Harcamaya, gelen para yetmiyor

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Uçar, en fazla Suriyeli barındıran illerden biri olan Şanlıurfa'da, enerji harcamalarının arttığını belirtti. Uçar, İller Bankasının 1.9 milyon nüfusa göre bütçe göndermesine karşılık 2 buçuk milyon nüfusa 15 milyon TL eksik bütçeyle hizmet verilmek zorunda kalındığını vurguladı.

2011 yılından beri devam eden Suriye iç savaşı nedeniyle yaşanan göç sonucunda Türkiye 4 milyona yakın Suriyeli barındırırken, Şanlıurfa ise en fazla Suriyeli barındıran kentler arasında yer alıyor. 450 binden fazla Suriyeli barındıran Şanlıurfa en çok Suriyeli barındıran İstanbul’dan sonra ikinci sırada gelirken, kendi nüfusuna oranla hesaplandığında ise Kilis’ten sonra ikinci kent konumunda bulunuyor. Suriyelilerin 9 yıldır misafir olduğu Şanlıurfa’da gider harcamaları artarken, İller Bankasından gelen payda ise sadece Şanlıurfa’nın yerli nüfusu kayda alınıyor. Bu nedenle 2 buçuk milyon nüfusun yaşadığı Şanlıurfa’da, harcama artarken, hizmet sağlanması için ayrılan bütçe yetersiz kalıyor.

 

Uçar: 15 milyon TL eksik bütçeyle bu yükün altına giriyoruz

18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen Göçmenler Günü etkinliklerinde konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Uçar, “Şanlıurfa, 450 bin Suriyeli barındıran illerden biridir. Yine kendi nüfusuna oranla en fazla Suriyeli barındıran Kilis’ten sonra ikinci il konumundayız. Geçen yıla kadar Şanlıurfa sınırları içinde 5 geçici barınma kampı bulunuyordu. Bu kampların kapatılmasıyla Suriyeliler yerli halkımızla iç içe yaşamaya başlamıştır. Suriyelilerle birlikte nüfusu 2 buçuk milyonu aşmış bir şehirde hizmet etmeye çalışıyoruz. Suriyelilere yönelik Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği hizmetler baz alındığında ve kentte 450 bin Suriyeli olduğu göz önünde bulundurulduğunda İller Bankasından aldığı resmi paydan aylık yaklaşık 15 milyon TL eksik bütçeyle bu yükün altına girmiş bulunmaktayız. 1.9 milyonluk nüfusa göre planlanan alt yapı, su ve kanalizasyon, ulaşım ve sosyal donatı hizmetleri 2 buçuk milyon kişi tarafından kullanılmaktadır. Örneğin 2001 yılında 60 milyon metreküp olan yıllık su tüketimi, Suriye’den gelen göçlerle birlikte 2019 yılında yaklaşık 90 milyon metreküpe çıkmıştır. Bunun için yıllık bazda yapılan enerji harcamaları 60 milyon TL’den 112 milyon TL’ye çıkmıştır. Kentimizde 63 STK’dan oluşan insani yardım platformu Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulmuştur. Platformların lojistik, nakliye hizmetlerine belediyemiz katkı sunuyor.” dedi.      

 



Çetinkaya: Göç ve göçmen konusu insanlığın ortak problemidir

Göç ve göçmen konusunun insanlığın ortak problemi olduğunu belirten Şanlıurfa Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, “Farklı sebeplerle ama değişmez kural olan çeşitli zulüm çeşitli zulüm, baskı ve travmalarla göçe zorlanmış insanlara el uzatmak, onları hayatın içinde tutmak insanlık vicdanına emanet edilmiş en önemli konudur. Bunu yaparken, mutlaka dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Bu insanlara yönelik yapacağımız çalışmalarda, her şeyin üstünde tutacağımız şey, onurlarının korunarak yapılmasıdır. Tüm göçmenlere insan onuruna yakışır şekilde muamele etmek, dünya toplumu olarak hepimizin en büyük sorunu ve en büyük imtihanıdır. Çünkü insanları göçe yönelten temel dürtü, onurlarını koruyarak yeşerebilme dürtüsüdür. Göç, insanların kendilerini kurtarmasına, korumasına, eğitmesine veya özgür kalmasını sağlayan bir durum olduğu için aslında insan onurunu kollayan bir kudrettir. Göç, milyonlarca kişiye tecil etmek yerine dahil olmayı, seyirci kalmak yerine harekete geçmeyi tercih etme fırsatı sunar. Bu noktada bizim de bir tercih hakkımız var. Ya göçmenlere kucak açarak umutlarını boşa çıkarmamak ya da ilgisiz kalmak. Genelde Türkiye, özelde ise Şanlıurfa olarak bu görevimizi başarıyla yapmak tüm dünyanın malumudur. İnsan sahibi herkesin de takdirine şayandır. Türkiye Cumhuriyeti olarak bundan sonra da mazlumların, çaresizlerin yanında olacağımıza kimsenin kuşkusu olmasın. Dün öyleydik, bugün Resulayn ve Telabyad’da yine öyleyiz. Bundan sonra da aynı olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.  

 



Karatüme: Göçmenlere yaptığımın hizmet, inancımızın gereğidir

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Göç İşleri Şube Müdürü İbrahim Karatüme, “Bugün dünyada 230 milyondan fazla insan doğduğu ülke dışında yaşıyor. İkinci Dünya Savaşından beri en geniş çaplı insan hareketi yaşanmaktadır. Dünyanın en önemli göç rotası üzerinde bulunan ülkemiz ve ilimiz çok büyük göç süreçlerine tanıklık ve ev sahipliği yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Şanlıurfa gerek 2011 yılından önce gerekse 2011 yılından bu yana bir ensar duruşu sergileyerek komşumuz Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçan kardeşlerimize kucaklarını açmış, sağlıktan eğitime, barınmadan sosyal desteğe kadar her alanda hayır hizmetlerinde yarışarak tüm insanlığa örnek bir ev sahipliği sergilemiştir. Göç ile ilgili yaptığımız işlerin sayılarla, mevzuatlarla kanunla ilgili olmanın ötesinde yaptığımız iş, bin 400 yıllık geleneğimizin, inancımızın, kültürümüzün ve misafirperverliğimizin gereği olarak yapmaktayız. Bu anlayışla Göç İşleri Şube Müdürlüğü olarak Türkiye’de kurumsallaşan ikinci belediye, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesidir. Aynı zamanda yapılan konferans ve çalıştaylar sonucunda Büyükşehir Belediyesinin insani yardım alanının gerekliliği ortaya çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.   





Murat Doğan / Urfa Değişim

harcamaya gelen para yetmiyor Şanlıurfa büyükşehir 2011 yılından beri devam eden suriye iç savaşı Şanlıurfa en çok suriyeli barındıran Şanlıurfa valiliği İl göç İdaresi müdürlüğü