Hilvan'da devasa projeler hayata geçiyor

TAKİP ET

Hilvan Belediyesi tarafından eğitim ve sosyal amacı hedef alan devasa 2 proje daha hayata geçiyor. Projeler hakkında bilgi veren Başkan Bayık herkese hayırlı olmasını temenni etti.  

Eğitim ve sağlık alanında bir ilki gerçekleştirecek olan Hilvan Belediyesi, her zamanki gibi gençleri geleceğe hazırlamak ve bu konuda başarılı bireylerin yetişmesini temelinde hedef oluşturuyor.

“DEZAVANTAJLI GRUPLARA HİZMET ETMEK HEDEFLENİYOR”

İkinci proje ise sağlıkta hizmet etmeyi hedef alıyor. Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı 2023 kapsamında kabul edilen Hilvan’da Gezici Sağlık Tarama Aracı sayesinde özelde kırsal mahalleler olmak üzere ilçeye Hilvan’a bağlı tüm mahallelerde sağlık taraması yaparak dezavantajlı gruplara hizmet etmeyi hedef ediniyor.

“SOSYAL BELEDİYECİLİK KAVRAMINI BİZ GETİRDİK”

Projeler hakkında detaylı bilgi veren Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık şöyle konuştu;

Hilvan’da ilk defa ‘Sosyal Belediyecilik kavramını biz getirdik. Temelde dezavantajlı gruplar üzerinde yokluğunu büyük ölçüde hissettiğimiz alanlarda çeşitli projeler hazırladık. Öncelikli olarak bazı nedenlerden dolayı eğitim fırsatı olmayan kadınlarımıza çeşitli meslek edinme kursları açtık. Bu sayede her mahallede açmış olduğumuz Kadın Kültür Merkezlerimizde sayıları binleri aşan genç ve orta yaş grubundaki kadınlarımız meslek sahibi olup bağımsız ekonomi yönetimlerine sahip oldular. Bir de ilçemizde büyük ölçüde boşluğunu tespit ettiğimiz teknoloji eğitimlerinin boşluğunu doldurmak ve bireylerin sosyal hayata katılımlarını arttırmak, bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek ve bilgiye erişimi sağlamak amacıyla ‘Bilgi ve Teknoloji Evi’ni inşa ettik. Geleceğe yatırım hedefiyle hayata geçecek olan proje; 7-18 yaş arası çocuk ve gençlere robotik kodlama ve yapay zekâ üzerine becerilerini artırarak çağa uygun bir temel oluşmasını sağlamaktır. Yine bu proje ile çocuklarımız ve ilçe halkımızın günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek ve çağın gerisinde kalmayacaktır. Özellikle 7-18 yaş grubu için tasarlanacak olan merkezde bilişim sınıfı, robotik kodlama atölyesi, akıl zekâ oyunları, web tasarımlama atölyesi gibi teknolojik ortamlar hazırlanacaktır. Hazırlanacak olan zekâ oyunları sınıfı ile çocukların eğlenirken zekâsını geliştirmesi, zihnini açması ve yeni bir şeyler öğrenmesi hedef alınmıştır’ dedi.

“DEZAVANTAJLI DURUMDA OLANLAR İÇİN MEYDANA GELEBİLECEK PROBLEMLERİN ÖNÜNE GEÇTİK”

Hilvan Belediye Başkanı Bayık, sağlık alanında hizmet vermek için hazırladıkları projenin de; yine dezavantajlı gruplara kolaylık sağlamak için olduğunu belirtti.

Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı 2023 kapsamında Hilvan Belediyesi tarafından hazırlanan ve Japonya Büyükelçiliği Yerel Projeler Hibe Programı tarafından uygulanmaya değer bulunan proje, maddi durumu iyi olmayan, dezavantajlı grupta yer alan ve özellikle bu grubun içinde yer alan yaşlılar ve doğurganlık grubunda olan kadınlara hizmet etmek hedef alınıyor.

Başkan Bayık ‘Hilvan İlçesi’ndeki dezavantajlı grupların sağlık alanındaki şartlarının iyileştirilmesi ve daha çok imkâna kolay erişmesi amacıyla hayata geçecek olan projeyle birçok kişiye ulaşarak ücretsiz sağlık hizmeti sunacağız.  Bildiğiniz gibi Şanlıurfa Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip şehrimizdir. Bu düşünceyle yola çıkacak olsak; kadın sağlığını öncelikli kılarak doğurganlık grubunda yer alıp dezavantajlı durumda olanlara meydana gelebilecek problemlerin önüne geçilmiş olacak. Aynı şekilde, ilçe merkezine veya ilçe dışında sağlık hizmeti alabilmek için gidebilme imkânına sahip olmayan yaşlılarımız için de aynı şekilde büyük bir kolaylık sağlamış olacağız. Yine ekonomi düzeni tarım ve hayvancılığa dayanan ilçe halkının büyük bir kısmı mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır. 18-50 grubuna giren bu kesimlere de çalıştıkları alanlarda hizmet vermek bizleri mutlu edecektir. Toparlayacak olsak; projemizin amacı ilçemizde sağlık hizmetlerine ulaşımda güçlük çeken, kırsalda yaşayan tarım işçileri ve dezavantajlı mahalle sakinlerine düzenli sağlık taraması yapacak bir Gezici Sağlık Tarama Aracı ile hizmeti vermektir. Böylece erken tanı ve koruyucu sağlık hizmeti verilen bu vatandaşlarımızın sağlıklı bir yaşam sürmelerine destek olacağımıza inanıyoruz’ şeklinde ifade etti.

“SINAVLARA HAZIRLANAN GENÇLERİMİZ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Hilvan’da eğitim gören Ortaokul ve Lise öğrenciler ile Üniversite ve KPSS sınavlarına hazırlanan adaylara ücretsiz eğitim kursları verilmektedir.

