Harran Üniversitesi'nde işçi servisleri kalkıyor! Sendika tepki gösterdi

TAKİP ET

Harran Üniversitesi artan maliyetler ve servis sayısının az olması nedeniyle 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren Tez Koop İş sendikasına üye tüm işçiler için servisleri kaldıracağını duyurdu.

Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Rektörlüğü tarafından servis maliyetlerinin artması ve ödeneklerin yetersiz kalması nedeniyle 15/01/2024 tarihinden itibaren Tez Koop İş sendikasına üye tüm işçilerin ücretlerine yol yardımı ilave edilecek. Belirtilen tarihten itibaren servis araçlarından yararlanmalarına imkan bulunmadığı ifade edildi. Ayrıca servisten yararlandıkları tespit edilen işçiler hakkında disiplin hükümleri uygulanacağı vurgulandı.

REKTÖR GÜLLÜOĞLU UYGULAMAYI İMZALADI!

Ulaşım ve Servis işleri konusu adı altında Rektör Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu imzasıyla dağıtım yerlerine giden belgede şu ifadelere yer verildi:

“Üniversitemiz ile Tez Koop İş Sendikası arasında imzalanan (01/01/2023-31/12/2024) toplu iş sözleşmesinin Taşıt Yardımı başlıklı 26. maddesinde; "İşverence, sendika üyesi işçilerin işe geliş gidişlerinde kolaylık sağlamak amacıyla yeterli sayıda servis tahsis edilir. Servis sağlanamayan durumlarda ve ikameti nedeniyle servisten yararlanamayan işçiler, fiilen çalışan her gün için 2 adet belediye otobüs bileti rayiç bedeli net olarak ödenir" denmiş ve bugüne kadar madde hükmü doğrultusunda servis hizmetinden yararlanmaları sağlanmıştır. Ancak, servis maliyetlerinin artması ve ödeneklerin yetersiz kalması nedeniyle personel servislerimiz yetersiz kalmakta, servis sayısında da artış yapılamamaktadır. Açıklanan sebepler nedeniyle, 15/01/2024 tarihinden itibaren

Tez Koop İş sendikasına üye tüm işçilerin ücretlerine yol yardımı ilave edileceğinden belirtilen tarihten itibaren servis araçlarından yararlanmalarına imkan bulunmamaktadır. Servisten yararlandıkları tespit edilen işçiler hakkında disiplin hükümleri uygulanacaktır. Konunun biriminizde 4/d statüsünde çalışan (Hastaneler hariç) tüm işçilere yazılı olarak tebliğ edilmesi hususunda; Bilgi ve gereğini önemle rica ederim.”

TEZ KOOP İŞ SENDİKASI KARARA İTİRAZ ETTİ!

Tez Koop İş Sendikası tarafından yapılan itirazda ise sendika üyesi işçilerin hem iş saatlerinin değiştirilmesi hem de servis araçlarından yararlandırılmayacağının belirtilmesi hayatın olağan akışına da ters düştüğü ve işyerine ulaşımı imkansız hale getirdiği vurgulandı. Ayrıca çalışma saatlerinin 08.00-17.00 saatleri arasındaki çalışma saatleri değiştirilerek 07.30-17.30 olarak güncelleneceği belirtilmesi üzerine sendika kararın İş Hukuku genel ilkelerine ve 4857 sayılı iş kanununa aykırı olduğu vurgulandı.

“TOPLU TAŞIMA İLE İŞİN BAŞLADIĞI SAATTE ULAŞMAK OLANAKSIZ”

Sendika tarafından yapılan itirazda şu ifadelere yer verildi:

“Sendikamızca edinilen diğer bir bilgi de, Üniversiteniz İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 15.01.2024 tarihinden itibaren sendikamız üyesi işçilerin uzun yıllardır yararlandırıldığı servis araçlarından yararlanmayacağının duyurulmasıdır. Ayrıca sendika üyesi işçilerin hem iş saatlerinin değiştirilmesi hem de servis araçlarından yararlandırılmayacağının belirtilmesi hayatın olağan akışına da ters düşmekte ve işyerine ulaşımı imkansız hale getirmektedir. Şöyle ki Üniversitenin bulunduğu konum itibariyle toplu taşım araçlarının işin başladığı saatte ulaştırma işlevini gerçekleştirmesi olanaksızdır.

“TEK TARAFLI OLARAK İŞVEREN TARAFINDAN ORTADAN KALDIRILAMAZ”

İşveren tarafından başlangıçta akdi ve yasal zorunluluk olmaksızın bir menfaatin tek

taraflı olarak ve devamlı bir şekilde ve aynı koşullarla sağlanması halinde işçilerin zımni kabulleriyle iş akdi hükmü haline gelen işyeri uygulaması oluşmaktadır. İş hukuku öğretisi ve Yargıtay tarafından kabul gören görüşte işyeri uygulamalarının işçiler açısından iş akdi hükmü haline geldiği bu nedenle bağlayıcılık kazandığı ve tek taraflı olarak işveren tarafından ortadan kaldırılamayacağı benimsenmektedir. İşveren iyi niyet kuralları çerçevesinde işyeri uygulaması haline gelen çalışma koşulunu deva ettirmekle yükümlüdür.

Üniversitede çalışma koşulu haline gelmiş ve uzun yıllardır uygulanmış çalışma saatlerinin değiştirilmesi ve servis uygulamasının tek taraflı kaldırılması iş akdinin ihlaline yol açmakta ve hukuki sonuçlara tabii olmaktadır.

4857 sayılı İş Kanunu madde 22'de çalışma koşullarında esaslı değişiklik düzenlenmiştir. Yargıtay'ın konuya ilişkin kararları incelendiğinde, ölçüt olarak "işçinin durumunun ağırlaşmasının kabul edildiği görülmektedir. İşçinin değişiklikten önce ve sonraki durumu karşılaştırılarak, işçinin menfaati açısından zararına olan bir durum saptanırsa bu değişikliğin esaslı değişiklik olduğu kabul edilmektedir. Yargıtay tarafından ayrıca işin niteliğinde değişiklik veya işyeri değişikliği gibi birçok değişiklik de esaslı nitelikte kabul edilmektedir. Üyemizin hak ve menfaatini düşündüğümüzde çalışma saatlerinin değişmesi ve servis uygulamasının kaldırılması işçilerin durumunu ağırlaştırmaktadır.”

Harran Üniversitesi işçi servisleri Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri