Havalar soğudu, vatandaş doğal eczanelere yöneldi

TAKİP ET

Havalar soğuyunca vatandaşlar aktarlara yöneldi. Soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar, doğal eczaneler olarak bilinen aktarların yolunu tuttu.

Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla birlikte vatandaş, doğal şifahane olarak adlandırılan aktarlarda şifa bulmak için bitkisel ürünlere yöneldi. Gripten ve soğuk algınlığından korunmak için en çok tercih edilen ürünlerin başında ise bağışıklık sistemini güçlendiren ıhlamur, ada çayı ve kış çayları yer aldı.
Sonbaharın bitmesine az bir süre kala  ve havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar, bitkisel ürünleri satan aktarlara yöneldi. En çok rağbet alan ürünler arasında ise kış çayı ve ıhlamur yer alırken, hibiskus, hatmi çiçeği, adaçayı, kuşburnu, propolis ve özel karışımlı ürünleri tercih ediyor. Bu yıl yağışların olmasından dolayı ürün yetersizliği yaşanmakta. Yaşanan ürün yetersizliği de fiyatların yüzde 70 oranında yükselmesine neden oldu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENLENDİRMENİN TAM ZAMANI
Şanlıurfa Aktar Pazarında bitki ve baharatçılık yapan Mehmet Gişioğlu: “ Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşın bitki ve bitki çaylarına yoğun bir talepleri var. Özellikle mevsimsel geçişleri olduğu için ortamdaki virüs ve salgınların çoğalmasıyla soğuk algınlığı, grip, nezle, astım, bronşit gibi hastalıkların tetiklendiği bir dönem. Bu nedenden dolayı insanlar bağışıklıklarını güçlendirerek bu tür hastalıklara karşı kendini korumaya başladılar. Bizlerde buna karşı elimizden geldiğince çeşitli karışımlarla çaylar hazırlayarak vatandaşlarımızın kendilerini korumasını çalışıyoruz. Bunlardan hatmi çiçeği olsun, tarçın, Hibiskus, ada çayı, ıhlamur, kuşburnu, zerdeçal, zencefil olmak üzere 12 çeşitten yaptığımız bitki çeşidimiz var bunu çay olarak vatandaşımızın tüketimine sunuyoruz. Bunun dışında macunumuz var macunu da çeşitli karışımlardan oluşturularak bağışıklığın güçlenmesini sağlıyor” dedi.

“IHLAMUR VE ADA ÇAYI KAPIŞ KAPIŞ SATILIYOR”
Soğukların başlamasıyla işlerimizde de bir artış oldu diyerek sözlerini sürdüren esnaf Gişioğlu, “Özel kendi tarifimiz olan bir karışımımız var, vatandaşa önerdiğimiz bu karışımın içinde zerdeçal, zencefil, çörek otu, polen, poropolisden oluşan bir karışım bu oldukça bağışıklığı güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Bunu gelen müşterilerimize tavsiye ediyoruz. Tüketilmesi de oldukça kolay isteğe göre dileyen bir kâse yoğurdun içine bir tatlı kaşığı karıştırarak tüketilebilir. Dileyen bal yâda pekmezle de karıştırılarak tüketebilir.  Aynı zamanda bunun çekilmemiş hali de var bunların çay olarak da tüketilebilir. En çok satılan ürünler ıhlamur, zencefil Hibiskus, adaçayı, zerdeçal, Hibiskus, kuşburnu olmak üzere en çok sattığımız ürünler olmaktadır. Vatandaşlarımız bu bilindik bitkilere ilgisi daha fazla olduğunu söyleyebilirim.

“YAĞIŞLAR AZ OLUNCA ÜRÜNLERİN FİYATI YÜZDE 70 ARTTI”
Bu yıl yağışların az olmasından dolayı kuraklık var, bu kuraklıktan dolayı bu sene ürün tedarikinde sorun yaşamaktayız. Ürün yetersizliğinden dolayı bizlere ürün az geliyor ve fiyatlar da geçen seneye göre çok yüksek oldu. Yaklaşık yüzde 70 oranında fiyat yükseldi. Yağışların olmaması bitkilerin yok olmasına neden oluyor, işte bunlardan ada çayı, ıhlamur olsun çok tüketilen ürünler tüketim miktarını karşılayamaz duruma geldi. Bitkilere yönelik talep var fakat tedarikte sorun yaşıyoruz. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyor ve vatandaşların tepkisine neden oluyor. 1 kilo ıhlamur 200 lira, adaçayın kilosu 70 lira, zencefil kilosu 60 lira, ürünün az olmasından dolayı fiyatlarda buna göre yükseliyor. Bir aylık soğuk algınlığı için kullanılacak olan karışımı fiyatı 20 lira.

Ürünlerimizi genelde İç Anadolu bölgesi ve Ege tarafından geliyor. Şanlıurfa bölgesinde zahter, hatmi, çiçeği, papatya olmak üzere üç ürün yetişiyor. Bu ürünlerin kendi bölgemizde tedarikini yapıyoruz .  Altın otu, Hibiskus, ballıbaba olmak üzere Ege tarafından temin ediyoruz. Burada yaptığımız iş doğal bir şifahane ve doğal eczane diye biliriz” ifadelerini kullandı.
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim