Hilvan cezaevindeki salgın sürecini Bakan Gül'e sordu

TAKİP ET

Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Urfa Hilvan T Tipi Kapalı Cezaevi'nde Covid-19 salgını nedeniyle siyasi mahkumların çok daha kötü şartlara maruz bırakıldığını iddia etti. Öcalan cezaevinde mahkumların yaşadığı iddia edilen şikayetleri Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.

İşte HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan’ın Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yönelttiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“Koronavirüs ve bağlı Covid-19 salgınının Türkiye’de de yayılmasıyla birlikte ceza infaz kurumlarında her fırsatta gerekli ve yeterli önlemlerin alındığı açıklansa da cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin aktardığı bilgiler aksi yöndedir. Özellikle siyasi mahkumların çok daha kötü şartlara maruz bırakıldıkları ve bu konudaki şikayetleri her geçen gün kamuoyuna yansımaktadır. Son olarak Urfa Hilvan T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan siyasi mahkûm İbrahim Ethem Göktürk ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde: “Adli mahkumlar af yasasından yararlandıktan sonra cezaevinde koğuşların çoğu boş durumda. Fakat bizi 21-22 kişilik koğuşlarda sağlıksız bir şekilde tutmaya devam ediyorlar. Telefon haricinde bizi koğuşlardan çıkarmıyorlar. Siyasi mahkumlar olarak bize verilen beş koğuştan birini de bizden aldılar. Bizler kalabalık ve sağlıksız koşullarda tutulmaya devam ederken, bizim dışımızdaki mahkumlara çok daha iyi şartlarda bakılıyor. Onların koğuşları sürekli değiştiriliyor. Ayrıca arkadaşlarımızda Korona testi pozitif olan iki kişi var fakat koğuş arkadaşlarına dahi test yapılmadı. Bizler ağır şartlar altında cezaevinde yaşamaya çalışıyoruz” şeklinde aktardıkları ile içerisinde bulundukları durumları sıralamıştır.

  

Bu bağlamda;


    Bahsi geçen iddialardan Bakanlığınız haberdar mıdır?

    Bahsi geçen iddialar doğru mudur?

    Bugüne kadar Bakanlığınız açıklamalarına göre ceza infaz kurumlarında alınan gerekli ve yeterli önlemler nelerdir?

    Bu önlemler alındıysa, Urfa Hilvan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan mahkumların koğuşlarda sağlıksız ve kalabalık bir şekilde tutulmasının gerekçesi nedir?

    Hilvan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde siyasi mahkumlara, diğer mahkumlardan farklı bir muamele yapıldığı, zaten kalabalık ve sağlıksız bir şekilde kaldıkları koğuşların sayısının azaltıldığı, dolayısıyla daha kalabalık ve sağlıksız bir şekilde koğuşlarda kalmak zorunda oldukları iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir? Konu ile ilgili herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

    Hilvan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde siyasi mahkumlara, diğer mahkumlardan farklı bir muamele yapıldığı, diğer mahkumların daha iyi şartlarda tutulduğu iddiaları doğru mudur? Bakanlığınız bu iddialardan haberdar mıdır? Haberdar ise, herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?

    Hilvan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bugüne kadar Korona virüs testi yapılan mahkûm sayısı kaçtır? Pozitif vakaya rastlanılmış mıdır? Rastlanıldı ise pozitif vaka sayısı kaçtır?

    İddia edildiği gibi Korona virüs testi pozitif çıkan mahkumlar var ise, aynı koğuşu paylaşan mahkumlar için taramanın yapılmadığı, yanı sıra hiçbir önlemin alınmadığı doğru mudur?

    İddia edildiği gibi Korona virüs testi pozitif çıkan mahkumlar var ise, bunun nasıl mümkün olabildiğine dair Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

    Cezaevi idareleri ve personellerinin bu salgın kapsamında alınması gereken önlemleri uygulayıp uygulamadıklarının denetimi yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa nasıl ve kimler tarafından yapılmaktadır?

    Gerekli önlem ve tedbirlere uymayan cezaevi yönetimleri ve personelleri hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılacak mıdır?

    Korona virüs salgını önlemleri kapsamında, ceza infaz kurumlarına tedarik edilmesi gereken hijyen malzemeleri tedarik edilmiş midir? Edildi ise, bu malzemeler nelerdir? Adetleri nedir? Hangi cezaevine ne kadar tedarik edilmiştir?

    Korona virüs salgını önlemleri kapsamında, ceza infaz kurumlarına tedarik edilmesi gereken hijyen malzemeleri tedarik edildi ise, bu malzemelerin yeterli sayıda olup olmadığının, amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının kontrolü ya da denetimi yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa nasıl ve kimler tarafından yapılmaktadır?”


Şanlıurfa milletvekili Ömer Öcalan urfa hilvan t tipi kapalı cezaevi covid-19 salgını Şanlıurfa haberler