Heyelan bölgesindeki mağduriyet nasıl giderilecek?

TAKİP ET

Geçtiğimiz yıl Birecik'te yaşanan heyelan bölgesindeki evlerini boşaltan vatandaşların mağduriyeti devam ediyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam ise Büyükşehir Belediyesi adına ödenek gönderilirse en kısa zamanda çalışmanın başlayacağını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde heyelanın yaşanması sonucu riskli bölgedeki evler boşaltıldı. Ancak boşaltılan evlerin sahiplerine sadece 6 aylık kira desteği sağlandı. Ancak yaklaşık bir yıldır kamulaştırmanın yapılmaması vatandaşları mağdur etti. AFAD ile ev sahipleri arasında anlaşmazlığın yaşanması sonucu vatandaşların mağduriyeti devam ederken, konu Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Mart ayı Meclis toplantısının ilk oturumunda gündeme geldi.

 

Meclis üyeleri tarafından cevaplanması üzerine verilen önergede geçtiğimiz yıl Birecik Sahil yolunda heyelanın meydana gelmesi sonucu bazı evlerin tahliye edilmesine rağmen kamulaştırmanın halen yapılmadığı belirtildi. Sadece 6 aylık kira bedelinin ödendiği iddia edilen konu ile ilgili vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi önerisi Meclise sunuldu. Yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen halen neden kamulaştırmanın yapılmadığı soruldu.

 

‘Kamulaştırmanın bir an önce yapılması isteniyor’

Söz konusu heyelan bölgesi ile ilgili açıklama yapan HDP Meclis üyesi, “Kiralama bedeli Büyükşehir Belediyesine ait değil ama Birecik Kaymakamlığı tarafından kamulaştırma yapılana kadar kira yardımında bulunulacağı belirtilmişti. Ancak sadece 6 aylık kira yardımı yapıldı. Bunların taşıma bedeli ile birlikte mağdur aileler sadece 2 aylık kira ihtiyaçlarını karşılayabildiler. Gerçekten mağdur durumdalar. 3 ailenin aynı evde oturduğu durumlar var. Bu kamulaştırmayı Büyükşehir Belediyesi mi yoksa İl AFAD Müdürlüğü mü yapacak bunu bilmelerini istiyorlar. Kamulaştırmanın bir an önce yapılmasını istiyorlar.” dedi.

 

Meclis Başkanı Ahmet Kaytan, “Bu kamulaştırmanın AFAD tarafından yapılacağını biliyorum ama yine de bunun üzerinde bir çalışma yapılıyor.” dedi.

 



Başkan Mirkelam: Proje yapıldı ama ödenek yok

Birecik belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, “Heyelan bölgesinde Büyükşehir Belediyesi projesini yapmış durumda. Ancak faaliyetler başlamadı. Çünkü burada AFAD’ın para aktarması gerekiyor.  İstimlak konusu da AFAD’la ilgilidir. Bilindiği gibi bu ailelere 2 bin 500 TL civarında bir kira desteği verildi. Daha sonra ilçe kaymakamlığı bir yardımda bulunamadı. Geçtiğimiz günlerde de bakan yardımcımızla görüştüğümüzde eğer bir ödenek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi adına çıkarsa çalışmalar kısa bir sürede başlatılacak. 38 evin istimlak konusunda da bazı anlaşmazlıklar yaşandı. 8 ev konusunda anlaşma sağlandı. AFAD burası için uzun yıllara sahip faizli kredi veriyor. Bu durum da yanlıştır.” ifadelerini kullandı.

 

Meclis toplantısında gündeme gelen diğer bazı konular ise şöyle:

 

Osmanbey Kampüsü otobüslerinin ücretsiz olması talebi

HDP’li meclis üyeleri tarafından ulaşımın ücretsiz olması ile ilgili önerilen talepte “Harran Üniversitesi’ne giden yolcu taşıma araçlarının kapasitesinin artırılması gerekiyor. Bu hatta tıkanıklık mevcuttur. Bu hatta çalışan araçların yolcu taşımalarının ücretsiz olmasını talep ediyoruz. Osmanbey Kampüsüne giden yolcular hastalar, hasta yakınları ve öğrencilerdir. Bu güzergahı kullananlar maddi ve manevi olarak mağdur insanlardır. Bu güzergahta en azından saat başı ücretsiz araçların bulundurulması talep edildi.” sözlerine yer verildi.

 

Muhtarlara tahsis edilen yerler, muhtarlardan alınıyor

Suruç Belediyesi mülkiyet alanına ait olan muhtarların kullandıkları yer, Suruç Belediyesi Meclis üyeleri tarafından oy birliği ile muhtarların kullanmaları için tahsis edilmiştir. Şu anda ise kayyum tarafından bu yerlerin boşaltılmasının istenildiği belirtiliyor. Bu doğruysa daha önceki kayyum döneminde de Suruç Belediyesine ait birçok taşınmaz, bedelsiz bazı kamu kurumlarına tahsis edilmişti. Bu tahsis edilen yerlerin geri verilmesi konusunda daha önce önerge verilmesinin yanı sıra bu talepleri yineliyoruz.

 

Beton yol yapımında demirin kullanılmadığı iddiası

“Büyükşehir Belediyesinin beton yol zeminlerine döşenen hasır demirler ihale şartnamesinde olmasına rağmen bu demirlerin kullanılmadığı basın tarafından görüntülenmiştir. Şartnamede yer alan hasır demirlerin kullanılmaması durumunda ihaleyi alan firmalara herhangi bir yaptırım uygulandı mı? Uygulandıysa bu yaptırımlar nelerdir?”

 

‘Büyükşehir kiralık binalara ne kadar bedel ödüyor’

HDP Grubu adına, Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının yetersiz gelmesinden kaynaklı binanın yıktırılarak yerinin yeşil alana dönüştürülmesi planlanmaktadır. Bu durumda hizmet binası dışında kiralık binaları var mıdır? Varsa bu binalar kaç tanedir? Bu binalara yıllık ödenen miktar ne kadardır? Bu soruların cevaplandırılması talep edildi.

 

Bozova’da yaşanan kuduz vakası

“Bozova ilçesine bağlı Dutluca Mahallesi’nde kısa süre önce yaşanan sokak hayvanı saldırısı ile kuduz vakasıyla sokak hayvanları sorunu gündeme gelmiştir. Bu, tamamen belediyelerin sorumluluğunda olan bir iştir. Belediyemiz en kısa zamanda sokak hayvanlarının her türlü ihtiyaçlarının karşılanması üzerine sürdürülebileceği barınaklara yerleştirilmelidir.”

 

Tarımsal göçü önleyen çalışmalar nelerdir?

“Ülke geneli iller arasında tarım şehri olmasına rağmen en büyük tarım işçisi göçünü Şanlıurfa veriyor. Tarım işçiliğinde yaşam zorluğu en çok çocukları ve kadınları mağdur ediyor. Bu göçü önlemek amacıyla ve çocukların eğitimlerinden geri kalmama adına bir çalışma var mıdır? Bu çalışmaların cevaplandırılmasını talep ediyoruz.”



Murat Doğan / Urfa Değişim

mağduriyetin giderilmesi için ödenek bekleniyor ‘kamulaştırmanın bir an önce yapılması isteniyor’ başkan mirkelam: proje yapıldı ama ödenek yok osmanbey kampüsü otobüslerinin ücretsiz olması talebi muhtarlara tahsis edilen yerler muhtarlardan alınıyor be