Hizmet bedellerinin yükseltilmesini istiyorlar

TAKİP ET

Şanlıurfa ve Türkiye'de 2009 yılında hayata geçirilen Tarımsal Danışmanlık hizmeti en fazla GAP bölgesinde çiftçi ile buluştu. Tarımsal danışmanlar Desteklemelerin zamanında açıklanmasını ve danışmanlara verilen hizmet bedelinin yükseltilmesini talep ettiler.

Türkiye’de 2009 yılında hayata geçirilen ve her yıl giderek artan sertifikalı Tarımsal danışmanlık hizmeti verenlerin sayısı yaklaşık 6 bin (6000) kişiye ulaştı.  2015 yılında 2600 olan Tarımsal Danışman Sayısı, her geçen gün azalıyor.

Desteklerin zamanında açıklanmaması nedeniyle bu sayı içerisinde 1100’e düştü. En fazla Danışman GAP Bölgesi Şanlıurfa’da yer alıyordu. Desteklemelerin geç açıklanması ve tarımsal danışmanlık hizmeti bedelinin düşük olması nedeniyle bu sayı her geçen gün azalıyor.

Tohumun toprak buluşmasından hasat edilmesine kadar her aşamada çiftçinin yanında yer alan Tarımsal Danışmanlar Şanlıurfa da bir araya gelerek desteklemelerin zamanında açıklanması ve hizmet bedelinin arttırılmasını talep etti.

“6 BİN TARIM DANIŞMANI VAR”
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Başkanı Mahmut Kaytan; “ Biz tarımsal Yayım Danışmanlarıyız, Türkiye genelinde sertifika sahibi 6 bine yakın tarım danışmanı var. Şuanda aktif olarak bin 100 tane olarak tarım danışmanı görev yapmakta ve bunun çoğunluğu GAP bölgesinde. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri ilk başladığında alınan asgari destek miktarı asgarinin 3 katıyken şuanda asgari ücretin altında kalacak.

TARIMSAL DESTEK MİKTARI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA
 2021 yılında destekler geç açıklandı ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri destekleri arttırılmadan yine 46.000 TL olarak sabit kaldı. Çiftçilere tarımsal danışmanlık hizmeti verenlerin bedelinin miktarı asgari ücretin altında kaldı. Zorluklar içerisinde özverili bir şekilde hizmet verme gayreti içerisinde olan Serbest Tarım Danışmanları ve Çiftçilerin ekonomik darboğaz içinde kaldığına vurgu yapan Başkan Kaytan, her iki kesiminde başka gelirlerinin olmadığını belirtti.

MAÇ BİTTİKTEN SONRA KULLAR DEĞİŞTİRİLİYOR
2021 yılında tarımsal danışmanlık hizmeti verenlerin sayısının 1170 kişi olduğunu söyleyen Başkan Kaytan, Cumhurbaşkanından taleplerinin 46 bin lira olan hizmet bedeli desteğinin 108 bin TL’ye çıkarılması gerektiğini açıkladı. Şimdi üreticilerimiz ürünlerini üretiyorlar hayvansal ürünleri üreten hayvanlarını satıyorlar. Bütün tarladan ürün satıldıktan sonra destekleme miktarı açıklanıyor. Halbuki tarlada şu anda o ürün yok, normal şartlarda ürünlerin destek miktarının en geç Ocak ayında açıklaması lazım ona göre üreticilerimizin üretim planı yapmaları lazım maalesef geç açıklanıyor yani şu an ki popüler tabirle maç bittikten sonra kuralar değiştiriliyor.

“ÜRETİM SÜRECİNDEN PAZAR SÜRECİNE KADAR YANLARINDAYIZ”
Şimdi destek miktarları açıklansa üreticimiz ne üreteceğini bilir. Ürünü hasat ettikten sonra ne kazanacağını bilir. Şu anda her şey muallâkta kalıyor. Üretici buğdayını ekiyor, biçiyor, satıyor sonra eline ne kadar para geçeceğini bilmiyor ve bekliyor aylarca açıklanmasını bekliyor. Biz tarımsal danışmanlar olarak çiftçilerimizin üretimin tüm aşamaları olarak üreticimizle birlikteyiz. Sabah akşam 24 saat yanındayız.  Tarım bir sürekliliktir geceleyin ilaçlama yapan çiftçiler var ve bu süreçte gene bize danışırlar, bizlerde yol gösterip yönlendiririz. Tarımsal danışmalık üretimin başından sofraya kadar, pazarlamasına kadar her zaman üreticin yanındayız” dedi.