Hem esnaf hem nakliyeci şikâyetçi!

TAKİP ET

Hal pazarı esnafı eskisi gibi iş yapamamaktan yakındı. Şanlıurfa'da geçmişte halin dolup taştığını ifade eden esnaflar bugünlerde müşteri bulamamaktan şikayet etti. Yük taşıyıcılar ise yüklerini boşaltamamaktan sitem etti. Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması nakliye ücretlerinin yüksek olmasına neden oluyor.

Girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatlarında artış yaşandı. Özellik Urfa dışından gelen sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Şanlıurfa’da üretilen sebzelerin nakliye ücretinin düşük olmasından dolayı daha uygun fiyatlı satılıyor. Son dönemlerde sebze fiyatlarındaki artışlar vatandaşı rahatsız ederken hal pazarı esnafları da iş yeri kiralarını çıkaramadıklarını söyledi. Hal pazarı esnaflarından kimisi çiftçilerin altın çağını yaşadığını söylerken kimisi ise çiftçilerin bu sene çok zor şartlarda verim elde ettiğini kaydetti.

Hal pazarında sebze fiyatlarının daha uygun olduğuna dikkat çeken esnaflar “ Vatandaşlar eskiden pazara göre hal pazarında sebze, meyve fiyatları daha düşüktü diye gelirlerdi, burası her daim müşteri kaynardı ama bugün ise müşteri bulamıyoruz. Vatandaşın alım gücü kalmadı bizim de ne satış yapacak gücümüz nede iş yeri kirasını ödeyecek gücümüz kaldı” dediler.

“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ KALMADI”

Şuan ucuz sebze sezonunda olmalarına rağmen düşük fiyata sebze bulamadığının altını çizen Abdurrahman Doğan şunları kaydetti:  “Salçalık domates sezonu açıldı burada domatesler 3-4 liradan satışa sunuluyor. Hal pazarında fiyatlar uygun olduğu için vatandaşlar buraya daha fazla geliyor. Vatandaşın alım gücü fazla olmadığı için vatandaş tam besleniyor yada evine tam eşya alabiliyor diyemeyeceğim.  Urfa’da bu zamanlarda damlar salça tepsileriyle dolardı ama bu sene gelen domateslerde halde, pazarda bekliyor. Vatandaşın alım gücü kalmadı.” dedi. 

“BU SENE MÜŞTERİ BULAMIYORUZ”

Geçen sene bu vakitlerde hal pazarında vatandaşların kuyruk oluşturduğunu söyleyen Doğan sözlerinde daha sonra şu şekilde devam etti:  “Hal pazarının şuan cıvıl cıvıl olması gerekirken hal pazarında şuan parmakla sayılabilecek kadar müşteri var. Vatandaş mecburen alışveriş yapıyor, almazsa olmaz onlar aldıkça Pazar esnafı bizden alıyor yada burası pazara göre daha uygun olduğu için vatandaş gelip alıyor. Geçen sene bu vakitler vatandaşlar kışlık ürünler için gelip halden alıyorlardı fakat vatandaş bu sene bunu yapamıyor. Burada yeşil biberin fiyatı 6-7 arasında değişiyor.  Yerli patlıcanın fiyatı 3 liradan başlıyor.  Geçen sene bu vakitlerde alışveriş baya iyi oluyordu. Bizim buradaki satışımız tamamen müşterinin talebine bağlı olarak değişiyor.” ifadelerini kullandı.

“KİRAMI BİLE ZOR ÇIKARABİLİYORUM”

Hal pazarı esnafı Abdi Müjde  kira fiyatlarını çıkarırken bile zorlandıklarını kaydederek şunları söyledi: “Şuan kaç günden beridir mal getirip bekleyen kamyonlarımız var biz mal alamıyoruz. Biz alamayınca mecburen onlar da burada bekliyor. Çiftçiler şuan mağdur durumda keza aynı şekilde bizlerde öyleyiz. Milletin alım gücü bittiği için kimse alamıyor.  Biz karpuzu halde 1 liradan versek bizim kira paramızı çıkarmaz. Geçen gün Bursa Karacabey’den 2 tır karpuz geldi ama vatandaş alamadığı için hala bekliyor. Gerçekten mazot fiyatlarından dolayı nakliyeler de pahalı olmuş.” diyerek sitem etti.

“MALIMIZ SATILMADIĞI İÇİN 6 GÜNDÜR BEKLİYORUM”

Alanya’dan Şanlıurfa’ya karpuz getirdiğini söyleyen Şükrü Kaya : “ Alanya’dan buraya 450 Litre mazot yaktım. Pazartesiden bu yana bekliyorum karpuzlar satılmıyor bizde bekliyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Mağduriyetimiz cebimizden gidiyor. Bizler burada perişan olduk. Mallar satılmıyor.” dedi.

Haber Mehmet KIRVAR

nakliye Şanlıurfa esnaf Hal pazarı