Hububat ambarında pamuk hazırlıkları başladı

TAKİP ET

Türkiye'nin en çok pamuk üreten kenti olan Şanlıurfa'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle pamuk hazırlıkları erken başladı. Hububat ambarı olarak da nitelendirilen kentte, geçen yıl ki pamuk fiyatlarının yüksek oluşu bu yıl çiftçiler için teşvik oldu.

Geçen yıl pamuk fiyatlarının tatmin edici olması ve bu yıl yağış oranların düşük olmasıyla beraber, çiftçiler pamuk hazırlığına erken başladı. Her yıl Nisan ayında başlayan pamuk ekimlerine bu yıl erken başlanması bekleniyor.
          
“HUBUBATTA REKOLTE DÜŞEBİLİR”
Türkiye’nin belli bölgelerinde kar yağışların olmasına rağmen maalesef beklenen yağışlar Güneydoğu bölgesine bir türlü gelemedi. Küresel ısınmaya bağlı hem kar hem de yağmur, yağışlarında yaşanan bu kuraklık, hububatlar açısından olumsuz şartlar oluştururken, çiftçiler bu açığı pamukla kapatmaya çalışacak. Sulu olmayan arazilerde daha çok ürün kaybının yaşanması beklenirken, sulu araziler biraz daha avantajlı oluşturuyor. Yağmur miktarının az olması nedeniyle ekinlerini erken tarihten itibaren sulamaya başlayan çiftçiler, bu sefer de elektrik borcuyla karşı karşıya kalıyor. Dolayısıyla hububattan fazla bir kar edemeyeceklerini düşünen çiftçiler, tüm umudu pamuğa bağladı.

ŞANLIURFA, ÜLKENİN PAMUK İHTİYACINI BÜYÜK MİKTARDA KARŞILIYOR
Kurak geçen bir kışın ardından çiftçilerin ekim planlarını etkilemesine neden oldu. Bu da daha çok çiftçilerin suyla ekilecek ürünlerin tercih etmesine neden oldu. Kurak olarak ektikleri hububattan bekledikleri kadar ürün elde etmemeleri halinde çiftçiler, ikinci ürün olan mısır, ayçiçeği, susam gibi ürünlere yönelecek. Çiftçilerin büyük bir kısmı da şimdiden pamuk ekme hazırlıklarına başladı. Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yarısına yakın bir ihtiyacını tek başına karşılayan Şanlıurfa’da pamuk ekimi için arazi çalışmaları hızlandırıldı. Arazisini sürüp, pamuk ekimine hazırlayan çiftçiler, fiyatların da geçen seneki gibi yüksek olmasını bekliyor.

PLANLI TARIM DAHA ÇOK KAZANDIRIR
Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinin büyük bir kısmında ikinci ürüne rağbet ediliyor. Hububatı hasat eden çiftçi, ikinci ürün olarak alternatif ürünler ekiyor. Uzmanlara göre, arazinin bir dönem boş bırakılması verimi daha çok artıyor fakat bu durum Şanlıurfa’da çok geçerli olmuyor. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çullu, sık ekilen arazinin güçsüzleştiğine vurgu yaparak, planlı tarımı önerdiklerini kaydetti.

Şanlıurfa’da gübre bayisi işleten Erdal Polat ise, tarlanın hepsine tek ürün ekileceğine, ikiye bölerek farklı ürünler ekilebileceği önerisini sundu. Polat, Mısır ve Buğday ekim alanlarının farklı olması gerektiğini belirterek, arazinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞERSE ÇİFTÇİLER DAHA KAZANÇLI OLACAK
Baraj sularından faydalanamayan çiftçiler, kendi imkânlarıyla kazdıkları kuyularla arazisini suluyor. Bu sefer de DEDAŞ’a borçlanan çiftçi, girdi maliyetleriyle birlikte daha çok zarar ediyor. Zirai ilaç ve gübre fiyatlarının yüksek olmasından şikâyet eden çiftçiler, maliyetlerin azalmasıyla birlikte daha çok kazanacaklarını ve bu durumun da çiftçiler için büyük bir teşvik olacağını belirtiyor.

Abduselam Yavuz / Urfa Değişim