Her gün 25 ton toprak kaybediyoruz!

TAKİP ET

Harran ve Suruç Ovasında yanlış sulama nedeniyle her gün 25 ton toprak çoraklaşarak kaybediliyor. Harran üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ali Rıza Öztürkmen konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin en büyük tarımsal üretim merkezi olan Harran ve Suruç ovası yanlış sulama su ve toprak kaybı tehdidi altında bulunuyor. Her gün tonlarca toprağın çoraklaştığı ve aşırı sulama nedeniyle süpürüldüğü Şanlıurfa’da verimli topraklar çoraklaşma tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

YANLIŞ SULAMA ÇORAKLAŞMAYA NEDEN OLDU
Harran ovası, Türkiye’nin en büyük tarımsal üretim merkezi olmasıyla ve GAP’ın gelmesiyle bu arazilerin adeta taçlanmasına katkı sağlamıştır. Harran ovası 1990’lı yıllarda suyla buluşmasıyla ekilebilir arazilerin verimi yüzde yüz arttı. Ayrıca ovada yanlış sulama nedeniyle toprakta tuzlanma ve çoraklaşma meydana geldi. Aradan geçen zamanla bu rakamlar 150 bin dönüm olarak telaffuz edilmeye başlandı.

“YANLIŞ SULAMA HEM SU HEM TOPRAK İSRAFINA NEDEN OLUYOR”
Şanlıurfa sulanabilen en büyük bölgelerden birisi olduğunu söyleyen Harran Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ali Rıza Öztürkmen, “İlimizde de bilindiği özere 1994 ile 1995’den beri ovaya verilen suyla, büyük potansiyelde arazilerimiz sulanmaya başlandı. Ancak uzun yıllar su görmemiş ya da bir bardak suya hasret kalmış olan, bir çiftçi aniden Sakarya nehri büyüklüğünde suyu, kendi toprağında görünce, ister istemez çok fazla sulamayla karşılaştı. Bunun neticesinde belirtilmiş rakamlar çok doğru 2000’li yılarda yaptığımız bir projede, çıkan tuzlaşmış alan miktarı 170 bin dekar civarındaydı ancak yaptığımız projeler ve çalışmalar sonucu tamamlanmış ağlarıyla bu rakam şu anda sevindirici bir şey ki bu rakam 4 – 5 bin hektar yani 40- 50 dekara kadar düştü. Bu oldukça güzel bir şey umut ediyoruz ki bu drenaj ağları tamamlanır ve bu tuzlanan ağlar tarıma tekrar kazandırılır. “dedi.

SURUÇ OVASI’NDA DA AYNI DURUM MEVCUT!
Öztürkmen ,“Suruç ovasında Tarım arazilerine fazla su verilmekte, buda fazla tuz birikmesine ve arazinin tuzlanmasına yol açmaktadır. Bunun en büyük sebepleri hem fazla su hem de toprak yapısıdır.  Bizim topraklarımız killi topraklardır, bu topraklar taban suyundan aldığı suyu hızla yukarıya taşıma kapasitesine sahiptir çünkü çok ince gözenekleri vardır. Bunun bir avantajı vardır aslında suyu tutabilen topraklardır aynı zamanda biz bu avantajı kullandığımız gibi dezavantajıyla da karşı karşıya kalmaktayız. Önemli olan suyu en iyi tarımsal sulama yöntemiyle kullanılması, suyu daha optimum şartlarda kullanılmasıdır. Daha az su kullanımı için tasarruflu sistemleri kullanmalıyız. Fazla su fazla ürün değildir, fazla suyla fazla ürün alamayız ve tarım topraklarımızı iyi kullanmalıyız. Aksi takdirde geleceğe daha kötü hazırlanabiliriz.”

“SURUÇ VE HARRAN OVALAR BİRBİRİNE BENZİYOR”
“Suruç Ovası ve Harran Ovası birbirine benzeyen iki ova, Suruç ovası da bir plato ve orada suyun birikiminden dolayı bir tuzlanma ve taban suyu yükselmesi meydana geldi. Hızlı bir şekilde orada bir drenaj ağı çalışması başlandı. Biz özellikle bu drenaj ağının çok iyi bir şekilde planlanmasını istiyoruz.
Aynı zamanda tarım teşkilatımız tarafından daha yüksek hibelerle daha iyi sulama sistemleri desteklenmeli, çiftçinin daha az su kullanımını ve daha iyi sulama sistemleri kullanımı yapılmalıdır. Asi bir durumda Suruç Ovasında lokal alanda oldukça yüksek bir alanda taban suyu var, drenaj ağı çalışmaları var. İkinci Harran Ovası vakasını yaşamamak için çalışmalar hızlandırılması lazım. Suruç’taki çiftçiler daha iyi sulama sistemlerine geçmesi büyük önem arz ediyor” dedi.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim