Harran'da betonlaşma devam ediyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde betonlaşma süreci devam ediyor. Şanlıurfa Barosu ve Ziraat mühendisleri odası kuraklık ile yaptığı araştırmaya göre ilçede 80 Bin dönüme yakın tarım arazisi betonlaştı.

Betonarme ve briket yapıların hızla arttığı Harran ilçesinde Harran Kaymakamlığı beton yapılara karşı mücadele etse de önüne geçemiyor. İlçe genelinde Şanlıurfa Barosu ve Ziraat mühendisleri odasının kuraklık araştırmasına göre ilçede 80 Bin dönüme yakın tarım arazi beton yapılara kurban oldu. Uzmanlara göre, 10 yıllık bir süre içerisinde betonlaşma 3 kat artmış durumda Harran'da bu şekilde devam ediyor.

Harran’daki betonarme yapıların artmaya devam ettiğine dikkat çeken Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Acar, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “Kurumlarımızın yeterince denetim yapmaması ve faaliyetlerin tam anlamında yerinde yapılmaması nedeniyle arttığı söyleyebiliriz” dedi.


PANDEMİ DÖNEMİNDE BETONERME YAPILAR ARTTI
Betonlaşma ile ilgili daha önce uyarılarda bulunduklarını söyleyen Açar, “Harran ile ilgili Kent Konseyi olarak yaptığımız bir çalışmada orada artan kaçak yapılaşmalarla ilgili görüş ifade etmiştik. Harran Kültür ve Turizm konusunda önemli bir değer, UNESCO Geçici Koruma Listesinde. Bu şekilde betonlaşmanın yapılması hatta o zaman kinayeli yaklaşmıştık. Moğollardan sonra en büyük kültür erozyonuna maruz kaldı Harran demiştik. Pandemi döneminde de Harran’ın içindeki betorname yapılar arttı. Geçici listeden kalıcı listeye geçiş yapmamız gerekirken yerinde sayıyoruz. Hatta geçici listesinden çıkarılması yönünde bir adım olacaktı. Bunu öngörüyoruz bu konuda problemimiz bu. Resmi kurumlarımızın vatandaşlarla yüz göz olmaması, biraz seçmen kaygısı diyebiliriz veya siyasi kaygılar diyebiliriz. Kurumlarımızın yeterince denetim yapmaması ve faaliyetlerin tam anlamında yerinde yapılmaması söyleyebiliriz.”dedi.

“HARRAN BELEDİYESİ’Nİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ”
Şanlıurfa Mimarlar Odası, geçtiğimiz aylarda tarihi Harran İlçesinde site alanlarında yapılan kaçak yapılarla ilgili yaptığı açıklamada: ”Arkeolojik sit ve kentsel sit alanında bulunan bu denli önemli bir alanda kaçak yapılar ile mücadeleye Şanlıurfa Mimarlar odası olarak her zaman dahil olmakla birlikte sorumlularla ilgili yasal takibi odamızın avukatlarıyla başlatmış bulunmaktayız. Öncelikle Harran Belediyesi’ni görev ve sorumluluk bilincine varıp bu sorumluluklarının yerine getirmesine davet ediyoruz. Bu sorumluluk ve görevin kötüye kullanılması tarihi yapılarımızın tahribatına kadar gidecektir.”

HARRAN OVASINDA 80 BİN DÖNÜM BETONLAŞTI
Şanlıurfa Barosu Ziraat mühendisleri odası kuraklık ile yaptığı araştırmayı kamuoyunu ile paylaştı.
Raporda şu ifadelere yer verildi: “Kuraklığa sebep olan nedenlerin başında tarım alanlarının imara açılmadır. Tarım alanlarının betonlaşması birçok sıkıntıyı meydana getirdiği gibi, tarihsel kültürel miraslarda tehlike altına girmektedir. Tarımın gelişmesi için GAP’ın ilk suyunun bırakıldığı Harran ovasında 80 Bin dönüme yakın tarım arazisinin betonlaştığı acı bir gerçek ortada.”



BETON DÖKENLERLE MÜCADELE EDİYORUZ
Harran Kaymakamı Cihat Koç, betonlaşmaya karşı ilçede mücadele ettiklerini ve yıkım işlemlerinin devam edeceğini söyledi.
Koç paylaşımında şu ifadelere yet verdi: “Bir yandan tüm imkanlarımızla geçmişi geleceğe aktarırken bir yandan da geçmişe beton dökenlerle mücadele ediyoruz. Harran’ın kalbine beton dökülmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu konunun hiçbir mazereti yok, adli-idari işlemler ve sonrasında yıkım işlemleri yapılacak…”