HDP, Mecliste ortak bildiriyi imzalamadı

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısında Barış Pınarı Harekatı'na destek açıklamasını HDP'li meclis üyeleri imzalamadı. HDP'liler basın açıklamasına da katılmayarak oturumun bitmesinin ardından Meclisi terk etti.

Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Meclis Toplantısının ikinci birleşimi dün gerçekleşti. Meclis oturumunun başlamasıyla Ak Parti grubundan Barış Pınarı Harekatı'nın desteklenmesi ile ilgili basın açıklamasının imzalanması için önerge verildi. Ancak HDP'li Meclis üyeleri, harekatın desteklendiğini belirten açıklamanın altına imza atmayacaklarını belirtti.

 

Ak Parti: Bölgede hiçbir sivile zarar verilmedi

Basın bildirisinin imzalanmasıyla başlayan oturum diğer gündem maddeleri ile devam etti. Barış Pınarı Harekatı'nı destekleyen basın bildirisinin altına imza atmayacaklarını belirten HDP Meclis üyeleri, gerekçe olarak harekatta sivil halkın zarar gördüğü olarak gösterdi. Konu ile ilgili açıklama yapan HDP'li üyeler, sınır dışında başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nda bölgede bulunan sivil halkın zarar gördüğünü ve birçoğunun öldürüldüğünü belirterek, operasyonu desteklemediklerini vurguladı. Bunun üzerine açıklama yapan Ak Parti Meclis üyeleri, bölgede hiçbir sivile zarar verilmediğini, sadece terör unsurlarının hedef alındığına dikkat çekildi.







Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından imzalı harekata destek basın açıklamasının başlaması ile HDP'liler Meclisi terk ederek basın açıklamasına katılmadı. 



Meclisteki diğer partilerin meclis üyeleri tarafından imzalanan ortak basın açıklamasını Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Kaytan, okudu.

 

'Türkiye, yeni bir iklimin oluşumunu sağlayacaktır'

Harekatı destekleyen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ülkemiz, Fırat’ın doğusunda terör örgütleri PKK/PYD/YPG ve DEAŞ’ın varlığını sonlandırmak, hudutlarımızın ve halkımızın güvenliğini sağlamak, bir barış koridoru tesis ederek Suriyeli kardeşlerimizin bir an önce kendi topraklarına, evlerine dönüşlerini sağlamak üzere Barış Pınarı Harekâtını başlatmıştır. Öncelikle bilinmelidir ki bu harekât Türkiye için bir tercih değil, zorunluluktur. Çünkü sınırımızın hemen yanı başında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunun ülkemiz için tehdit oluşturduğu ortadadır. Bir terör koridoru oluşturma hesaplarını bozan ve bekamızı güvence altına alan Barış Pınarı Harekâtı, aynı zamanda tüm bölgeye huzur ve güvenlik vaat etmektedir. Barış Pınarı Harekatı, bölgeye dönük okyanus ötesi dizayn girişimlerine de bir cevap niteliğindedir. Özellikle terör örgütü PKK/PYD/YPG eliyle değiştirilmeye çalışılan bölgenin demografik yapısını gerçek haliyle muhafaza ederek Fırat’ın doğusu başta olmak üzere tüm bölgenin barış ve istikrarına katkı sunacağımıza inanıyoruz. Bölgenin tarihi, toplumsal ve kültürel değerlerine sahip çıkan Türkiye, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekâtlarında olduğu gibi Barış Pınarı Harekatı bölgesinde de yeni bir iklimin oluşumunu sağlayacaktır.







Ülkemizin bu harekât ile gerçekleştirmeyi amaçladığı en önemli hususlardan biri de Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasıdır. Türkiye başından beri çözümün Suriye’nin toprak bütünlüğünden geçtiğini savunmuştur. Şu anda gerçekleştirilen harekât, bu amaç için de önemli bir adımdır. Türkiye Cumhuriyeti, Suriye halkını ve Türk halkının güvenliğini, refahını ve huzurunu istemektedir. Barış Pınarı Harekâtı bu çerçevede değerlendirilmelidir. Bu çerçevede, Belediye Meclisi olarak, Barış Pınarı Harekâtında ülkemizin ve Kahraman Mehmetçiğimizin yanında olduğumuzu bildiriyoruz. İnanıyoruz ki bugün, her türlü siyasi görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak birlik ve beraberlik olma günüdür. Çünkü söz konusu olan milli güvenliğimizdir, ülkemizin bekasıdır. Harekâtın başarı ile tamamlanacağına yürekten inanıyor, fedakâr askerimize muvaffakiyetler diliyoruz." 



Mecliste görüşülen gündem maddeleri ise şöyle:

Büyükşehir belediyesine ait taşınmazların yine büyükşehir belediyesine ait vergi borcuna mahsuben Milli Emlak Müdürlüğüne okul hizmetlerinde kullanılmak üzere devri gündemin birinci maddesini oluşturdu.

Gündemin ikinci maddesinde ise Büyükşehir Belediyesine ait taşınmazın ŞUSKİ Genel Müdürlüğüne devri oldu. Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait taşınmazların satışı için belediye encümenine yetki verilmesi konusu gündemin üçüncü maddesi olurken, bunun yanı sıra gündemin dördüncü maddesinde ise Halfeti İlçesinde kentsel dönüşüm ve gelişim proje uygulama ilanı işlemi yer aldı.



Gündemin beşinci ve altıncı maddelerinde ise, Halfeti ilçesi için toplu taşıma hattının kiralanma işlemleri ve eski Halfeti ile yeni Halfeti arası toplu taşıma hattının kiralama işlemi ile gündem maddeleri görüşülerek Mecliste oylandı.



Urfa Değişim 



hdp mecliste ortak bildiriyi imzalamadı Şanlıurfa büyükşehir belediyesi ekim ayı meclis toplantısında ürkiye yeni bir iklimin oluşumunu sağlayacaktır gündemin beşinci ve altıncı maddelerinde Şuskİ genel müdürlüğüne