Hastalık mevsimi başlıyor!

TAKİP ET

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle vatandaşlarda nezle ve grip gibi hastalıklar da başladı. Özel Şanmed Hastanesi Başhekimi Ahmet İnan, vatandaşların mevsim değişikliklerinde hastalıktan nasıl korunacağına yönelik önerilerde bulundu.

Sonbahar mevsiminin başlaması ve hava sıcaklıklarının düşmesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da grip ve nezle gibi rahatsızlıkların artmasına neden oldu. Özellikle yaz aylarında aşırı derecede sıcaklığın yaşandığı Şanlıurfa'da, mevsim değişiklikleri ile birlikte bu rahatsızlıklar kaçınılmaz oluyor. Öyle ki gündüz havanın sıcak olması ve gece belirli saatlerde sıcaklığın aniden düşmesi, açık havada uyuyan vatandaşlarda bu hastalıkları tetikliyor.

Mevsim değişikliklerinden kaynaklanan hastalıklar ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Özel Şanmed Hastanesi Başhekimi Ahmet İnan, birtakım önerilerde bulundu. İnan, bilinçsiz bir şekilde antibiyotiğin tüketilmesine karşı da vatandaşları uyardı.

 

'Üst solunum yolu enfeksiyonları yine artıyor'

Üst solunum yolu enfeksiyonunun son zamanlarda arttığını dile getiren Ahmet İnan, "Sıcak bir yazdan sonra Sonbahar mevsimi geldi. Tabi ani mevsim değişikliğinden sonra birçok insanın hastaneye müracaatlarında ciddi anlamda nezle, grip gibi birtakım klinik belirtiler görüyoruz. Üst solunum yolu enfeksiyonları son zamanlarda yine çok artmaktadır. Vatandaşların bu hastalıklara karşı bazı önlemler alması zorunlu hale geliyor. Özellikle vatandaşların açık havada uyumamaları gerekiyor. Çünkü gece vakitlerinde belli bir saatten sonra ısı, ciddi anlamda düşüyor ve bu da insanları etkiliyor." dedi.

 

'Vatandaşların giyimlerine de dikkat etmeleri gerekiyor'

Vücut direncini artıran vitaminlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Başhekim Ahmet İnan, "Gündüz saatlerinde dışarıya çıktıklarında vatandaşların mutlaka ter emici pamuk menşeli giysiler almalarını öneriyorum. Elbette ki unutulmaması gereken önemli konulardan biri de bol miktarda su içmeleridir. Vücut direncini artırma noktasında yeşil yapraklı bitki ve sebzelerin bol tüketilmesi insan sağlığı açısından çok önem arz ediyor. Yine bu mevsim geçiş dönemlerinde, virütik enfeksiyonların artması nedeniyle de vücut direncini arttırıcı olarak C vitamini almalılar. Bunun için elbette limon ve narenciye ürünleri ya da kivi tüketmeleri gerekiyor. Gündüz ile gece arasındaki ısı farkı çok fazla olması nedeniyle gündüz giyilen kısa kollu giysiler yerine, gece uzun kollu giysiler giyilmeli ya da yanlarına bir hırka alınmalı. Soğuk su asla içilmemeli. Soğuk su, belli bir oranda normal su ile karıştırılıp içilmeli. Çünkü üst solunum yolu enfeksiyonları Tonsilit, Bademcik, Farenjit gibi iltihaplar, ani ısı değişikliğine bağlı ve boğazdan geçen soğuk suya bağlı olarak da bu enfeksiyonların arttığı son zamanlarda gözlenmektedir. Bunun için giyimimize, yememize, uykumuza,  istirahatımıza da dikkat etmeliyiz." şeklinde konuştu.   

 

'Şanlıurfa'da antibiyotiğin bilinçsiz kullanımı oldukça fazla'

Antibiyotik kullanımına karşı da vatandaşlara uyarılarda bulunan İnan, "Antibiyotik maalesef Türkiye'de çok yaygın olarak kullanılıyor. Şanlıurfa'da da bilinçsizce kullanım oldukça fazla. Antibiyotik kullanımının her ne kadar faydasını görsek de bilinçsiz kullanıldığında o mikroba karşı belli bir dönem sonra direnç oluşturuyor ve bir üst grup antibiyotik verdiğimizde yine hastanın aynı etkiyi görmediğini görüyoruz. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolünde antibiyotik kullanılmalı. Kültür antibiyogram dediğimiz hangi mikroba karşı, hangi antibiyotik daha etkili ise onun doktor tarafından verilmesi uygundur ve bu antibiyotiklerin kullanım süresine de çok dikkat etmek lazım. Mutlaka doktorun önerdiği 5 günlük antibiyotik tedavisini kür halinde kullanmak lazım.  1 gün kullanıp ertesi gün bırakmak, tam tersi hastada o mikroba karşı direnç oluşturuyor. Bu da insan sağlığı açısından çok sakıncalı. Öncelikle Vücut direncini artırmaları, yan tedbirleri almaları lazım. Bütün bunlara rağmen geçmiyor ise üst solunum yolu enfeksiyonu olsun, diğer hastalıklar olsun mutlaka bir hekime görünmelerini tavsiye ediyorum. Kafadan rastgele eczacıyla veya komşu tavsiyesiyle ilaç kullanmaları kendileri açısından sakıncalıdır." ifadelerini kullandı.  

 Bülent Karaca / Urfa Değişim

antibiyotiğin bilinçsiz kullanımı oldukça fazla Özel Şanmed hastanesi başhekimi ahmet İnan hastalık mevsimi başlıyor! nezle ve grip gibi hastalıklar Üst solunum yolu enfeksiyonu