"HEDEF 2023" hayal oldu

TAKİP ET

Türkiye genelinde ekonomide, işsizlikte ve eğitimde sorunların olduğunu dile getiren Esma Nur Özer 'Önceden herkes diyordu 'hedef 2023' 2023 yılına geldiğimizde herkesin evi, arabası olacak diyorlardı. Şu an biz domates, biber ve patlıcanı eve zor götürüyoruz' dedi.

Dolar, euro ve enflasyondaki yükselmeler hayat pahalılığına neden oluyor. Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizler her ülkeyi olduğu gibi Türkiye’yi de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ekonomide yaşanan bu dalgalanmalar motorin ve benzinin litresine her gün zam gelmesine neden olurken bu zamlar pazarda bulunan ürünlerin fiyatlarının iki katına çıkmasına sebep oldu.

Şanlıurfa’da yaşayan Esma Nur Özer 2023’te Lozan antlaşmasının bitmesiyle beraber yer altı kaynakların çıkarılmasıyla Türkiye’nin refah ülkeler seviyesine ulaşacağını söyleyenlere tepki gösterdi. Ayrıca Şanlıurfa’da eğitimde, işsizlikte ve kira fiyatlarında büyük sorunların olduğuna değinen Özer, “Şanlıurfa neden Antep kadar iyi olamıyor? Diyerek yöneticilere eleştirilerde bulundu.

Domates, biber ve patlıcanı eve zor götürüyoruz

Türkiye’de ki hayat pahalılığını herkesin dolara bağladığını, hedef 2023’ün sadece lafta kaldığını ve pazarda her şeyin pahalı olmasını vurgulayan Esma Nur Özer “Fiyatlar hiçbir şekilde uygun değil. Önümüz kış daha da her şey daha da artacak çünkü şu an için öyle görünüyor. Önceden herkes diyordu “hedef 2023.”  2023 yılına geldiğimizde herkesin evi, arabası olacak diyorlardı. Şu an biz domates, biber ve patlıcanı zor eve götürüyoruz.

 Ev, araba nerede kaldı? kiralar almış başına gidiyor. Mazot olmuş 40 lira. Bir şey söylemeye kalktığımız zaman herkes diyor dolar pahalı olmuş. Domates Türkiye'ye dolarla mı geliyor ? Patlıcanın kilosu olmuş 10 lira ,15 lira ,20 liraya kadar çıkıyor ve bu sürekli artıyor. Bunun sebebi de dolar olarak gösteriyorlar. Patlıcan dolarla mı Türkiye'ye geliyor? Böyle bir şey olamaz. İki şeftaliye 35 TL verdim. Kilosu 45 TL olmuş. 2-3 parça aldım toplam 100 TL verdim. Bir nane bir maydanoz ve yeşil soğan aldım 25 TL tuttu. Soğanın kilosu 15 TL oldu. Böyle bir şey olamaz” dedi.

Pazar sepetimiz artık boş kalıyor

Eskiden her şeyin daha uygun olduğunu ve eski Türkiye’yi arar olduklarını söyleyen Özer “Sene 2013’te pazar arabasının 20 TL'ye doldururduk. Eski zamanlar o kadar iyi diki biz o yılları mum arar olduk. Çarşıya 20 TL ile çıkardık. 3 kişi yaşıyoruz. Ben şu an buzdolabımı 400 TL dolduramıyorum. Pazar sepetimiz artık boş kalıyor. Eskiden pazara geldiğimizde kilo kilo domates alırdık. 3 kilo domates 10 TL diye bağırırlardı. Şu an öyle bir şey kalmadı. Şu an buzdolabı doldurmak yerine sadece haftalık alıyoruz ya da ihtiyacımız kadarını alıyoruz” diye konuştu.

