Hasta yoğunluğuna açıklama geldi

TAKİP ET

Şanlıurfa Sağlık İl Müdürlüğü tarafından hastanelerde yaşanan yoğunluk ile ilgili açıklama yapıldı. Acil servislerde günlük 7 bin civarında hastaya bakıldığı belirtilen açıklamada, hastaların akşam saatlerinde yoğun olmasının nedeninin ise gündüz oruç tutan vatandaşların akşam saatlerinde acil serviste muayene olmalarından kaynaklandığı söylendi.

Hastanelerde sürekli yoğunluk yaşanan Şanlıurfa'da, Ramazan ayının başlamasıyla bu yoğunluk daha çok acil servislere kaydı. Gündüz oruç tutan vatandaşlar, muayene olmak için gündüz polikliniğe gitmeyerek akşam saatlerinde acil servislere gidiyor.

Konu ile ilgili Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünden açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, "Şanlıurfa il merkezindeki hastanelerimizde günlük 6500-7000 arasında acil hastasına bakılmakta olup Haliliye Ek Bina Acil Servis’te ramazan günlerinde, 24 saat içerisinde 1000 civarı hasta bakılmaktadır. Ramazan ayında başvuruların çok büyük bir kısmı, iftar-sahur arasına denk gelen zaman diliminde olmaktadır. Ramazan ayı dolayısıyla akşam vardiyalarına hem hekim hem de hemşire ilave görevlendirmeler yapılmıştır. İftar sonrası yoğunluğun sebebi gündüz oruç tutan veya işe giden vatandaşın poliklinik hizmetlerini akşam saatlerinde acil servisten karşılama ihtiyacıdır. Haliliye Ek binadaki acil servise gelen hastaların %80’den fazla kısmını yeşil alan hastası diye tabir ettiğimiz ayaktan gelen ve aciliyet düzeyi minimum olan hasta popülasyonunu oluşturmaktadır. Yeşil alan hastası soğuk algınlığı, kaşıntı, idrar yolu enfeksiyonu, minör travmalar gibi hayati riski olmayan, 1-2 saate kadar acil muayene bekleme süresi olan hasta grubunu tanımlamaktadır. Beklemesinde hayati sakınca olmayan bu hastaların yanı sıra acil servise hayati önem arz eden hastalar da başvurmaktadır. Bu tip hastaların müdahale, tetkik ve tedavi işlemleri başvuru anında bekletmeden yapılmaktadır.

Acil servise müracaat eden hastalara verilen barkodlardaki numaralar, bekleyen hasta sayısı değil, sıra numarası olup gece 12.00’da 1 sıra numarasıyla başlayan o zamana kadar gelen toplam hasta sayısını göstermektedir.

Acil servislerde sıkıntı yaşanmaması adına hastanelerimizde yeşil alanda poliklinik sayıları arttırılması talimatı verilmiş olup, enjeksiyon ve pansuman odasında görevli personel sayısı da arttırılmıştır." denildi.

 

hasta yoğunluğuna açıklama geldi Şanlıurfa sağlık İl müdürlüğü hastanelerde sürekli yoğunluk yaşanan Şanlıurfada acil servise müracaat eden hastalar