Heyelan bölgesi Bakan'a soruldu

TAKİP ET

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, geçtiğimiz yıl Birecik'te yaşanan heyelan felaketi için vermiş olduğu yazılı soru önergesine Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan'dan gelen cevaba dair açıklamada bulundu.

Gelen cevapta heyelan bölgesinin Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluk ağında yer almadığını hatırlatan Aydınlık, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda değilse Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda çünkü 2014 yılında çıkartılan ‘bütünşehir (büyükşehir) yasasında’ kırsal mahalleler dahil olmak üzere yolların sorumluluğu ilçe belediyelerinden alınıp büyükşehir belediyelerine verildi. Anlaşılan o ki KGM Halfeti-Birecik Sahil Yolu’nu sorumluluğunun dışında olduğu için yapmıyor. Özetle iktidar partisinin bakanı kendi belediyesini suçluyor, Büyükşehir de Birecik’i görmezden geliyor. Vatandaş mağdurken o yol neden hala yapılmıyor, Birecik sahipsiz midir?” diyerek sözlerine devam etti.

 

‘Bakan yardımcısının sözleri havada kaldı’

Heyelansonrası Haziran (2019) ayında İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’nın Şanlıurfa’ya gelerek incelemelerde bulunduğunu ve değerlendirme toplantısı yaptığını hatırlatan Aziz Aydınlık, “Heyelandan kısa bir süre sonra hatırlarsanız İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı Bey gelmişti, inanın geldiğine sevinmiştim. O gün afet bölgesinde açıklamalar yaparak sorunun ciddi olduğunu, çalışmaların titizlikle yapılacağını ifade etmişti ancak Sayın Çataklı’nın ziyaretinin üzerinden tam 8 ay geçti hiçbir çalışma yok, Sayın Bakan Yardımcısının sözleri maalesef havada kaldı” dedi.

 

‘Vatandaşımızın tahammülü kalmadı’

Heyelan sonucunda toplumun birçok kesiminin mağdur olduğunu ifade eden Aydınlık, “Bölgeden çok fazla telefon alıyorum, vatandaşlarımız ciddi anlamda mağdur; esnaf mağdur, çiftçi mağdur, köylü mağdur… Heyelan sonrasında bizzat gittim ve gördüm, bölgenin ekonomisi bitmiş vaziyette. Esnaflarımız iş yapamıyor, köyden ürün getirilemiyor, yolun kapalı olması nedeniyle turizm gelir sağlamıyor. Burada yapılması gereken çalışmalar ivedilikle tamamlanmalı çünkü vatandaşımızın tahammülü kalmadı” dedi.

 

‘Kiralar ödenmiyor’

Heyelan yaşandıktan sonra bölgede evi bulunan vatandaşların tahliye edildiğini dile getiren Aydınlık, “Alan tehlikeli bir bölge olduğu için orada ikamet eden vatandaşlarımız evlerinden tahliye edilmişti, şimdi onlardan bana telefon geliyor; ‘Sayın vekilim, devlet bizi oturduğumuz evlerden tahliye ederek kiraya geçmemizi söylemişti, bizde aynen öyle yaptık ama kira ödemelerinde bir düzen yok, yapılan kira yardımı ödediğimiz kiraların çok altında, çok zor durumdayız’ diyerek şikayette bulunuyorlar. Yapılacak iş çok net ama vatandaş mağdur ediliyor. Tüm yetkililere bir kez daha sesleniyorum; mağduriyetleri ivedilikle giderin” diyerek sözlerine devam etti.

 

Şanlıurfa - Birecik yolu için çalışılıyormuş

Bakana sorduğu sorular arasında Şanlıurfa - Suruç - Birecik yolunun da yer aldığını hatırlatan Aydınlık, “Bakan Bey’e sormuşuz: Sayın Bakan Birecik – Gaziantep yolu duble ama Birecik – Şanlıurfa yolu duble değil, bir çalışmanız var mı? Bakan Bey yanıt vermiş: ‘Söz konusu yolun bölünmüş yola çevrilmesi için etüt proje çalışmaları devam etmektedir.’ Bölge Şanlıurfa olunca o çalışmalar hiç bitmez kardeşim, takdiri hemşehrilerime bırakıyorum.

 

heyelan bölgesi bakan’a soruldu ‘bakan yardımcısının sözleri havada kaldı’ ‘vatandaşımızın tahammülü kalmadı’ ‘kiralar ödenmiyor’ Şanlıurfa - birecik yolu için çalışılıyormuş chp Şanlıurfa milletvekili aziz aydınlık