Dışarıda özel eğitim veren dershanelere gitme imkânı olmayan öğrencilerin eğitimdeki boşluklarını doldurmak amacıyla belediye bünyesinde Bilgi Evi’nin kurulduğunu söyleyen Hilvan Belediye Başkanı Bayık, ‘İlçemizin temel gelir kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bu nedenle birçok öğrencimiz eğitim öğretim dönemlerinde tarımsal işçilik yaptıklarından dolayı istemeden de olsa eğitimlerinde aksamalar yaşamaktadır. Bununla beraber üniversite ve KPSS için hazırlanıp kaynak alabilme veya özel eğitim kurslarını görme şansına sahip olmayan gençlerimizi de kapsayacak şekilde; eğitimdeki boşluklarını doldurmak amacıyla 2016 yılında kurduğumuz Hilvan Belediyesi Bilgi Evi’nde donanımlı öğretmenlerimiz tarafından ücretsiz özel eğitim verilmektedir. Sosyal belediyecilikte öncü bir proje olarak kabul edilen Bilgi Evimiz Şanlıurfa genelinde %71’lik bir başarı oranı elde etmiş ve binlerce öğrencimizin Türkiye’deki birçok üniversiteye yerleşmesinde önemli rol oynamış bir eğitim kurumumuzdur diyebiliriz’.

“BÖLGENİN ŞARTLARINDAN DOLAYI EĞİTİMLERİNİ TAMAMLAYAMAYAN HANIMLAR İÇİN PROJELER GELİŞTİRDİK”

İlçe merkezi ve kırsalda yaşayan dezavantajlı kadınlara yaş grubu fark etmeksizin meslek edindirip onları sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama katılmasını sağlamak amacıyla Hilvan Belediyesi bünyesinde kurulan Kadın Kültür Merkezleri oldukça ilgi görüyor.

Eğitimin temel alındığı Kadın Kültür Merkezlerinde, coğrafi ve ekonomik bir takım nedenlerden dolayı yeterli eğitim görememiş veya hiç görmemiş kadınlara mesleki beceri kazandırmak, onları sosyal ve ekonomik hayata kazandırmak amacıyla farklı alanlarda kültür merkezleri kuruldu. Özellikle kadın eğitimine çok büyük önem verildiğini belirten Başkan Bayık ‘Toplumun mihenk taşı olarak kabul ettiğimiz kadınlarımızın eğitim olarak geride kalması kabul edilemez bir durumdur. Her zaman söylediğimiz gibi belediyecilik altyapı, üstyapı ve çevre düzenlemesi gibi rutin işlerden ibaret değildir. Bunu kırmak, Hilvan halkının yüklediği sorumluluğu yerine getirmek ve işleri bir adım daha ileriye götürmek amacıyla; kadın eğitiminin esas alındığı kültür merkezlerimizi kurduk. Bu merkezlerde, okuma yazmadan kuaförlüğe, bilgisayar kurslarından el sanatlarına dek birçok alanda meslek edindirme kursları verilmektedir. Şimdiye kadar mesleki eğitim sertifikası alan binlerde kadınımız oldu. Bu işin sonunda kendi işini kurup ekonomisini güçlendiren girişimci kadınlarımıza da destek olduk. Kendi el emeği göz nuru ürünlerini sergileyip pazarlayabilmeleri için de kurduğumuz Hanımeli Çarşısında kira bedeli almadan işyerleri tahsis ettik. İnşallah bunları çok daha farklı alanlardaki devamlılığı da gelecektir.

“TEKSTİL FABRİKAMIZ HİLVAN’A HAYIRLI OLSUN”

Bayık, ilçede yakında faaliyete girecek olan Tekstil Fabrikası için de güçlü bir iş istihdamının sağlanacağını belirterek ‘Daha önce değindiğimiz gibi geçim kaynaklarının kısıtlı olduğu Hilvan’da çeşitliliği artırmak ve bunu reelde hayata geçirmek için yine bir takım projelerimiz oldu. Bunun en güzel örneği yapımını tamamladığımız ve yakında zamanda faaliyete girecek olan tekstil fabrikamızdır. Mevcut yapısıyla 250 ila 400 kişiye iş istihdamı sağlayacak kapasitede olan fabrikamızda üretilen tekstil ürünleri direk yurtdışı pazarına gönderilecek. Bu da insanlarımızın iş hayatındaki ufkunu genişletecek olumlu bir gelişmedir. Hilvan’a hayırlı ve uğurlu olsun’ dedi.

HER ZAMAN DEDİĞİMİZ GİBİ ‘HER ŞEY HİLVAN İÇİN’

Sosyal projelerinin içine bir de sağlıklı yaşam, kadın bakımı ve sportif faaliyetlerini kattıklarını ifade eden Bayık ‘Hilvan’da yaşayan her bir kadının her alanda standart bir yaşamının olmasını hedefliyoruz. Yine bu hedeflerimizden birini daha gerçekleştirdik. Bu da Kadın Yaşam merkezi adı altında faaliyetlerini sürdüren merkezimizde daha çok sportif faaliyetler, sağlık ve kadın öz bakımı gibi aksiyonlar yer almaktadır. Merkezimin içinde bir adet tenis kortu bile bulunmaktadır. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz ve geçirmeyi ön gördüğümüz bütün projelerin sonucunda Hilvan’ın ve Hilvan’da yaşayanlara bir artı değer katmak oldu. Çok şükür halkımızın da desteğiyle bunları başardık ve başarmaya devam edeceğiz. Her zaman dediğimiz gibi ‘Her Şey Hilvan İçin’.

Hilvan Belediyesi Projeler devasa 2 proje