HDP Heyeti Şanlıurfa'da

TAKİP ET

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri ve Milletvekillerinden oluşan bir heyet Şanlıurfa'da gündemde olan sorunları yerinde incelemek ve çözüm üretmek amacıyla Urfa'ya geldi.

Şanlıurfa’da son günlerde yaşanan elektrik sorunları başta olmak üzere çeşitli konularda temaslarda bulunmak amacı ile HDP’den geniş katılımlı bir heyet bölgeye geldi. Heyet kentte gün boyu yaptıkları temasların ardından, özel bir otelde basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasına Şanlıurfa Milletvekilleri Ömer Öcalan, Ayşe Sürücü, Nurettin Maçin, Van Milletvekilleri Şaziye Köse, Sezai Temelli, Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Rıdvan Turan, MYK üyesi Özlem Özkay  ve İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay katıldı.



 

Gün içerisinde tarla ziyaretleri ve DEDAŞ merkez binası önünde basın açıklaması yapan heyet son olarak özel bir otelde basın mensupları ile buluştu. Buruda yapılan konuşmalarda DEDAŞ ile yaşanan sorunlar, tarım işçileri ve Urfa’nın tarımda yaşadığı sorunlar başta olmak üzere bir çok konu hakkında açıklama yapıldı. Heyetin bir haftadır bölge ile ilgili çalışmalar yapığını belirten Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Rıdvan Turan ‘’ Bölge için geniş kapsamlı bir rapor hazırladık. Bu raporu meclise sunuyoruz, ayrıca tüm siyasi partilere ulaşmasını sağlıyoruz. Bu raporda sonuç olarak yedi maddeye yer verdik. Pandemi koşullarında olduğumuzu akıldan çıkarılmadan çiftçinin daha fazla zarar etmemesi sağlanmalı, tarımsal üretimin aksaması gerekmektedir. Bu maddeler;

1: Çiftçinin hak ettiği destek borçlarına mahsuben başka yerlere aktarılmamalı, hesaplar üzeürndeki blokeler kaldırılmalıdır.

2: Çiftçinin DEDAŞ’a olan borcu ya kamu borcu olarak devlet tarafından karşılanmalı yada ödenebilir şekilde taksitlendirilmelidir.

3: Bağımsız bir heyet DEDAŞ’ı kontrol etmeli ve rapor hazırlamalıdır.

4: Çiftçiler indirimli elektrikten faydalanmalıdır.

5: Elektrik faturaları aylık değil dönemsel olmalıdır.

6: Tarımda kullanılan elektrikte uygulanmakta olan Enerji Fonu Payı, TRT payı, KDV bedeli ve dağıtım bedeli gibi vergiler kaldırılmalıdır.

Elektrik kesinlerden ve voltajlardan kaynaklardan zararlardan zararlar giderilmelidir. DEDAŞ’ın Bakım ve onarıma daha fazla kaynak ayırması sağlanmalıdır. ‘’ ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

urfa haber hdp basın açıklamsı