HDP'li Vekil Sürücü: İntihar vakaları araştırılsın!

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa'da artan intihar vakalarına ilişkin TBMM'ye araştırma önergesi sundu. Sürücü, intiharların sebebinin araştırılmasını istedi. 

Şanlıurfa başta olmak üzere Türkiye genelinde son dönemlerde artışa geçen intihar vakaları Meclis gündemine getirildi. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü'nün gündeme taşıdığı konu, oylamadan geçmesi halinde araştırılacak.

"RUHSAL BİR ÇÖKÜNTÜ VAR"

Sürücü, verdiği araştırma önergesinde, "Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ağır ekonomik çöküş giderek toplumda ağır ve geri dönülemez sonuçlar yaratmaya devam etmektedir. Ekonomik kriz, pandeminin ağır koşulları, gelecek kaygısı, yetersizlik hissi, bireyin toplumdan kopuşu, yöneticilerin toplumsal barışı sağlamak yerine toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmesinin sonuçları olan ruhsal bunalımın insanları intihara sürüklediği, son günlerde intihar vakalarının hızlı artışı ile de görülmektedir. İntihar vakalarının çoğunun ekonomik gerekçelerden kaynaklandığı basına da yansımıştır. Seçim bölgem Şanlıurfa’da ise son 1 yılda ciddi düzeyde intihar vakalarında artış yaşanmıştır. Şanlıurfa’da gerekli incelemelerin yapılması ve önemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri göre Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz" dedi.
Vekil Sürücü, verdiği araştırma önergesinin gerekçesini ise şu şekilde açıkladı:
Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ağır ekonomik çöküş giderek toplumda ağır ve geri dönülemez sonuçlar yaratmaya devam etmektedir. İktidarın neo-liberal ekonomi politikaları, her alanda dışa bağımlılığı ve bu dışa bağımlılığın oranları karşısında hızla artış gösteren döviz kuru, yurttaşların alım gücünü ciddi oranda düşürmüştür. Yeterli alım gücüne sahip olamayan, sosyal alanda bulanamayan, gıda alışverişinde tereddütler yaşayan, istihdam edilmeyen, eğitim ve sağlık için yeterli bütçe ayıramayan,  işsizlik ve kötü çalışma koşulları yanı sıra KOD29 üzerinden her an işten atılacağı tehdidi ile karşı karşı olan yurttaşlar, ruhsal bulanım ve mental çöküş içerisinde kalarak kendilerini çaresiz hissetmektedir. 
Toplumdaki bu ağır çaresizlik hissiyatı bireyleri ne yazık ki suça ve  intihara da sürüklemektedir. Tüm bunların yanısıra pandemi ile birlikte derinleşen yoksulluk, sosyal destek politikasının şeffaf olmaması, ücretsiz izin adı altında insanların fiilen işsiz kalması, bununla birlikte pandeminin ağır koşulları da toplumsal buhranın oluşmasında bir etken olmuştur. Gençler başta olmak üzre umutsuzluk, çaresizlik hissi toplumu her anlamda kaplamış durumda, bu durum intihar vakalarının artışına da yansımıştır. 
Seçim bölgem Şanlıurfa’da, ne yazık ki bir hafta içinde 10 intihar yaşanmaktadır. Son olarak 29 Ocak 2022 tarihinde de 13 yaşındaki bir çocuk intihar etmiştir aynı gün Yine Şanlıurfa’nın Birecik İlçesinde yaşayan 28 yaşındaki ataması yapılmayan yüksek lisanslı öğretmen Mustafa Kaya, tabancayla intihar etmiştir. İntiharların büyük bir kısmının yaş ortalaması 20’dir. Şanlıurfa’da hızla artan intihar vakalarının sebeplerinin araştırılması için devletin tüm kurum ve kuruluşları hızla seferber olmalı, okullarda ve mahallelerde psikolojik danışmanlık hizmetide sunulmalıdır.
Şanlıurfalı yurttaşların, pandemi, sosyal güvencesizlik, eğitim, sağlık, gıda, barınma masrafları karşısında kendilerini yetersiz bulduğu görülmektedir. İmkan ve daha çok özgürlük alanı talep eden gençler ise, eğitim kredileri, işsizlik, online eğitim için mataryel temin edememe, ekonomik krizden olayı geleceksizlik hissi karşısında buhranlı süreçlerden geçmektedir. 
Bu noktada sosyal güvenlik sistemini güçlendirilmesinin daha etkin daha nitelikli hale getirilmesinin kaçınılmaz bir görev olduğu aşikardır. Bu aktardığımız gerçeklerin toplumsal kaos yaratacağı şüphesi su geçirmez bir gerçektir, bu durum her anlamda Türkiye Büyük Millet Meclisi açısından ciddi düzeyde bağlayıcıdır. Bu noktada Şanlıurfa’da tüm kurum ve kuruluşlarla görüşüp ortak bir yol izleyecek, intihar vakaları ve sosyal güvenlik sistemi başta olmak üzere toplumsal alanda bireylerde ruhsal sıkıntılar yaratan tüm unsurların tespiti için nitelikli kurullarında bulanacağı bir meclis araştırma komisyonu kurulması büyük önem arz etmektedir.










 

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü intihar intihar olayları şanlıurfa TBMM