiminin yüzde 20'sinin yapıldığı Adana'da mayıs ayı başında başlaması gerekirken bu yıl soğuk hava nedeniyle iki hafta geç başlayan karpuz hasadı, örtü altı üretim yerlerinde sürüyor.

Karpuz hasadında en büyük sorun olan ve üretici, tüketici ile karpuz ticareti yapanlar dahil tüm kesimleri mağdur eden ham karpuz hasadının önüne geçilmesi için Adana Tarım ve Orman Müdürlüğünce 5 yıl önce oluşturulan "ham karpuz timleri", bu yıl da tarlalarda denetime başladı.

Üçer personelden oluşan 20 ayrı "ham karpuz timi", üreticilerin hasat yapma talebine göre her gün ortalama 40 tarlada denetim gerçekleştiriyor. Denetimlerde karpuzun olgunlaşma durumunu kontrol eden ekipler, seçtikleri karpuzları kesip tadı ve rengini kontrol ederek hasada izin veriyor.


Denetimlerde ham karpuz hasadına izin vermeyen ekipler, ham olarak toplanmış karpuzlara rastladıklarında da ürünün imha edilmesine karar veriyor. Ekipler, zaman zaman yollarda da karpuz yüklü kamyon ve traktörleri denetliyor.
Ürün hasadın yapıldığı mayıs ayının başlarından sona erdiği ağustos ortasına kadar görev yapan ekipler, denetimlerle hem Adana karpuzunun marka değerini koruyor hem de tüketiciye ham karpuz satışının önüne geçiyor.
Hasat iznine uymayanlara kolluk güçleri aracılığıyla müeyyideler uygulanıyor
Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, kentte bu yıl 95 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıldığını belirtti.

Karpuzda en önemli konulardan biri olan erken hasadın, dolayısıyla ham karpuzun piyasaya sürülmesinin önlenmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Tekin, şöyle konuştu:
"İlçe ve il müdürlüklerimizde karpuz timleri var. Ekipler hasat yapmayı planlayan üreticinin tarlasına gidip denetim yapıyor. Hasada uygun ise izin veriyoruz, uygun değilse bekletiyoruz. Halde denetimler yapıyoruz. Hasat iznine uymayanlara kolluk güçleri aracılığıyla müeyyideler uyguluyoruz, ham karpuzları da imha ediyoruz. Böylece halkımızın güvenli şekilde olgun karpuza erişimini sağlamış oluyoruz. Adana karpuzu tescilli olduğu için biz marka değerini korumakla görevliyiz. Bunun için Valilik desteğiyle kolluk güçleri, ziraat odaları, üretici birlikleri iş birliğinde mücadelemizi veriyoruz. Bu işte iyice profesyonelleştik. Üreticilerimiz de bu kurala uyarak artık hasat gerçekleştiriyor."

karpuz hasadı karpuz şanlıurfa adana