HDP'den Bakan Ersoy'a Göbeklitepe tepkisi!

TAKİP ET

Göbeklitepe'nin isminin değiştirilmek istenmesine HDP'den tepki geldi. HDP Şanlıurfa İl Eş Başkanı Ziya Çalışkan, coğrafi isimlerin değiştirilmesinin mümkün olmadığını savundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un "Göbeklitepe çevresindeki 100 kilometrelik bir hat üzerinde 11 tane daha nokta tepemiz var. Artık 12 tepe diyeceğiz” şeklindeki açıklamasına HDP Şanlıurfa İl Başkanlığından tepki geldi.
HDP İl Eş Başkanı Çalışkan, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un açıklamasına tepki göstererek, “Tarih konusunda yeterli bilgisi olmayan coğrafi isimler şehir, kent ve tepe isimleri hakkında bilgisi olmayan insanların hadi buranın adını değiştirdik işte buranın adı kaç tepe olsun 12 tepe gibi ucube şeylerle isim değiştirmek katı rejimlerin işidir. Şehir, kent ve coğrafya isimlerini değiştirmek otoriterler rejimlerde bu hastalığa yakalanan yetkililerin işidir diye düşünüyoruz. Yoksa coğrafi isimler değiştirilmez” dedi.

“HARRAN’IN İSMİNİ DE DEĞİŞTİRMEK İSTEDİLER”

Çalışkan, açıklamasının devamında, Şanlıurfa’nın süreç içerisinde farklı medeniyetlere ve uygarlıklara ev sahipliği yaptığını belirterek, “Mezopotamya coğrafyası insanlık tarihinin başladığı tarihten bu yana temel merkezlerden biri olmuştur. Urfa ve Harran bu coğrafyada ilk tarımın ilk toplu yaşamın başladığı bir coğrafyadır. Bu coğrafya yüzyıllarca değişik uygarlıkların ve istilacı orduların hedefi haline gelmiştir. Birçok savaş ve talanla karşılaşan bir bölgedir. Aynı zamanda çok sayıda değişik uygarlık meydana gelmiştir. Bu uygarlıklardan bugüne kentimizde her yerin kendine özgü değişik bir ismi vardır. Kimi isim Romalılardan kimi isim Asurlulardan kaldı. Kimi isim de İslam medeniyetlerinden bugüne gelmiştir ama değişmeyen bir şey vardır bu coğrafyadaki isimler bugüne kadar halkın kabul ettiği ve bugüne taşıdığı isimlerle tanınmıştır. Urfa’nın adını araştırdığımızda bin yıllar öncesine varan değişik uygarlıklardan isimlerini almıştır. Harran öyledir ve asla değişmemiştir. Bir dönem Harran’ın ismini değiştirmeye kalkışmışlar ama dünyanın toplumların ve bizimde halk olarak kabul ettiğimiz ismi değişmesi mümkün görülmemektedir” şeklinde konuştu.

“YENİ BİR İSİM KOYMAK ASLINDA ABESLE İŞTİGALDİR”

Göbeklitepe ismi hepimizin o yörede söylediği şey Harabreşk köyünde Gireraza diye adlandırılan tepedir. Sadece orada yaşayan ve Urfalılara bu ismi sormamız yeterlidir. İsimler noktasında özellikle çok sıkıntılar yaşayan bir coğrafya olarak köylerin isimleri değişmiş, kentlerin isimleri değiştirilmeye kalkışılmıştır. Tarihin sıfır noktası olarak adlandırılan ve insanlık tarihini ters yüz eden Göbeklitepe keşfi bu şekilde anılırken ismi değiştirmek, yeni bir isim koymak aslında abesle iştigaldir. Biz bu yanlış buluyoruz. Bu anlamada biz duyarlılığımızı belirtmek istiyoruz. İsim değişikliklerinde çok sıkıntılar yaşayan bir toplum olarak hepimizin köylerinin ismi değişmiştir. Bugüne kadar ilgisiz ve alakasız Türkçe isimler konulmuştur. Yüzyıllardır gelen isimler halktan kopmamıştır ve hala kullanılıyor.