Hem lezzetli hem verimli!

TAKİP ET

GAPTAEM tarafından geliştirilen ve çiftçilere dağıtılacak olan, "Ubet" isimli tescilli nohut tohumu hem verimiyle hem lezzetiyle yüzleri güldürecek. Dekarda 400 kilogram veren nohut türü Urfa ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

 

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından geliştirilerek tescillenen nohut çeşidi, dekarda 400 kilogram verimiyle ekonomiye büyük katkı sunacak.

 

Bölge ürünlerinin verimliliği ve çeşitliliğine katkı sunmak amacıyla çalışan enstitü araştırmacılarının, 10 yılı aşkın süredir yürüttüğü araştırma sonucu yeni bir nohut çeşidi geliştirildi. Diğer nohut çeşitlerine oranla üstün özellikleri sahip olması nedeniyle tescil edildi.

 

Dekarda 400 kilo verim veriyor

"Ubet" ismini verdikleri yeni bir nohut çeşidinin tescilinin yapıldığını kaydeden Islah projesini yürüten Ziraat Mühendisi Davut Şahin, "Hem verim olarak daha üstün, dekar başına 400 kilograma kadar verim veriyor, hem de mutfak değeri anlamında lezzetli ve kısa sürede pişme özelliklerine sahip. Bir çeşit tescil edilirken bölgedeki diğer tescilli çeşitlerden daha üstün özelliklere sahip olması şartıyla tescilleniyor. Ubet çeşidimiz de daha üstün özelliklere sahip olduğu için tescil edildi. İnşallah yeni çeşidimizi gelecek yıllarda çiftçiye ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

 

Ubet ile nohut ithalatı azalacak

Son yıllarda sertifikalı tohum azlığı nedeniyle üreticilerin nohut ve mercimek üretimi yapmaktan vazgeçtiğini anlatan Davut Şahin, "Yeni nohut çeşidimizin bölgemizin özellikle kuzeyinde tercih edileceğini düşünüyoruz. Ubet sayesinde nohut ithalatının da önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizde ekilen nohut çeşitlerinin verimini artırırsak, ithalatımız azalacaktır." İfadelerini kullandı.

 

Hastalığa karşı dirençli ve taneleri iri

Özellikle bölgenin tarım şartlarına uyum sağlayabilen ürünler geliştirmeye çalıştıklarını aktaran Şahin, "Geliştirdiğimiz Ubet nohut çeşidimiz hastalıklara karşı daha toleranslı ve tane büyüklüğü ile ön plana çıkmaktadır. Normal nohut çeşitlerinin 100 tanesi 40-45 gram gelirken, Ubet çeşidimizin 10 tanesi 49-50 gram gelmektedir. Yine 9 milimetrelik elekte elendiğinde, nohudun yüzde 31-35'i elekte kalmaktadır. Bu rakamlar normal nohut çeşitlerine göre çok yüksektir." diye konuştu