 Her şey başını almış gidiyor

Eğitimde yaşanan sorunlara değinen Özer, çocukların beslenme çantalarını pahalılıktan dolayı hazırlayamadıklarını bu yüzden çocukların her anlamda gelişmelerinin sekteye uğradığını söyleyerek şunları söyledi:

“2003 nereye gitti? Nerede kaldı bu 2023? hani her şey güzel olacak diyorlardı. Yetkili kişiler neredesiniz? Eğitim nerede? Öğrenciler okula başladı. Bu pahalılık içinde öğrenci nasıl okula gitsin? Bu pahalılıkta okul beslenme çantasına ne koyabiliriz?  Bir poğaça olmuş 6 TL. Her şey başını almış gidiyor. Çocuğun sağlıklı büyümesi için beslenme çantası hazırlayın diyorlar. Ama biz beslenme çantasına bir elmayı bile zor koyuyoruz. Meyve koyamıyoruz çünkü çok pahalı.

Bu kadar yetersiz beslenmede çocuk nasıl okulda başarılı olsun?

 Okulda atıştırma saati var. Hadi kahvaltıyı geçtim atıştırma olarak biz çocuğun beslenme çantasında bir şey koyamıyoruz. Bizim çocuklarımız muz ve balık yemeyecekse bu çocuğun zihni nasıl gelişsin. Biz çocukların çantasına ceviz koyamayacaksak? Çocuğun zekâsı nasıl gelişsin? Bu kadar yetersiz beslenmede çocuk nasıl okulda başarılı olsun? Çocuklar süt, sebze ve meyve ile büyür gelişir. Çocuklara yeteri kadar beslenme vermediğimizde çocuğun her anlamda gelişimi sekteye uğruyor.”

2023 nerede kaldı? Bir türlü gelmek bilmedi”

2023’te Lozan antlaşmasının bitmesiyle beraber yeraltı kaynaklarının artık çıkarılıp doğalgaz, benzin ve motorinin litresinin ucuzlayacağını söyleyenlerin aksine her şeyin daha pahalılaştığının altını çizen Esma Nur Özer “Yetkililere şunu söylemek istiyorum. Artık ekonomiyi düzeltsinler. Bu yeraltı kaynaklarımız nerede? 2023'te Lozan Barış antlaşması bitiyor demişlerdi. Lozan Antlaşması'nın bitmesi ile beraber yeraltı kaynaklarımızı artık çıkarabileceğimizi söylemişlerdi. Hani bunlar nerede kaldı? Doğalgazı devletimiz yazın indirim yapıyor. Biz yazın zaten petek çalıştırmıyoruz. Önemli olan kışın doğalgaz vermeleridir. Kışın ben üşüyüp battaniyeyle içerde oturacaksam ne anlama kaldı indirimin. Önemli olan kışın doğalgaza indirim yapılmasıdır. Hep 2023 demişlerdi bu 2023 nerede kaldı? Bir türlü gelmek bilmedi” açıklamasında bulundu.

Şanlıurfa'da hala işsizlik devam ediyor

Şanlıurfa’da gençlerin işsiz olduğu ve eğitimde hala sorunların çözülmediğini değinen Özer “Şanlıurfa'da hala işsizlik devam ediyor. Sadece bir Milli Eğitim’e bir temizlikçi alacaklardı 5.bin kişi başvurdu. Şanlıurfa'da eğitim hala sıfırlarda. Şanlıurfa o kadar gelişmiş diyorlar hatta başka şehirler bizi örnek alsın diyorlar. Hala 35 kişilik sınıflarda öğrenciler ders görüyor. Hala bir sırada 3 kişi oturuyor. Urfa'da öğretmen açığı var. Benim kızımın gittiği okulda ücretli öğretmenlik yapanlar var. Bu atamalar nerede? Daha önce öğretmenlik yapmamış tecrübesi olmayan biri öğrencilere ders veriyor. Bu öğrenciler nasıl bir şey öğrensinler?” diyerek eleştirilerde bulundu.

Şanlıurfa neden Antep kadar iyi olamıyor?

Gençlerin cebinde para olmadığını ve Urfa’nın Gaziantep kadar neden gelişmediğin söyleyen Özer sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Şanlıurfa neden Antep'e kadar iyi olamıyor? Neden bizim organize sanayimizde ayakkabı fabrikası açılıp işsiz gençler oraya göndermiyorlar? Şanlıurfa'da herkes işsiz. Gençlerin ceplerinde para yok lütfen artık Şanlıurfa’daki işsizlikleri Çözüm bulun.”

Türkiye Esma Nur Özer Şanlıurfa Şanlıurfa